10 huskeregler du bør følge, når du køber bourbon
Vejen til god bourbon.
Står du også og stirrer dig blind på hylderne med bourbon, når du rammer vin- og spiritusafdelingen? Vi kender det godt – der er et hav af flasker, og hvordan pokker vælger man den rigtige uden at brænde pengepungen af på en tilfældig flaske, der ender med at skuffe? Heldigvis har whisky-ekspert Chris Walster fra The Cask Connoisseur delt nogle simple men gyldne regler, som kan gøre dit bourbon-indkøb en hel del nemmere.
Læs også: 4-ingrediensers marinade til lam
Her får du hans 10 uundværlige råd:
1. Læs altid etiketten
Det kan virke banalt, men etiketten fortæller faktisk en del. Kig især efter termer som "Straight Bourbon" (som betyder, at den er lagret mindst to år) og "Bottled in Bond", der garanterer minimum fire års lagring. Og husk: Jo ældre bourbonen er, desto blødere og mere kompleks smag – i hvert fald som tommelfingerregel.
2. Tjek mash bill
Mash bill er koden til bourbonens opskrift – altså fordelingen af kornsorter. Minimum 51% skal være majs, men procentdelen fortæller dig også, om den bliver sød og rund (høj majsandel) eller krydret og spicy (høj rugandel). Er du til blødhed eller kant? Det står på flasken.
3. Kend til innovative cask finishes
Nogle producenter leger med at efterlagre bourbon på fade fra rom, portvin eller andre sjove ting. Purister vil måske rynke på næsen og mene, det ikke længere er "ægte" bourbon – men det handler om din smag. Prøv dig frem, måske rammer du en finish, der passer perfekt til dine smagsløg.
4. Forstå de seks bourbon-stilarter
Single Barrel, Cask Strength, Wheated, High Rye, High Corn og Small Batch. Lær forskellen – f.eks. er Single Barrel fra ét fad og typisk premium, mens Small Batch blandes fra få fade og stadig holder kvaliteten. High Rye? Krydret. High Corn? Sød. Wheated? Blødere og mild.
5. Bottled in Bond er ofte et kvalitetsstempel
"Bottled in Bond" betyder ikke bare længere lagring, men også at der ikke er pillet ved bourbonen efter fadet. Du får altså spiritussen præcis, som den kom ud – rent og uredigeret. En god indikator for kvalitet.
6. Overvej anledningen
Skal bourbonen nydes i et glas rent fredag aften? Eller blandes i cocktails til en større fest? Til cocktails behøver du ikke investere i den dyreste flaske – "cheap and cheerful" kan sagtens gøre jobbet. Til gengæld kan en særlig anledning godt retfærdiggøre en lidt dyrere flaske med flot emballage og ekstra finesse.
7. $50-$100 er sweet spot
Ifølge Walster ligger det bedste forhold mellem pris og kvalitet typisk mellem 50 og 100 dollars (omkring 350-700 kr.). Her får du ofte en velkomponeret bourbon uden at flå kontoen, især hvis du vil nyde den neat eller on the rocks.
8. Spørg din forhandler (og venner)
Butikspersonale ved som regel, hvad der rykker – så spørg løs! Fortæl, hvad du kan lide, og hvad du skal bruge bourbonen til. Og glem ikke at spørge dine whiskyglade venner om anbefalinger. Måske har de allerede fundet en flaske, du vil elske.
9. Smag den på baren først
Usikker på om den dyre flaske er det værd? Find en bar med godt udvalg, og bestil en enkelt servering af den bourbon, du har i kikkerten. Det er langt billigere at teste et glas end at købe en hel flaske i blinde – især hvis du overvejer noget i den højere ende.
10. Din smag er vigtigst
Regler og ekspertråd er gode – men i sidste ende handler det om, hvad DU synes smager godt. Om du elsker søde bourbons med masser af majs eller foretrækker de krydrede, rugtunge flasker, er helt op til dig. Smag dig frem, noter hvad du kan lide, og find din egen stil.
Så næste gang du står i vinhandlen og overvejer bourbon, har du nu ti solide regler at læne dig op ad. Skål!