Mandekogebogen

Byggrynsboller

Boller med byggrynsgrød.

Grødboller er en lækker måde at få mere saftighed og luftighed ind i bagværk - og jeg har i denne omgang eksperimenteret med at lave byggrynsboller.

Min opskrift på byggrynsboller er baseret på en rest af byggrynsgrød, som giver en utrolig lækker og saftig smag til bollerne.

Ofte er grødboller lavet på en dej, som skal hæve natten over - men med disse boller kan du bage dem samme dag og stadigvæk få lækre, luftige brød.

De bliver spændstige, bløde og luftige og holder sig saftige i mange dage - og så er det en perfekt måde at få brugt en rest grød på.

Du kan uden tvivl også bruge eksempelvis havregrød eller en anden slags i stedet for, selvom byggrynene dog giver en mere markant smag.

Selve grøden, som er brugt til opskriften, er lavet med mælk i et forhold 1 del byggryn til 2 dele mælk - hjemme hos os laver vi ofte en stor portion grød, så vi netop har resterne til bagværk.

Her kører vi 5 deciliter byggryn til 1 liter mælk. Den skal blot køle helt af, inden du rører den i dejen, hvis du ikke har en rest, og dermed skal lave den specifikt til opskriften. 

Se min opskrift herunder:

ANNONCE
Udskriv opskriften

Byggrynsboller

Saftige og luftige!

12 portioner 2 timer
Forberedelse: 10 minutter
Ventetid: 1 time, 30 minutter
Tilberedning: 20 minutter
Ca. 350 kcal pr. portion

Ingredienser

  • 600 gram hvedemel
  • 300 gram byggrynsgrød
  • 25 gram gær
  • 1 tsk salt
  • 400 ml vand

Fremgangsmåde

  1. Opløs gæren i vandet og tilsæt halvdelen af hvedemelet sammen med byggrynsgrøden - ælt det sammen på røremaskine eller med en ske. Tilsæt herefter salt og det resterende mel og ælt det godt i 4-5 minutter. Den skal blot lige begynde at slippe skål.
  2. Lad dejen hæve i skålen i ca. 1 time med en tallerken over.
  3. Del dejen i 12 lige store portioner og form dem til runde boller - læg dem med god mellemrum på en bageplade med bagepapir, læg et viskestykke over og lad dem hæve i 30 minutter.
  4. Forvarm ovnen til 200 grader varmluft. Bag dem i ovnen i 20 minutter, indtil de er gyldne og sprøde i overfladen. Lad dem køle af, inden du skærer i dem.
Del

Seneste nyt

Annonce