Mandekogebogen

Sådan dyrker du vandmeloner i Danmark

En grundig guide til at få succes med vandmelon i Danmark!

Vandmeloner i Danmark hjemmedyrket? Altså vi snakker hjemmedyrkede vandmeloner direkte fra drivhuset i lille Danmark?

Har du også tænkt, om det overhovedet kan lykkes, når du kigger på den store væg med frø på planteskolen og du får øje på små poser med billeder af saftige meloner?

Og ja - det kan faktisk lade sig gøre!

Well, lad os starte med at vise beviset - her er en vandmelon, som er hjemmedyrket i Danmark:

ANNONCE
Dette billede blev taget d. 4. august 2020. To forskellige planter, to forskellige størrelser. Den lille: 550 g, den store: 1,3 kg. - Sådan dyrker du vandmeloner i Danmark Dette billede blev taget d. 4. august 2020. To forskellige planter, to forskellige størrelser. Den lille: 550 g, den store: 1,3 kg.

Det kan lykkes og med lidt forståelse og en udførlig guide til, hvordan du gør det - så er det faktisk ikke svimlende svært at få vandmeloner. 

Men som så mange andre ting i hjemmedyrkningens ædle kunst, så kan du være uheldig - vejret, tilfældigheder, skadedyr, plantesygdomme, din geografiske placering i landet og generelt sort uheld.

Der er mange faldgruber, du egentlig ikke selv kan gøre for!

Det er mit andet år med vandmelonsforsøg og jeg er ganske imponeret over, at jeg allerede på 2. forsøg har kunnet høste flere saftige, røde og velsmagende meloner - på en forholdsvis nem måde!

Det første år 'druknede' jeg min vandmelonplante, som kun gav en vandmelon på størrelse med en golfbold, som aldrig nåede at modne, før planten visnede.

Men i år er det lykkes!

Jeg har i min research både på engelsk og dansk manglet lidt en hverdagsguide til dyrkningen, som gav DET FULDE OVERBLIK, så jeg gav mig i kast med at lave min egen hverdagsvenlige guide, hvor man ikke behøver de helt store udstyr, erfaring eller lignende.

Det kan virke uoverskueligt med så meget tekst og så mange punkter - men du skal tænke på, at du ikke skal alle trinene på én gang jo!

Du skal bare tage dem trin for trin alt efter sæsonens måneder - og så er det jo lige pludseligt et hyggeprojekt!

Er du klar på at høste saftige vandmeloner derhjemme? Så læs med herunder - der vil løbende være reklamelinks, men det er produkter, som jeg reelt og personligt anbefaler til at lykkes med dyrkningen:

ANNONCE
Det skal du bruge:

1) Vandmelonfrø, gerne sorten ‘Sugar Baby’

2) Forspiringspotter (10 cm i diameter, ca. 12 cm i højde) Her kan du bruge gamle plastikpotter fra ting, du har købt tidligere, urtepotter, lerkrukker eller lignende. Alt kan bruges, både med og uden huller i bunden. Bare de har en god størrelse. Du kan også bare bruge et stort engangs-plastikkrus - der er mange muligheder!

3) Planteskolejord - Jeg bruger den fra Champost (reklamelink), så undgår du yderligere gødning senere i min erfaring!

4) Potter til vandmelonplanterne (samt underskåle, som vandet kan løbe fra i) - du kan sagtens klare dig med potter eller krukker i størrelsen 25 cm i højden og 25 cm i diameteren. Her skal der dog være huller i bunden, så vandet kan løbe fra.

5) En udestue eller et drivhus - det er meget svært at få projektet til at lykkes på friland i mange tilfælde - det kan sagtens lade sig gøre i nogle tilfælde, men denne guide kræver, at du har et 'isoleret' sted med læ, masser af sol og et sted, der sagtens kan nå de helt hårde temperaturer på 25-35 grader. 

ANNONCE
Sorten 'Sugar Baby". - Sådan dyrker du vandmeloner i Danmark Sorten 'Sugar Baby".

Sort/frøvalg

Jeg har endnu ikke afprøvet bare at nappe et par kerner fra en butikskøbt vandmelon - og af god grund.

