Carajillo - Den mexicanske kaffecocktail, der udfordrer espresso martini
Ny favorit?
Du kender måske espresso martini. Du ved – fancy cocktail, mørk som natten, smager af kaffe og lidt fest. Men hvis du virkelig vil imponere dig selv (eller dine gæster) næste gang, det er tid til en kaffespædet oplevelse med lidt bid, så skal du sige goddag til carajillo – den mexicanske kaffecocktail, der tager alt det gode fra espressomartinien og skærer alt det overflødige væk.
Læs også: Sådan får du mere protein til morgenmad
To ingredienser. Intet fis. Ren nydelse.
Hvad er en carajillo?
Kort fortalt: Espresso + Licor 43.
Mere behøver du ikke. Den serveres typisk on the rocks, men den kan også shakes koldt eller drikkes ren – alt efter hvor du er (og hvor meget attitude du vil lægge i glasset).
Licor 43 er en spansk likør med noter af vanilje, citrus og krydderier. Tænk på den som en sød, gylden eliksir med lidt botanisk mystik. Og espressoen? Bare sørg for, den er god og stærk. Carajillo’en er nemlig ikke bange for at sparke dagen i gang, afslutte en tung middag eller bare give dig en lille “screw it, jeg fortjener det”-pause midt på en tirsdag.
Fra arbejdsmænd til brunch-glamour
Oprindeligt var carajillo en slags “arbejderens espresso shot med bonus”. Historierne peger på, at det startede i Spanien – måske i Barcelona, måske i Andalusien – hvor man blandede kaffe og spiritus for at få lidt ekstra mod til dagen. Og navnet? Det skulle angiveligt stamme fra det spanske udtryk “carajo!” – et kraftudtryk, som bedst oversættes til noget i stil med “skrid” eller “fuck det!”
Senere tog Mexico cocktailen til sig, og i 00’erne blev den et fast punkt blandt unge, velklædte mexicanske brunchgængere og aftenelskere. Og ja – med kvalitetskaffe, iblandt endda cold brew, og Licor 43 i glasset, blev carajillo pludselig en sofistikeret darling.
Hvad er Licor 43?
Du har måske set flasken før – den gyldne, lidt mystiske med flammeskrift og et navn, der lyder som noget fra en forsvundet opskriftbog. Historien går tilbage til 209 f.Kr., hvor romerne skulle have forbudt en lokal “mirakellikør” i det, der i dag er Cartagena. Men folk stoppede selvfølgelig ikke med at drikke det – og i 1946 begyndte Zamora-familien officielt produktionen af det, vi i dag kender som Licor 43.
Af de 43 ingredienser er kun fem kendte: vanilje, appelsin, citron, koriander og te. Resten? Familiehemmelighed.
Skal du prøve det?
Absolut. Carajillo er ikke kun til brunch eller dessert – den er til alt fra tømmermandsmorgener til fredag-aften “jeg gider ikke lave mad, men jeg vil stadig forkæle mig selv”-øjeblikke. Og du behøver ikke stå på en fancy bar i Mexico City – Licor 43 kan fås i de fleste danske vin- og spiritusbutikker, og espresso kan du lave hjemme, selv med den gamle maskine fra køkkenbordet.