Mandekogebogen

Marengs - kyskager

Sprøde desserter og snacks i det søde køkken.

Marengs og kyskager er to lækre og populære desserter, der begge er baseret på sukker og æggehvider.

Selvom de begge er lavet af de samme ingredienser, er der nogle forskelle i deres tilberedning og tekstur, der adskiller dem.

Marengs er en blød og luftig dessert, der typisk bruges til at toppe kager eller laves som små, søde mundfulde. Eksempelvis fuglereder, hvor man anretter med flødeskum og frisk frugt eller måske pavlova med masser af pisket fløde og frugt. 

For at lave marengs skal du bruge sukker og æggehvider. Æggehviderne piskes først stive, og derefter tilsættes sukkeret gradvist, mens der fortsættes med at piske. Piskning af marengsen er afgørende for at opnå den rette konsistens. Marengsen skal være stiv og blank, og når du vender skålen på hovedet, bør marengsen ikke bevæge sig.

Der er tre typer marengs: fransk, schweizisk og italiensk.

Den franske marengs er den mest almindelige og består af sukker og æggehvider, mens den schweiziske og italienske marengs inkluderer en opvarmning af æggehviderne og sukkeret over vandbad.

Kyskager, derimod, er små, søde kager, der normalt serveres som snack eller desserter. De adskiller sig fra Macarons ved, at man ikke bruger mandelmel - men derimod afbager kyskager med marengs og forskellige former for fyld. Eksempelvis hakket chokolade. 

Både marengs og kyskager er skrøbelige og følsomme over for fugtighed, så det er vigtigt at opbevare dem på et tørt sted. De kan begge også have mange forskellige smagsvarianter, og der er mange forskellige måder at bruge dem på i desserter og bagværk.

Herunder får du en klassisk opskrift på begge: 

ANNONCE
Tips og tricks til den perfekte marengs

1) Sørg for at skålen og piskeriset er helt rene og fedtfri, da selv den mindste mængde fedt eller snavs kan påvirke marengsens konsistens.

2) Brug æggehvider ved stuetemperatur, da det giver en mere stabil marengs. Hvis æggene er for kolde, kan det tage længere tid at piske marengsen stiv.

3) Tilsæt sukkeret gradvist, mens du fortsætter med at piske, da det hjælper med at skabe en mere stabil marengs. Det kan tage 10-15 minutter at piske marengsen stiv.

4) Stop med at piske, når marengsen er stiv og blank, og når du kan vende bollen på hovedet, uden at marengsen bevæger sig.

5) Form marengsen forsigtigt, så du undgår at slå luften ud af den. Brug en sprøjtepose eller en ske til at forme marengsen.

6) Bag marengsen ved en lav temperatur,, så de tørrer og bliver sprøde på ydersiden, men stadig er bløde og skumagtige på indersiden.

7) Lad marengsen køle af helt, inden du serverer eller opbevarer dem. Opbevar marengsene på et tørt sted i en lufttæt beholder, da fugtighed kan få marengsene til at blive bløde og klæbrige.

8) Hvis du vil tilføje ekstra smag til dine marengs, kan du tilsætte vaniljeessens, kakao eller frysetørret frugtpulver til marengsen, inden du pisker den stiv.

ANNONCE
Udskriv opskriften

Marengs og kyskager

Sprøde desserter!

10 portioner 2 timer, 10 minutter
Forberedelse: 10 minutter
Ventetid: 0 minutter
Tilberedning: 2 timer
Ca. 200 kcal pr. portion

Ingredienser

  • 120 gram æggehvide
  • 200 gram sukker
  • 100 gram chokolade, hakket (til kyskager)

Fremgangsmåde

  1. Forvarm ovnen til 100 grader varmluft. Pisk æggehviderne med en elpisker eller i en køkkenmaskine ved medium hastighed, indtil de bliver skummende.
  2. Tilsæt gradvist sukkeret, lidt ad gangen, mens du fortsætter med at piske ved høj hastighed, indtil marengsen bliver stiv og blank. Det tager typisk 10-15 minutter at opnå den rette konsistens. Vil du lave kyskager med chokolade, skal de vendes i til sidst med en bagespatel.
  3. Forbered en bageplade med bagepapir. Du kan eventuelt tegne små cirkler på bagepapiret med en blyant, så det er nemmere at forme marengsene.
  4. Kom marengsen i en sprøjtepose med en stor tyl eller en ske, og form marengsen på bagepladen i ønsket størrelse og form (Ved chokolade-kyskager er det nemmest at bruge et par skeer og sætte klatter).
  5. Bag marengsen i ovnen i ca. 2 timer, indtil de er tørre og sprøde på ydersiden. Sluk for ovnen og lad marengsen køle af i ovnen i yderligere 1 time for at undgå, at de falder sammen. Giv dem lidt mindre, hvis de skal være chewy. Server eller opbevar marengsen på et tørt sted i en lufttæt beholder, når de er helt afkølede.
Del

Seneste nyt

Annonce