Mandekogebogen

Høje kanelsnegle/wienersnegle

Lækre, sprøde og snaskede kanelsnegle.

Kanelsnegle er en nem og lækker opskrift på et solidt stykke bagværk, der egner sig perfekt til alt fra aftenskaffen, desserten, madpakke-overraskelsen eller noget helt fjerde.

Kanelsnegle laves oftest på to forskellige måder - kanesnegle med gærdej og kanelsnegle med hjemmelavet wienerbrødsdej.

Den første er lidt mere 'overskuelig' og knap så teknisk - min opskrift på kanelsnegle med gærdej finder du i øvrigt lige her: Nemme kanelsnegle.

Den anden kræver, at man lige får styr på den ædle teknik med wienerbrød og de gyldne 27 lag - hjemmebag, som bar det fra bageren! 

Når man først kommer i gang med at bage med wienerbrødsdej, så finder man hurtigt ud af, at det faktisk ikke er så besværligt og avanceret, som man går og tror. 

Jeg har lavet en opskrift på lækre, sprøde og snaskede snegle med wienerbrødsdej - og den er ganske simpel. 

Jeg eksperimenterede med at krydre wienerdejen, hvilket bare højnede smagsoplevelsen endnu mere - og jeg eksperimenterede med at bage forskellige former på sneglene.

Jeg brugte en kagering/udstikker for at opnå den famøse høje snegl, hvilket absolut blev det bedste resultat af bagningen.

OBS: du kan også sagtens lave høje snegle ud af gærdej - her skal du bare bruge samme taktik, hvor du finder en udstikker, der er ca. 1/3 større end din ubagte kanelsnegl og så bage dem i denne. 

Bageren bruger nok nogle bageringe, som er designet til formålet - men du kan snildt bruge en større model af udstikkere. 

Ved at indeslutte dem i en kagering, så minimerer du udslippet af remonce - der kommer selvfølgelig lidt ud i bunden, men ved at indkapsle den i en metalring, så bliver udslippet karamelliseret både i siderne og i bunden.

Fantastisk hack!

Det gør, at ydersiden bliver meget sprød, og flagerne kommer til udtryk i wienerdejen - og selvfølgelig at midten forbliver svampet, snasket og lækker. 

Desuden er det lidt ligesom, når man skal bage en souffle - så skal man sørge for at smøre kanterne i formen grundigt for at den kan hæve direkte opad.

Wienerdej pakket omkring en remonce på kanel, smør og rørsukker? Ikke et øje tørt. Du kan også vælge at fylde den med lidt kagecreme, revet marcipan eller lignende - du kan gøre dem så snasket, som du vil!

Dem som blev bagt uden støtte så at sige, og blot blev bagt frit på bagepladen, blev også fantastiske, men havde mere besvær med at holde formen og ville gerne 'åbne sig'.

Jeg har lige herunder inden opskriften indsat et hurtigt trin-for-trin-forklaringsbillede til at akkompagnere tekstens forklaring af wienerdejs-udrulningen - så bliver det hele lidt mere overskueligt, når man lige har lidt visuelt at forholde sig til. 

Og til sidst? Så er er det store spørgsmål jo så bare - skal der brun eller hvid glasur på?

NOTE: Opskriften er designet til at give ca. 4-6 høje snegle alt efter, hvor høje og tykke du vil have dem - men du kan uden problemer 1:1 fordoble opskriften, hvis du skal have gæster! (her skal du nok bare bruge udrulningsmålene, som jeg har brugt til Tebirkes)

ANNONCE
Kanelsneglen i formen.  - Høje kanelsnegle/wienersnegle Kanelsneglen i formen.
Efter bagning direkte fra ovnen. - Høje kanelsnegle/wienersnegle Efter bagning direkte fra ovnen.
Glasur på toppen. - Høje kanelsnegle/wienersnegle Glasur på toppen.
Wienersnegle bagt uden form.  - Høje kanelsnegle/wienersnegle Wienersnegle bagt uden form.
Billedguide til udrulning af wienerdej. - Høje kanelsnegle/wienersnegle Billedguide til udrulning af wienerdej.
Høje kanelsnegle/wienersnegle
Udskriv opskriften

Høje kanelsnegle/wienersnegle

Sprøde og snaskede!

