Mandekogebogen

Hjemmelavede dumplings

Stegte og/eller dampede dumplings.

Hvis du leder efter opskrift på de klassiske asiatiske dumplings, så går du ikke galt i byen med denne version af dumplings - her får du en lille grundguide i dumplings-dej, som minder lidt om forårsruller og wontondej, men bliver stegt eller dampet i stedet. 

Jeg har lavet en opskrift på både den dampede og den dampstegte.

Opskriften kan bruges både til japansk gyoza og kinesisk jiaozi - den primære forskel er, at gyoza rulles tyndere ind i dejen.

Hjemmelavede dumplings er faktisk ikke så avanceret - det handler bare om at have styr på nogle teknikker!

Eksempelvis dejen - der kan du komme ret langt med at bruge tricket med kogende vand. Det kogende vand gør, at flere at stivelsesprodukterne i melet går i stykker, og du derfor nemmere kan forme dejen ud alt for meget elastisk effekt - og så bliver biddet desuden lidt med 'porøst' og ikke så gummi-agtigt.

Derudover kan du freestyle min opskrift med alskens slags fyld - svinekød, oksekød, kylling, rejer, hele pivtøjet. Herunder får du en nem opskrift på hverdagsvenlige dumplings.

Både med og uden riskoger.

Følg med herunder:

ANNONCE

Dumplings

dampede og/eller stegte!

30 portioner 40 minutter
Forberedelse: 30 minutter
Ventetid: 0 minutter
Tilberedning: 10 minutter
Ca. 100 kcal pr. portion

Ingredienser

  • 300 gram svinekød
  • 1 håndfuld spidskål/hvidkål etc.
  • 3 stk forårsløg
  • 3 fed hvidløg
  • ½ stk rød chili (kan undlades)
  • 1½ spsk. sesamolie (kan undlades)
  • 1 spsk. soyasauce
  • 1 tsk salt
  • 1 spsk. ingefær, revet
  • 300 gram hvedemel
  • 2½ dl vand (kogende)
  • 1 tsk friskkværnet peber

Fremgangsmåde

  1. Start med dejen. Hæld kogende vand i en skål.
  2. Opløs 1/2 tsk. salt og tilsæt hvedemel lidt efter lidt og rør rundt, indtil det bliver en sammenhængende dej. Når den begynder at samle sig, hælder du den ud på et meldrysset bord og ælter i et par minutter, indtil den slipper bordet og er fast i konsistensen. Hvis den er for varm, så lad den køle lidt af - Lad dejkuglen afkøle og hvile i en lukket pose i en time.
  3. Lav i mellemtiden fyldet. Hak alle grøntsagerne (chili og ingefær ligeså) fint og bland sammen. Rør 1/2 tsk. salt ud i farsen, indtil den er sej og sammenhængende.
  4. Tilsæt grøntsagerne samt soya, peber og sesamolie. Sæt den på køl.
  5. Nu skal dejen rulles ud til en pølse og skæres i små stykker - vej eventuelt dejen og divider vægten med 30. Så får du, hvor meget hver enkelt bør veje. Det behøver dog ikke være så præcist og du kan fint variere lidt i størrelse og form. Og er der fars til overs? Så er der dømt asiatiske frikadeller!
  6. Rul hver kugle ud til en flad cirkel med en tykkelse på omkring 1 millimeter og en diameter på 8-10 cm.
  7. Læg en teskefuld med top på cirklen og fold den ene side forsigtigt over mod den anden - fugt enderne med lidt vand og klem dem sammen. Her kan du lave det klassiske bølgede mønster ved at klemme sammenslutningen sammen ligesom et 'gardinfold' - hvor du klemmer siderne sammen samtidig med at slår små bølger på den ene side.
  8. Dampning: Brug en bambusdamper eller en sigte - begge lægges et stykke bagepapir i bunden, hvorefter der prikkes små huller, så dampen kan trænge i gennem. Bambusdamper sættes i en pande med vand, mens sigten skal over en gryde med vand, uden at sigten rører vandet. Vandet skal koge og der skal lægges låg over begge slags - de skal dampe ca. 6-7 minutter.
  9. Dampstegt: Varm lidt olie op på en pande til middelvarme og steg en håndfuld dumplings, indtil de er let gyldne på undersiden. Skru lidt ned for varmen og hæld ca. 1/2 deciliter vand ved dine dumplings. Sæt låg på og lad dem dampe, indtil alt vandet er fordampet. Herefter er de klar til servering.
  10. Begge typer serveres gerne med en lille dip - ca. 2 spsk. soya, 1,5 tsk. honning/sirup, 1,5 tsk. eddike (gerne æblecidereddike eller riseddike), 1 spsk. sesamolie samt lidt sesamfrø.
Del

Seneste nyt