Mandekogebogen

5 velsmagende opskrifter på hjemmelavet marmelade

Udnyt sæsonens råvarer med stor velsmag til senere på året!

Vi er på nuværende tidspunkt i en af mine og manges favoritsæsoner på året, hvor bærbuskene bugner af frugter og afgrøderne i køkkenhaven begynder at spire og give afkast. Sommerperioden er oftest en lidt kort affære, selvom vi 2018 har haft den bedste sommer i mands minde.

Men det handler stadigvæk om at udnytte sæsonerne til fulde - både mens det står på, men ikke mindst også til senere på året, så man kan nyde en skefuld sommer til vintertiden!

Vi kan alle hurtigt blive enige om, at hjemmelavet marmelade og syltetøj er væsentlig bedre end de fleste købeversioner - hvis man forstår at håndtere sine råvarer på den rigtige måde, så bliver det hurtigt en himmerigs mundfuld, hvorefter man for altid vil have svært ved at vende tilbage til den klassiske fra supermarkedet. 

Specialbutikker og små forretninger har forstået essensen af at lade frugten være den centrale del -  men ofte bliver marmelader tilsat alt for meget sukker for længere holdbarhed og som en 'sikkerhed' for, at det du får franskbrødet, er sødt nok - men hvis man smager sig lidt mere frem, så finder man ud af, at bær og frugter får mere naturlig smag ved at holde lidt tilbage og lade frugten tale for sig selv. 

Jeg har i samarbejde med Dansukker lavet 5 eksempler på velsmagende marmelader baseret på sommersæsonens råvarer. En række anderledes opskrifter, som både skubber smagene lidt ud af komfortzonen, men samtidig sørger for, at du for en omgang sommer på glas, skefuld efter skefuld!

ANNONCE
5 velsmagende opskrifter på hjemmelavet marmelade

1. Rabarber-hyldeblomst

Her har jeg tryllet lidt med nogle hengemte ting fra forårssæsonen, hvor min nedfrosne hyldeblomstsaft og stængler af de lidt grovere rabarber kommer til sin fulde ret. Den koncentrerede saft søder med florale noter, så sukkermængden ikke er så krævende. Det giver en dejlig frisk smag fra de syrlige stænger og en sommerlig eftersmag af hyldeblomst!

Opskrift:

(1 mellemstort glas)

260 g rabarber i tern

1 dl koncentreret hyldeblomstsaft (sådan laver du den)

1 dl økologisk syltesukker fra Dansukker

1/2 vaniljestang

Fremgangsmåde:

Hæld rabarber og hyldeblomstsaft i en gryde, hvorefter du bringer det i kog. Smag på den. Rabarber varierer meget i syre og sødme, så de næste trin skal varieres alt efter, hvilke sorter du har med at gøre.

Flæk vaniljestangen, skrab kornene ud og put det hele i gryden. Tilsæt en halv deciliter af gangen af syltesukkeret og smag til undervejs. 

Lad det hele simre i 10-15 minutter, hvorefter det hele hældes på et skoldet glas. 

Holdbarhed på køl: ca. 1 måned

 
ANNONCE
5 velsmagende opskrifter på hjemmelavet marmelade

2. Kirsebær og mørk rom

Kirsebær er i sig selv en fantastisk spise, men når man laver marmelade på dem, så har det ofte en tendens til at blive lidt ukonkret sød i smagen i sidste ende - det hele smager bare sødt. Derfor tilsætter man gerne lidt Amaretto til jul, så det får en aromatisk mandelsmag til jul og den obligatoriske ris a la mande. Men vi kan i sommerperioden i stedet pifte den op med lidt mørk rom og citronsaft, hvilket fremhæver kirsebærrets aroma og giver den en lækker kant!

Opskrift:

(1 mellemstort glas)

200 g udstenede kirsebær

1/2 vaniljestang

1/2 økologisk citron

1 dl. økologisk syltesukker fra Dansukker

2 spsk. mørk rom

Fremgangsmåde:

Hæld de udstenede kirsebær i en gryde med sukker og vaniljestang + korn, hvorefter du bringer det i kog. Kirsebærrene skal være mørkerøde og saftige, hvilket både giver mere smag og bidrager med saft og konsistens til marmeladen. Tilsæt også citronsaft, så massen har lidt at begynde at koge på. 
 
Lad det hele simre i ca. 15 minutter, indtil kirsebærrene har mistet deres fasthed og konsistensen er mere tyktflydende.
 
Tag det af varmen og smag det til med mørk rom - den skal ikke være for dominerende, men agere en sødmefyldt kant i eftersmagen.
 
Hæld det på et skoldet glas.
 