6 portioner 1 time, 35 minutter
Forberedelse: 10 minutter
Ventetid: 1 time
Tilberedning: 25 minutter
Ca. 350 kcal pr. portion

Ingredienser

Wienerdej
  • 120 gram hvedemel
  • 15 gram gær
  • 80 ml mælk
  • 2 tsk sukker
  • ½ tsk kanel, stødt
  • ½ tsk kardemomme, stødt
  • 1 knsp. fint salt
  • 50 gram koldt smør

Remonce
  • 40 gram rørsukker
  • 40 gram smør
  • ½ tsk kanel, stødt

Fremgangsmåde

  1. Opløs gæren i mælken og tilsæt kanel, kardemomme og sukker - når det er opløst, tilsættes hvedemelet og salt. Rør det grundigt rundt i en røremaskine - mængdemæssigt er det ikke sikkert, at røremaskinen kan få ordenligt fat, så du kan også ælte det i hånden på et meldrysset bord. Når dejen er sammenhængende, skal den hæve under et viskestykke i 30 minutter.
  2. Bland ingredienserne til remoncen til en sammenhængende masse og hav den klar.
  3. Når dejen er hævet, slår du luften ud og ruller den ud til nogenlunde firkant på 25x25 cm. Læg dejen på køl i 15 minutter.
  4. Når dejen er lagt på køl, tager du din smør ud af køleskabet. Læg den på et stykke bagepapir og læg enten et nyt stykke ovenpå, eller fold den ene side af bagepapiret indover. Bank og rul smørret ud til en firkant på 15x15 cm. Læg også denne på køl.
  5. Tag smørret ud og læg den forskudt på dejen. Fold dejen indover smørret som en kuvert. Udrul dejen til til 15x30 cm, og fold den 1/3 indover sig selv - fold igen, så dejen nu ligger i tre lag. Klem den let sammen med kagerullen, så folderne binder sammen. Læg den i køleskabet i 10 minutter.
  6. Gentag processen 2 gange mere med at rulle ud til 15x30 og lægge i 3 lag og afkøle - så har du til sidst 27 lækre lag!
  7. Til sidste udrulning skal du ramme ca. 25x20 for at få en god bredde og højde på dine snegle - smør remoncen grundigt fordelt ud på overfladen af dejen.
  8. Rul den til en aflang snegl på det korte led - altså rul fra det led, som er 20 centimeter. Så får du 'færre' snegle, men flere lag.
  9. Brug en skarp kniv og skær sneglepølsen ud i 4-6 snegle - trim eventuelt enderne af i begge sider for mere ensformighed. Læg dem på en bageplade med bagepapir.
  10. Nu kan du vælge at bage dem, som de er og lade hævningen og bagningen få frit løb - men hvis du vil holde formen og desuden lave høje snegle, så skal du bruge bageringe eller udstikkere.
  11. Udstikkerne skal smøres grundigt med smør - drys eventuelt lidt sukker på smørret for ekstra lag og karamellisering. Udstikkerne skal være ca. 1/3 større en selve den ubagte kanelsnegl, så opnår du rum til at hæve, men samtidig, at den tvinges til at hæve opad. Jeg brugte en udstikker på 8 centimeter.
  12. Lad dem hæve i formen (eller på bagepladen) i 30 minutter. Forvarm ovnen på 190 grader varmluft.
  13. Bagetiden for høje snegle i form er 25 minutter, mens bagetiden for snegle uden form er 20 minutter. Lad dem afkøle let, før du fjerner dem fra formen - men vent heller ikke for længe, da sukkeret karamelliserer og binder den fast!
Del

Seneste nyt

Annonce