Den skal uden tvivl nok spire, men da det kommer fra et uspecificeret sted, så har man ingen anelse om, hvordan den bør plejes - man kan selvfølgelig godt give den en oplevelse af ‘sydens sol’ i et drivhus eller udestue, men vi har ingen kendskab til, hvordan den eventuelt skal plejes, knibes, klippes, vandes, gødes - eller hvor stor den bliver!

Vælg som udgangspunkt frø, som du køber hos etablerede plantehandlere eller frøsælgere.

Det skal du vælge

En rigtig populær sort - og også den sort, jeg har beskæftiget mig med - er:

Sugar baby

Den fås på de fleste planteskoler og er en lille, kompakt vandmelonsplante, som er nem og overskuelig.

Fordele ved Sugar Baby:

1) Lille, kompakt og hurtigtvoksende

2) Beskæring er ofte ikke nødvendig

3) Selvbestøvende (-ish, men det kommer vi til!)

4) Tidlig sort, så du allerede kan være heldig at høste fra juli

Du kan blandt andet købe Sugar Baby lige her (reklamelink).

ANNONCE
En spiret vandmelonplante, som viser de første kim-blade. Herefter bliver bladende fligede.  - Sådan dyrker du vandmeloner i Danmark En spiret vandmelonplante, som viser de første kim-blade. Herefter bliver bladende fligede.

Forspiring/såning

a) Hvordan?

Selvom det fylder lidt meget, så vil jeg anbefale at så hver enkelt vandmelonkerne i en stor plastikpotte med en diameter på 10 centimeter og en højde på 10-12 centimeter. På den måde kan du have planten forspiret i denne helt indtil den skal omplantes og ud på sin vokseplads - og du får etableret et stabilt rodnet og bliver mindre forstyrret i sin spæde begyndelse.

Fyld halvdelen af potten med planteskolejorden og vand det godt i gennem - læg nu vandmelonkernen på toppen og fyld 2 centimeter jord ovenpå og vand igen.

b) Hvorhenne skal de placeres?

En sydvendt eller solrig vindueskarm, hvor den har en stabil stuetemperatur hele døgnet og gerne får skruet temperaturen lidt op, når solen bager.

c) Hvor længe (spiretid og forspringsvarighed)?

Planten spirer indenfor 2 uger.

Du skal lade dem forspire, indtil planterne skal udplantes til drivhus eller udestue - mere om det under udplantningsafsnittet!

d) Hvornår skal du forspire?

Jeg prøvede lidt forskellige tidspunkter, da man bag på posen med vandmelon-frø kan så dem indenfor allerede marts-april - det prøvede jeg og satte de etablerede planter ud i min udestue omkring maj. Hvilket var en fejl. Det var stadigvæk for koldt, så de visnede, og vandmelonplanterne var blevet for store til vindueskarmen.

Så ignorer marts-april til forspiring, hvis du spørger mig.

Her er tidspunktet, du skal forspire dem 

Forspir vandmelonkernerne omkring 1. maj et par dage før eller efter gør ikke det store)

ELLER

- i begyndelsen af april, hvis du på forspiringsstedet har plads til et par ret store planter, inden de skal videre på udplantningsstedet. 

Hvorfor?

På den måde kan vandmelonen nå at få etableret sig i vindueskarmen, samtidig med ar det danske vejr kan nå at få stabile sommertemperaturer inden udplantning - og vigtigst af alt kan du stadig nå modne vandmeloner!

ANNONCE
Vandmelonens reelle blade.  - Sådan dyrker du vandmeloner i Danmark Vandmelonens reelle blade.
To forskellige pottestørrelser efter de er omplantet til deres vokseplads.  - Sådan dyrker du vandmeloner i Danmark To forskellige pottestørrelser efter de er omplantet til deres vokseplads.

Omplantning til voksepladsen

Hvorhenne og hvilke forhold?

Du skal omplante og udplante dine vandmelonplanter til en udestue eller drivhus - følgende forhold skal være gældende ved udplantningen:

a) Der skal være læ og ingen træk

b) Temperaturen må ikke komme under 6 grader om natten. Temperaturen skal gerne ligge på 15-35 grader i løbet af dagen. Det lyder som et enormt spænd, men det kommer ikke så nøje - SÅ LÆNGE at du sørger for, at minimumstemperaturen er over 6 grader, så burde planten ikke visne eller få kulde. 

c) Temperaturen skal som minimum kunne blive stuetemperatur over middag og gerne mere. 