Holdbarhed på køl: ca. 1-2 måneder
ANNONCE
5 velsmagende opskrifter på hjemmelavet marmelade

Umodne æbler, vanilje og citronmelisse

Det kan være svært at vente til omkring august måned, hvor de danske æbler for alvor er plukkeklar. Derfor kan vi tyvstarte lidt ved at hive et par af de grønne æbler af grenene og kreere en ret velsmagende marmelade. Allerede på det grønne stadie er de fulde af smag, men vi bliver dog slået lidt ud af den voldsomme syre, hvis vi spiser dem rå. Hvis vi istedet giver dem en tur i gryden med vanilje og lidt ekstra krydret smag med citronmelisse, sidder den lige i skabet!

Opskrift:

(Et mellemstort glas)

200 g grønne, umodne æbler (sorten er lige så varierende i smag på dette stadie som i høsteklar tilstand. Jeg bruger min evige klassiker, Beauty of Bath, som altid har en perfekt balance mellem sødme og syre - fra start til slut. Prøv dig frem med dine æbletræer!)

1 dl økologisk rørsukker fra Dansukker

1/2 vaniljestang

10-15 blade af citronmelisse

1/2 økologisk citron

Fremgangsmåde:

Skræl æblerne og fjern kernehuset. Husk at gnide citronen grundigt på hvert æblestykke for at undgå, at overfladen oxiderer og giver den brune farve - det er en smagssag, men marmeladen bliver meget mere lækker og frisk at se på med det grønne skær!

Hæld dem i en gryde med en spiseskefuld vand i bunden. Skrab kornene af vaniljestangen og smid det hele i.

Tilsæt sukkeret og resten af citronsaften, som skulle være tilovers fra det første trin.

Lad det simre i ca. 8-10 minutter og tilsæt finthakket citronmelisse. Rør rundt og tag det af varmen.

Skold et glas og hæld den varme marmelade på. 

Holdbarhed: ca. 1 måned

ANNONCE
5 velsmagende opskrifter på hjemmelavet marmelade

Grønne stikkelsbær og vanilje

Der findes rigtig mange forskellige sorter af dette bær - nogle bliver gule, nogle bliver røde, nogle forbliver grønne. Denne sort er af den sidstnævnte, hvor man af og til godt kan være i tvivl om, hvorvidt bærret egentlig er modnet. Men de røde, saftige bær er bedst egnet til at nyde i rå tilstand, så de grønne bær - og endda gerne umodne, så længe de har en god størrelse - er eminente til marmelade. Det skyldes for det første, at der bevares en fantastisk syre og bærret er nemt at justere i smagen uden at få det for sukkersød. For det andet indeholder det grønne, umodne bær meget mere pektin, så man får en perfekt konsistens hver gang!

Opskrift:

(1 mellemstort glas)

150 g grønne stikkelsbær

1 dl økologisk rørsukker fra Dansukker

1/2 vaniljestang

Fremgangsmåde:

Alle ingredienserne kommes i en gryde og bringes i kog. Marmeladen skal koge i ca. 8-10 minutter, hvorefter man stadig kan fornemme lidt struktur på de runde bær. Hvis man ønsker en lidt mere lind konsistens, så giv den et par minutter ekstra!

Holdbarhed: ca. 1 måned

 
ANNONCE
5 velsmagende opskrifter på hjemmelavet marmelade

Solmodne æbler og stjerneanis

Her tager vi igen lidt forskud på æblesæsonen, da jeg altid sørger for at have en solid portion skrællede æbler liggende i fryseren fra den tidligere sæson - hvad enten man bruger det til æblegrød eller fyld i andestegen! Derfor er denne opskrift lidt på forkant med sæsonen, men ikke desto mindre noget, du bør prøve, såfremt du har lidt i fryseren og ellers vil være forberedt til æblesæsonen. Med lidt lakrids-smag får man fremhævet æblesmagen og desuden skabt en smag, der minder lidt om æblekage på glas!

Opskrift:

(1 mellemstort glas)

200 g skrællede æbler (Igen bruger jeg Beauty of Bath)

2 spsk. mørk muscovado fra Dansukker

3-4 stjerneanis

Fremgangsmåde:

Bland æblerne sammen med den muscovado-sukkeret, som vi bruger i denne opskrift på grund af dens mørke lakrids-eftersmag. Lad det hele simre i 5-10 minutter. Tilsæt stjerneanis til sidst og lad det simre i 2 minutter. Hæld det på et skoldet glas. Denne marmelade har godt af at trække i nogle dage, så stjerneanis træder mere i karakter.

Holdbarhed: ca. 1 måned

ANNONCE
Del
Om forfatteren
Rasmus Krarup Jensen Rasmus Krarup Jensen

Følg på:
Instagram

"Mad handler om smag – ikke om mængden af kød på sin pizza, eller manglen af samme på en grøntsagsret. Det handler om smagsoplevelser, nydelsen af at være i det kreative køkken og ikke mindst muligheden for at udvide sin horisont af, hvad mad og mandemad indebærer."

Kontakt: rkj@connery.dk

Vil du blogge hos os?

Seneste nyt