Mandekogebogen

Bærsæsonen: 3 opskrifter med stikkelsbær

Et overset bær i de danske haver!

Stikkelsbærsæsonen er lige på trapperne, men det er langt fra alle, som får udnyttet dette unikke bær i den tidlige sommer - det milde forår og de varme dage i april har gjort, at stikkelsbærbuskene i min baghave bugner med flotte bær. Nogle var allerede så store, at de kunne eksperimenteres med i deres grønne tilstand. Resten bliver hængende til de er røde, gule eller lidt mere saftige i kødet.

Hvis du ikke har en stikkelsbærbusk i haven, så kan du finde dem mange steder rundt i parker og skovområder - og skulle du være (u)heldig at finde en busk, som har forvildet dig ind i hækken og er umulig at komme til - så kan du nappe et par stiklinger i september, sætte dem i lidt løs jord og lade dem gøre magien og vokse sig til selvstændige buske!

Stikkelsbærret fortjener generelt lidt mere kærlighed, så derfor har jeg herunder mine 3 bedste opskrifter på, hvad du kan bruge de grønne såvel som modne bær til:

ANNONCE
Bærsæsonen: 3 opskrifter med stikkelsbær

Klassisk stikkelsbærsyltetøj

Type: Grønne 'umodne' stikkelsbær

Nem opskrift med blot 3 ingredienser - her handler det nemlig blot om at styre syren og sødmen! De grønne bær indeholder meget pektin, som naturligt giver en syltetøjskonsistens, og så smager det himmelsk!

Find opskriften her - Stikkelsbærsyltetøj.

ANNONCE
Bærsæsonen: 3 opskrifter med stikkelsbær

Berlinere med stikkelsbærfyld

Type: Grønne & røde stikkelsbær

En fantastisk variation på det klassiske bagværk, hvor man får lidt mere intensitet på bærsmagen og desuden lidt syrligt til det 'fede' brød. Opskriften her er baseret på de røde, modne bær - men hvis du vil bruge grønne, så vil jeg anbefale, at du følger syltetøjsopskriften deroppe og bruger den som fyld!

Find opskriften her - Stikkelsbær-berlinere

ANNONCE
Bærsæsonen: 3 opskrifter med stikkelsbær

Stikkelsbærlagkage

Type: Røde stikkelsbær

En utrolig smagfuld, svampet og lækker lagkage, som nemt kan laves på forhånd for at 'trække' mere smag og sætte sig bedre. Her skal de røde, smagfulde, modne og aromatiske bær bruges - og så garanterer jeg dig en fantastisk sommerkage for alle pengene!

Find opskriften her - Stikkelsbærlagekage.

ANNONCE

Stikkelsbærlagkage

Sommer i en kage!

8 portioner 55 minutter
Forberedelse: 15 minutter
Ventetid: 0 minutter
Tilberedning: 40 minutter
Ca. 350 kcal pr. portion

Ingredienser

  • 250 gram stikkelsbær
  • 100 gram sukker
  • 1 stk vaniljestang
  • 500 ml piskefløde
  • 3 stk lagkagebunde, se opskrift i artiklen

Fremgangsmåde

  1. Bring stikkelsbærrene i kog i en tykbundet gryde med en smule vand i bunden.
  2. Når bærrene så småt er kogt ud, tilsættes sukker og smages til. Hvis bærrene har været i fryseren, kan det godt ske, at en del af bærrets naturlige geleringsevne er forsvundet - nemlig pektinen. Hvis du vil være på den sikre side, kan du vælge at bruge syltesukker, da det indeholder pektin. Frugtmassen skal gerne stivne en smule, så du slet ikke behøver at bruge husblas eller lignende.
  3. Nu kan du vælge at blende den lidt sammen for at opnå en mere ensformig konsistens, eller lade den være lidt mere rustik. Lad den køle af til stuetemperatur.
  4. Læg en af lagkagebundene (se opskriften øverst i artiklen) i bunden af en springform og sørg for, at den slutter tæt.
  5. Pisk piskefløden luftig - den må ikke være alt for stiv, da den kan risikere at skille, når du rører videre under tilførslen af frugtmassen.
  6. Vend den afkølede stikkelsbærmasse i flødeskummen forsigtigt, indtil det har blandet sig sammen.
  7. Fordel skiftevis fløde og bunde og skub det forsigtigt sammen.
  8. Sæt den gerne på køl en par timer, så den sætter sig. Alternativt kan du sagtens lave den aftenen før, da den dermed 'slår' sig og bliver bedre i smag og konsistens.
Del
Om forfatteren
Rasmus Krarup Jensen Rasmus Krarup Jensen

Følg på:
Instagram

"Mad handler om smag – ikke om mængden af kød på sin pizza, eller manglen af samme på en grøntsagsret. Det handler om smagsoplevelser, nydelsen af at være i det kreative køkken og ikke mindst muligheden for at udvide sin horisont af, hvad mad indebærer."

Kontakt: rkj@connery.dk

Vil du blogge hos os?

Seneste nyt