Ratatouille-flødekartofler
Cremede og sprøde!
Jeg elsker at eksperimentere med kartofler - de kan så mange geniale ting både rå, stegte, kogte, friterede, panerede bagte og meget mere.
Denne gang har jeg lavet et lille twist på en klassiker på 80'erne - nemlig flødekartofler.
Hvor man ved den klassiske opskrift blot ligger tynde skiver kartoffel i vandrette lag i et fad overdruknet med fløde?
Så laver man den her som en slags ratatouille, hvor helt tynde kartoffelskiver står på rad og række.
På den måde får du bøde cremethed i bunden og sprødhed på toppen - og det er en lækker kombi!
Det tager lige lidt tid at få snittet kartoflerne på mandolin-jernet - men det giver foruden en god smag og tekstur selvfølgelig også lige et skud Instagram-venlighed over sig på udseendet!
Fang opskriften herunder:
Ratatouille-flødekartofler
Sprøde og cremede!
Ventetid: 0 minutter
Tilberedning: 1 time, 15 minutter
Ingredienser
- 1500 gram kartofler
- 10 gram smør
- 3½ dl piskefløde/madlavningsfløde
- 1½ tsk fint salt
- ½ tsk muskatnød, revet
- 1 stk løg
- ½ tsk friskkværnet peber
Fremgangsmåde
- Find en høj pande eller fad, som ca. har 22-24 cm i diameter - du kan også bruge firkantede fad, men det er nemmere at få mønsteret i en rund form. Smør den med smørret.
- Skræl kartoflerne og skær den tynde på et mandolinjern - der skal mere kartoffel til, end man tror! Når du har et par gode bunker, kan du begynde at forme nogle 'guirlander' i panden, indtil du har dækket hele panden med oprejse skiver kartoffel.
- Forvarm ovnen til 180 grader. Bland alle de resterende elementer sammen og riv løget ned i fløden - smag fløden til, om den skal trække mere salt. Den må gerne være en del saltet, da der er mange overflader og skiver kartoffel, som skal have smag.
- Hæld fløden over ligeligt fordelt, så det løber godt ned i mellem alle rillerne - bag den herefter i ovnen i ca. 60 minutter. Giv den så varmluft i 10-15 minutter til sidst for at få lidt ekstra farve og sprødhed på. Top af med et drys salt og eventuelt en krydderurt.