Vandmelonplanter ELSKER varme, så lad dig ikke afskrække af hvis du ligesom mig har en udestue, som når diabolske temperaturer af 30-38 grader på en varm sommerdag. Sammenlignet med mine græskarplanter, som hænger med næbet, når vi når disse temperaturer, har vandmelonplanterne det bare skide godt - så længe de ikke tørster!

Hvornår?

Når vandmelonen har ca. 4-5 reelle blade er den stabil nok til at blive flyttet ud.

Grundtidspunktet - alt efter hvor meget din plante har vokset - er:

1. juni

(plus-minus et par dage gør ingen forskel).

Her er det danske vejr oftest nået til punkt, hvor nattetemperaturen er over 6 grader og risikoen for kulde er minimeret.

Hvordan?

Fyld dine omplantningskrukker/potter/plastikpotter (25 cm i højden og 25 cm i diameteren) med planteskolejord i 2/3 af potten - vand grundigt. 

Tag forsigtigt dine forspirede vandmelonplanter og vrist dem forsigtigt fri fra forspiringspotten - pas på du ikke knækker nogle af de ranglede vandmelon-skud.

Når du får den fri vil du se, at den har et flot rodnet, som du blot placerer i midten af omplantningspotten.

Fyld nu jord omkring den, så alle rødder er dækket, og potten er fyldt op - giv den lidt vand og stil den ud i drivhuset eller udestuen. 

Hvis den allerede har lange stængler på planten, så sørg forsigtigt for, at den kan hvile på pottens kant og vokse nedad og langs gulvet - du kan eventuelt sætte en potte eller anden form for støtte under det ranglede skud på midten, hvis du er bange for, at den skal bøje eller knække på pottens kant. 

ANNONCE
Fuldvoksen vandmelonplante på 1,5 meter. - Sådan dyrker du vandmeloner i Danmark Fuldvoksen vandmelonplante på 1,5 meter.

Beskæring/pleje

Jeg har ikke oplevet, at beskæring er nødvendig, da jeg dyrker dem i mindre beholdere og derfor bevarer en mindre form på planterne for at fokusere på 1-2 solide vandmeloner.

Vanding

På varme, solrige dage skal der vandes 1 gang om dagen - ellers skal du blot holde øje med overfladen. Ser den tør ud, giver du den vand. 

Gødning

De fleste steder siger, at du skal give den gødning, men hvis du bruger planteskolejorden, så har jeg oplevet, at det ikke er nødvendigt. Den er naturligt gødet, og i det omfang, vi dyrker på denne måde, så er det mere end rigeligt. Så mit tip: Kun vanding og brug den rette jordblanding!

Pleje når først vandmelonen vokser?

Masser af vand, masser af sol!

ANNONCE

Efter et par uger begynder blomsterne så småt at dukke op - så nu kommer vi til bestøvningen!

Bestøvning

Sugar Baby har den egenskab, at den er selvbestøvende.

Men med ordet selvbestøvende er det ikke det samme som, at du bare kan kigge ud i drivhuset med en kop kaffe i hånden og se magien ske - netop fordi du i en udestue eller drivhus ikke har den store trafik af bier, som skal stå for bestøvningen, så skal du selv hjælpe til.

Selvbestøvende betyder egentlig bare, at EN plante har både han og hun-anlæg, som gør, at du ikke skal have en han-plante eller hun-plante ved dens side.

Og bestøvningen?

Det foregår ved, at du holder øje med blomsterne på planten.

Der kommer som nævnt en han og en hunblomst - og de er heldigvis meget nemme at genkende.

Ofte kommer der rigtig mange hanblomster alene det første stykke tid, men gå ikke i panik - hunblomsterne skal nok komme!

Du kan dog i allerværste tilfælde være så uheldig, at enten han- eller hunblomsterne er afblomstret inden deres respektive ‘partnere’ er sprunget ud - men så skal du edermame være uheldig!

ANNONCE
Hunblomst (venstre), Hanblomst (højre) - Sådan dyrker du vandmeloner i Danmark Hunblomst (venstre), Hanblomst (højre)

Hanblomst:

Lille stilk med gul blomst. Små støvfangere i midten, som har pollen.

