Sådan laver du is uden ismaskine
Hjemmelavet is uden en ismaskine!
Jeg elsker at eksperimentere med forskellige konsistenser, istyper og smage, og jeg har altid en ismaskine ved hånden - det giver i sidste ende den bedste konsistens, da man på den måde kan indfryse massen langsommeligt og undgå iskrystaller.
Men det kan godt lade sig gøre at få en lækker, cremet is UDEN ismaskine.
Det gælder både flødeis og sorbet.
Grundopskrift til sorbet:
2 dl sukker
2 dl vand
1 dl glukosesirup
200 g frugt
= kog siruppen op og lad den afkøle (med mindre du vælger at koge frugten med, som giver den en anderledes, 'syltetøjsagtig' smag) - blend frugten i siruppen.
Rør under indfrysningen
- Hvis du hverken har flydende nitrogen, ismaskine eller andre smarte tricks i køkkenet, så kan du lidt 'manuelt' sørge for, at isen ikke krystallisere.
Det handler om, at når du lavet din ismasse - uanset sorbet eller flødebase - så skal den hældes i en stor beholder og sættes i fryseren.
Hvis den blot blev indfrosset uden videre, ville den sætte sig rigtig 'hårdt' og sandsynligheden for iskrystaller er ret stor.
Derfor skal du hvert 20. minut efter du har stillet bøtten i fryseren RØRE i ismassen - på den måde bliver indfrysningen bedre fordelt og der vil ikke dannes store, separate klumper.
Fortsæt med at gøre dette trin, indtil den har sat sig helt og er frosset ned.
Derefter er den klar til servering - blot husk at tage den ud af fryseren en 10-15 minutter før servering.
Hurtigt alternativ:
Nicecream - frosne bær og frugt kan forvandles til is ved at blende dem direkte fra fryseren - eventuelt tilsat lidt sirup eller en moden banan for mere smag.
Is uden ismaskine
Undgå iskrystaller!
Ventetid: 2 timer
Tilberedning: 0 minutter
Ingredienser
- 1 l ismasse, sorbet eller fløde
Fremgangsmåde
- Hæld massen i en stor beholder, som du sætter i fryseren - rør i den hvert 20. minut, indtil den har sat sig. På den måde reduceres risikoen for iskrystaller.