Mandekogebogen

Flødekartofler

En evig klassiker!

Flødekartofler er den gode, gamle sidedish eller tilbehør, som bare aldrig går af mode - eller også har den aldrig været på mode, men smager bare fantastisk!

Opskrift på flødekartofler var et kæmpehit i 80'erne, og også langt ind i min barndom i 90'erne, og nu kan det godt være, at det ikke er så 'sexet' længere, men den holder 100.

Det er og forbliver et hit til aftensmad og aftensmadsbordet til både børn og voksne. Det er en ideel form for tilbehør til alt fra grillmad, sommermad og lækker vin på terassen til en god grydesteg til vinter og efterår. 

Det er en meget simpel proces, hvor man koger eller stuver sine kartofler i tilsmagt fløde - og foruden lidt ekstra smagsgivere såsom løg og ost, så er det basalt set bare kartofler i fløde.

Det er en ret, som passer sig selv i ovnen, og det eneste du skal gøre er at skære dine kartofler i skiver, drukne dem i krydret fløde og smide dem i ovnen.

Ikke et øje tørt. 

Der findes mange forskellige tips, tricks og versioner af flødekartofler - og i sidste ende handler det om smag og hvad du og din familie foretrækker.

Jeg vil dog understrege en ting, som er vigtigt - hvis du kører flødekartofler på aftensmadsbordet, så snakker vi altså rigtig piskefløde og ikke en eller anden madlavningsfløde.

Det får bare ikke den rigtige, cremede konsistens - eller smag!

Skal der være lidt mindre fedt på menuen kan du måske fortynde piskefløden med en fedtfattig version - men ellers er det lidt den hellige gral. 

Foruden fløden, så er det for mig vigtigt at få to smage i spil - løgsmagen og lidt muskat. 

Løgsmagen bruger jeg almindelige løg til - men du kan sagtens bruge porrer, forårsløg, skalotteløg og rødløg (farven bliver dog lidt sjov på den sidste!).

Og så er et fad flødekartofler heller ikke ked af at få lidt ost på toppen. 

Følg med herunder for en nem og lækker grundopskrift på flødekartofler i ovn. 

ANNONCE
Udskriv opskriften

Flødekartofler

Cremede og lækre!

6 portioner 1 time, 30 minutter
Forberedelse: 10 minutter
Ventetid: 0 minutter
Tilberedning: 1 time, 20 minutter
Ca. 900 kcal pr. portion

Ingredienser

  • 1600 gram kartofler
  • 7 dl piskefløde
  • 1 stk løg
  • ½ tsk muskatnød, revet
  • 1 tsk fint salt
  • 80 gram mozzarella, emmenthaler, gouda etc.

Fremgangsmåde

  1. Forvarm ovnen på 180 grader. Bland piskefløde i en skål og riv løget helt fint ned i - tilsæt herefter salt, eventuelt lidt friskkværnet peber og muskatnød. Smag det til.
  2. Skræl kartoflerne og skær dem i skiver med tykkelse på 2,5-3 mm - find et stort ildfast fad og fordel kartoflerne over hele fadet. Hæld flødeblandingen udover kartoflerne, så det er godt fordelt - stikker nogle af kartoflerne op over, kan du lige presse dem lidt ned i fløden.
  3. Riv eller drys ost på toppen, inden den ryger i ovnen - bag den i ca. 1 time og 10-15 minutter alt efter din ovns temperament. Kartoflerne skal være møre og cremede, og osten skal være mørk og smeltet.
  4. Tag den herefter ud af ovnen og lad den hvile 6-8 minutter, inden folk kan kaste sig over fadet!
Del

Seneste nyt

Annonce