Hunblomst: 

Lille stilk med gul blomst. FORSKELLEN er, at den IKKE har pollen og at der ved basen af blomsten er en meget synlig mikro-vandmelon, som venter på at blive bestøvet! 

Når en hunblomst er sprunget helt ud kan du gøre to ting (jeg bruger metode 1):

1) Knæk en udsprunget hanblomst af (de har ingen anden funktion end bestøvning og planten tager ikke skade) og gnid støvfangerne grundigt mod hunblomsten, så så meget pollen som muligt bliver overført.

2) Tag en blød makeup-pensel og før pollen fra hanblomsten over i hunblomsten - sørg for at gnide den gule pollen grundigt rundt om hunblomstens modtager - både indeni i og udenpå.

Når bestøvningen er gjort, så er det blot at vente - den lille vandmelon vil svulme hurtigt op, hvis bestøvningen er lykkes.

ANNONCE
Når bestøvningen er en succes, vil vandmelonen hurtigt svulme op. - Sådan dyrker du vandmeloner i Danmark Når bestøvningen er en succes, vil vandmelonen hurtigt svulme op.

Hvor mange skal du bestøve?

Når først der dukker hun- og hanblomster op - så går du bare amok med at bestøve!

Du kan ikke være helt sikker på, at bestøvningen lykkes, så du skal bare bestøve en masse.

Selve sorten foreskriver, at den kan bære 1-3 store vandmeloner, men det skal du IKKE regne med.

Gå all-in på EN vandmelon pr. plante for mest mulig succesrate, hvis du spørger mig.

Jeg havde tre planter i spil på en sæson - hvoraf to af planterne gav 1 vandmelon hver og den sidste gav 2 meget små modne vandmeloner.

Du giver den selvfølgelig bare gas med flere, hvis du har lyst, det kan sikkert også sagtens lykkes med lidt held!

Skal jeg så fjerne bestøvede vandmeloner, hvis der er mere end 1-3 bestøvede?

Som udgangspunkt burde dette ikke blive aktuelt, da jeg har oplevet, at vandmelonen selv udtynder.

Den plante, som gav mig en solmoden vandmelon på 1,3 kilo havde forinden denne allerede en bestøvet vandmelon og efterfølgende en bestøvet vandmelon - men begge gik til grunde, da planten valgte at prioritere netop den ene vandmelon.

Går din plante dog amok med at vækste 4-5 vandmeloner i samme rate, kan du gøre en af to ting -

1) lad dem vokse og få små, hyggelige appelsin-størrelses planter,

eller

2) knibe de bestøvede hunblomster af, så du har 1-3 bestøvede vandmeloner.

Men som nævnt, så burde det ikke være en sandsynlighed.

Hvis du dyrker et sted, hvor vandmelonerne kommer til at ligge direkte på jorden, så sørg for, at du lige lægger et stykke pap, lidt halm, eller noget beskyttelse under den, så den ikke er i direkte kontakt med jorden, da dette kan få frugten til at rådne.

Mine lå som nævnt i udestuen, hvor gulvet er af træ - så ingen fare der!

ANNONCE

Så kommer vi til det mest spændende og nervepirrende af det hele.

HVORNÅR ER DEN MODEN?

Og ja, det er et kapitel for sig selv!

Gulcremet plet indikerer modenhed. - Sådan dyrker du vandmeloner i Danmark Gulcremet plet indikerer modenhed.

Sådan ved du, om din vandmelon er moden

Der findes en række ting, som du kan holde øje med, mens du kigger på dine vandmeloner suge vand og vokse sig store.

Mange steder skriver de, at en Sugar Baby-vandmelon tager ca. 60-90 dage om at gå fra bestøvet hunblomst til moden frugt.

Men jeg skal være ærlig - jeg havde overhovedet ikke tal på dagene, og 60-90? Det er saftsuseme et stort spænd, hvor der er 30 reelle dage, hvor du kan plukke den for tidligt eller for sent.

Så glem alt om at tælle.

Det du i stedet skal gøre er at følge denne afkrydsningsliste. 

BEMÆRK: Selv om du kan krydse alle felter af, er det aldrig en 100 procents garanti for, at den er perfekt moden. 

