Bifteki
Græsk klassiker!
Bifteki er en klassisk græsk opskrift, som er afledt af det græske køkkens svar på kødboller, koftedes.
Bifteki er en luksus-kødbolle, hvor man krydrer oksekød med græske krydderier og svøber farsen omkring en god, cremet fetaost.
Det giver en masse saft og kraft og smag - bifteki kan bruges alene som et hovedmåltid, hvor man eksempelvis laver dem til burgerbøffer, kødboller eller spyd.
De kan også bruges som små tapas-lignende anretninger, hvor man laver små kødboller - og så går de utroligt godt sammen med en lækker tzatziki eller måske en sprød og frisk bulgursalat, couscous eller tabouleh-salat.
Jeg plejer at servere det til en bulgursalat med fintsnittet tomat, agurk og rødløg samt frisk persille, fetaost og olivenolie.
Der er nu heller ikke noget i vejen med at lave bifteki sammen med en spandfuld fritter - det er lidt en ret vi i Danmark ofte støder på hos pizzariaerne, når man har scrollet forbi pizza-udvalget.
Generelt er græsk bifteki noget, der går godt sammen med utroligt mange ting - men generelt en opskrift, der bare smager skønt i sig selv.
Bifteki er nem at lave og er sprængfyldt med god smag - græske kødboller med feta tager ingen tid at lave og herunder får du min grundopskrift på en god, hjemmelavet bifteki.
Faktisk er bifteki, hvis man får det serveret i Grækenland, bare kød uden fetafyld - det bliver enten spist ved siden af eller ovenpå. Hvor opskriften så er blevet fortolket uden for landets grænser som værende en opskrift, hvor din feta skal ind i kødet. Men det er smag og behag!
Tip: Du kan både bruge salattern, salatost såvel som klassisk feta og puch-feta - der er forskel på smagen, men konsistenserne kan bruges over hele linjen.
Bifteki - græske feta-kødboller
Krydret og lækkert!
Ventetid: 20 minutter
Tilberedning: 10 minutter
Ingredienser
- 500 gram oksefars el. lammefars
- 2 fed hvidløg, revet
- ½ stk rødløg
- 1 tsk oregano
- 1 tsk timian
- 1 stk æg
- 1 håndfuld hakket persille
- 2 spsk. rasp eller hvedemel
- 1 tsk salt + peber
- 150 gram fetaost
Fremgangsmåde
- Rør farsen sej i et par minutter med ed ca. 1 teskefuld salt pr. 500 g.
- Riv løg og hvidløg og bland det i farsen sammen med æg, krydderier og finthakket persille. Stil det gerne på køl i 10-20 minutter, så den kan sætte sig, inden du skal forme dem.
- Fordel farsen i 8 portioner - klem hver portion til en kugle, som trykkes til en flad burgerbøf. Skær din feta i små firkanter. I midten af kødet lægges en skive fetaost, så den ca. dækker 1/3 af kødarealet. Fold kødet indover fetaen, så du enten får en rund eller aflang farskugle, hvor osten er lukket inde.
- Sæt dine kødboller på små træspyd eller steg dem som de er på en grill, grillpande eller almindelig pande i 5-6 minutter på hver side, indtil de er gennemstegte.
- Serveres til bulgursalat, tzatziki, græske fladbrød eller en frisk salat.