Mandekogebogen

Gulerodsbrud - Koldhævede

Lækre og saftige gulerods-boller

Gulerodsbrud er efterhånden blevet en af vores faste go-to, når der skal noget lækkert brød til morgenbordet og madpakken. 

Det fantastiske ved gulerodsbrud bollerne er: De revne gulerødder bringer masser af saft og friskhed til bollerne, der gerne holder sig spiselige, uden at blive kedelige - i op til tre dage, hvis de opbevares i en lufttæt pose. 

Men så er de også fantastisk lette at lave: Dejen røres sammen aftenen i forvejen, og smækkes direkte på en bageplade med en ske morgenen efter - ikke noget griseri og snask med dejen, bare let og helt enkelt: Minimal håndtering, maksimal spiseglæde. 

Når jeg bager gulerodsbollerne er det ofte en spontan eftertanke, og her bruger jeg som regel tørgær (3-4  gram svarer til de anbefalede 10 gram frisk-gær) 

Du kan frit udskifte solsikkekerner med græskarkerner, og skal bollerne være lidt grovere, kan du erstatte omkring en fjerdel af hvedemelen med en grovere mel, som eksempelvis ølandshvede.

Bollerne skal gerne hæve tildækket i køleskab i mindst 8 timer, men op til 24 timer gør dem bare endnu bedre. 

Jeg vil anbefale at give dejen en solid omgang omrøring - gerne på røremaskine, hvor dejen gerne skal tæskes i omkring 8 minutter, til man opnår en god gluteneffekt. 

ANNONCE
Udskriv opskriften

Gulerodsbrud

Koldhævede gulerodsbrud - lækre og lette morgenmadsboller med gulerod

10 portioner 8 timer, 38 minutter
Forberedelse: 18 minutter
Ventetid: 8 timer
Tilberedning: 20 minutter
Ca. 700 kcal pr. portion

Ingredienser

  • ½ l vand
  • 10 gram gær
  • 2 spsk. honning
  • 1 stk æg
  • 100 gram solsikkekerner
  • 800 gram hvedemel
  • 3 stk gulerod, revet

Fremgangsmåde

  1. Bland vand og gær i en stor røreskål, tilsæt honning og æg
  2. Tilsæt solsikkerkerner og hvedemel og rær godt til ensartet og sej dej
  3. Riv de tre gulerødder groft og bland dem i dejen - der herefter røres godt og grundigt igennem - det gør ikke noget at en del af solsikkekernerne knækker i processen. Når dejen er blevet godt elastisk, er dejen klar til koldhævning i køleskab.
  4. Lad dejen hæve tildækket af folie i køleskab - mindst 8 timer, gerne længere.
  5. Tænd ovnen på 180 grader (varmluft)
  6. Brug en grydeske til at klatte godt 10 enartede boller ud på en bageplade med bagepapir. Lad bollerne efterhæve i 20 minutter mens ovnen varmes op.
  7. Valgfrit: Pensl bollerne med mælk eller et sammenpisket æg, og sæt dem ind i midten af ovnen.
  8. Bollerne skal bages i ca 20 minutter, til de er let gyldne i overfladen.
Del

Seneste nyt

Annonce