Du ved jo selv, når du skal vælge en melon i supermarkedet.

Du rammer den ikke plet hver gang, vel? Nogle gange er den hvidlig, umoden, overmoden, blod eller gummiagtig.

Er den moden?-afkrydsningsliste

1) Bank på den - lyder den hul? 

Lyder den hul, når du banker forsigtigt på den med dine knoer? Så kan den være moden. Det er den metode, man bruger, når man vælger i supermarkedet og er nok også den metode, der er mest risikabel. 

2) Vægt kontra størrelsen

Føles den meget tung af sin størrelse? Så er den ved at være moden, da den har suget så meget væske, som den kan. Pakken siger, at du kan få meloner på op til 2-3 kilo, men kig på melonen og lad være med at gå efter et mål. Jeg fik eksempelvis den perfekte melon på 1,3 kilo!

3) Farvekontrast

Sorten Sugar Baby har oftest vandmeloner, som har striber af mørkegrønne og lysegrønne farver - når kontrasterne er meget tydelige, nærmer den sig modning (det skal lige siges, at visse Sugar Baby-meloner blot bliver helt mørkegrønne, ergo skal du så ignorere dette punkt.

4) Den gule plet

Vandmelonen har ligget på en side, hvor den ikke har fået sol - i vokseperioden vil denne være hvidlig. Når den er ved at være moden, ven denne plet blive cremet gul. Se billede ved siden af for sammenligning. 

OBS: Visse metoder bruges til dykning af vandmelon, hvor man ophænger frugterne eller 'espaliere' planten - i så fald du bruger denne metode, kan du naturligvis ikke opdage den gule plet, da vandmelonen ikke har haft noget kontaktpunkt med jorden. 

ANNONCE

NU SKAL DU SPIDSE ØRE.

Punkt 5 er den, som du skal hvile allermest på!

Punkt 5: SLYNGTRÅDEN OG SKEEN

Ja, det lyder som navnet på en dårlig novelle, men det er her, du skiller bukkene fra fårene. 

Hvis du kigger på det punkt, hvor din vandmelon forbindes med den reelle vandmelonplante - så vil du opdage, at der stritter en lille krøllet slyngende spirrevip ud.

Den er grøn, aflang og har krøllede ender.

Se følgende billede:

ANNONCE
Grøn slyngtråd ved basen af vandmelonen. - Sådan dyrker du vandmeloner i Danmark Grøn slyngtråd ved basen af vandmelonen.
Slyngtråden er forbundet med det punkt, hvor vandmelonen vokser fra hovedstænglen. - Sådan dyrker du vandmeloner i Danmark Slyngtråden er forbundet med det punkt, hvor vandmelonen vokser fra hovedstænglen.

Så langt så godt. 

Nu skal du lokalisere SKEEN - den finder du ved basen af det punkt, hvorfra vandmelonen vokser fra 'hovedstammen'

- og den ses lige her:

Skeen finder du ved basen af der, hvor vandmelonen møder 'hovedstammen'. - Sådan dyrker du vandmeloner i Danmark Skeen finder du ved basen af der, hvor vandmelonen møder 'hovedstammen'.

Hvad skal du så bruge dem til?

Jo, ser du - når begge er visne, brunlige og tørre, så betyder det, at vandmelonen er nået til det punkt, hvor den ikke modnes yderligere.

Skeen er den sidste afslutter, som viser, at modningsprocessen er slut.

Så altså:

Grøn slyngtråd = vandmelon vokser og modner stadig.

Vissen slyngtråd = Vandmelon er moden.

Og skeen er lige prikket over i'et!

ANNONCE
Slyngtråd og ske er både tørre, gulnede og visnet ind. - Sådan dyrker du vandmeloner i Danmark Slyngtråd og ske er både tørre, gulnede og visnet ind.

Når du har opfyldt alle disse kriterier, så skulle det være muligt at mødes af dette syn, når du skærer den over:

Succes! - Sådan dyrker du vandmeloner i Danmark Succes!

Nu er der kun at ønske dig held og lykke med projektet!

Du skal være velkommen til at kontakte mig på Rallekj, når du kaster dig ud i projektet - jeg hjælper gerne med småspørgsmål eller hvis der er noget, der er uklart i guiden!

God sommer!

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce