Denne type ris har det højeste proteinindhold
Sundt tilbehør!
Når det kommer til proteinrige fødevarer, er det ofte kød, fisk og æg, der løber med opmærksomheden, mens veganere typisk tyr til bønner, frø og nødder. Men protein findes også i mere overraskende kilder, som for eksempel ris. Selvom ris primært består af stivelse og klassificeres som en kulhydrat, indeholder den stadig en vis mængde protein – spørgsmålet er bare, hvilken type ris der indeholder mest.
Læs også: Denne farve bør svinekød altid have
Vinderen er vildris, som indeholder 6,5 gram protein pr. kogt kop. Vildris har en rig, nøddeagtig smag og kan købes i både løs vægt og mindre portioner i de fleste supermarkeder. Selvom den kaldes ris, tilhører den faktisk kategorien af vandgræs. En stor fordel ved vildris er, at den er en komplet proteinkilde, hvilket betyder, at den indeholder alle de essentielle aminosyrer, som kroppen har brug for. Mængden af protein, man skal indtage dagligt, afhænger af alder, køn og aktivitetsniveau, men en kop kogt vildris kan dække mellem 4-13% af det anbefalede daglige proteinbehov.
Lige efter vildris kommer sort og brun ris, som begge indeholder omkring 5-6 gram protein pr. kogt kop. I modsætning til vildris er disse varianter ægte ris, og deres proteinindhold stammer fra de intakte klidelag, der omgiver riskornene. De risvarianter med mindst protein er hvid ris og jasminris, som kun indeholder omkring 4 gram protein pr. kogt kop.
Sådan øger du proteinindholdet i ris
Der er mange måder at forbedre både smagen og proteinindholdet i ris. En metode er at blande ris med andre proteinrige kornsorter som quinoa, teff eller farro, som hver især indeholder mellem 8-12 gram protein pr. kogt kop. Man kan ofte finde færdigblandede kornprodukter i butikkerne eller lave sin egen blanding hjemme.
Et af de mest proteinrige kornprodukter er kamut, en gammel hvedesort, som indeholder 10 gram protein pr. kogt kop. Kamut findes oftest som mel, men kan også fås i hel form. Det kræver dog lidt ekstra tid at tilberede, da det skal koge i 40-60 minutter, medmindre det er blevet iblødsat på forhånd. For at undgå forskellige kogetider kan det derfor være en god idé at koge kamut separat og derefter blande det med ris eller andre kornsorter.
Frø og nødder er en anden god måde at øge proteinindholdet i ris på, samtidig med at de tilfører en lækker knasende konsistens. Hampfrø er en sand proteinbombe med 9 gram protein pr. to spiseskefulde, og de har en let nøddeagtig smag, der passer perfekt til ris. Græskarkerner kan også være et godt valg, da de indeholder 4,2 gram protein pr. to spiseskefulde, mens jordnødder kan tilføje omkring 3,5 gram.
Uanset hvilken type ris du foretrækker, er der mange muligheder for at gøre den mere proteinrig og nærende – og samtidig bevare den lækre, bløde konsistens.