Mandekogebogen

Is

Den evige dessert-klassiker!

Is er en populær dessert, som normalt er lavet ved at fryse en blanding af ingredienser, som ofte inkluderer mælk, fløde, sukker og smagsgivere.

Isen kan serveres i forskellige former og smage, og der findes et utal af varianter og stilarter over hele verden. Traditionelt er is lavet ved at opvarme mælk og/eller fløde sammen med sukker, æggeblommer og eventuelle smagsstoffer i en gryde over medium varme, indtil blandingen når en viskositet og fortykning.

Derefter skal blandingen afkøles og køres igennem en ismaskine for at fryse den og blødgøre den til en glat konsistens.

Is kan variere i smag og tekstur afhængigt af de anvendte ingredienser og tilberedningsmetoder. For eksempel er der sorbet, som normalt er lavet af frugtjuice, sukker og vand og ikke indeholder mælk eller fløde.

Gelato er en italiensk is, som normalt er lavet med mælk, fløde, sukker og æggeblommer, men med mindre mængder fedt og luft end traditionel amerikansk is.

Soft serve er en stil af is, som er lavet af en blanding af mælk, sukker og smagsstoffer, og som serveres i isvafler som en softice.

Is kan fremstilles på flere forskellige måder, herunder ved hjælp af en ismaskine, ved at fryse ingredienserne i en fryser, eller ved at bruge nitrogen til at fryse ingredienserne hurtigt.

Fælles for alle disse fremgangsmåder er, at de kræver en blanding af ingredienser, som skal fryses. En grundlæggende opskrift på is involverer normalt blanding af mælk, fløde og sukker, som derefter varmes op, indtil sukkeret er opløst. Dette kaldes en "base".

Herefter kan man tilsætte smagsstoffer, såsom vaniljeekstrakt, kakao eller frugt. For at lave is i en ismaskine hældes basen i ismaskinen, som derefter roterer, mens den køler ned blandingen.

Dette hjælper med at undgå dannelse af iskrystaller, samtidig med at blandingen bliver tyk og cremet. Efter ca. 20-30 minutter, afhængigt af ismaskinen og opskriften, er isen klar til at blive spist, eller den kan gemmes i en fryser, indtil den skal serveres.

Hvis man ikke har en ismaskine, kan man fryse isblandingen i en fryser. Dette kræver dog lidt mere arbejde, da man skal røre i blandingen hver 30. minut for at undgå dannelse af iskrystaller. Det tager normalt 4-6 timer at fryse is på denne måde-

Is fås i mange forskellige varianter, såsom softice, sorbet, gelato og frossen yoghurt. Softice er typisk lavet af en blanding af mælk og sukker, som er blevet luftigt ved hjælp af en softicemaskine. Frossen yoghurt er en is lavet af yoghurt, som typisk er lavet med en lavere mængde fedt end almindelig is. Is serveres normalt som en dessert, og kan være toppet med chokoladesauce, frugt eller nødder.

Herunder får du en god grundopskrift på is:

ANNONCE
Udskriv opskriften

Sorbet

Cremet og luftigt.

0 portioner 0 minutter
Forberedelse: 0 minutter
Ventetid: 0 minutter
Tilberedning: 0 minutter
Ca. kcal pr. portion

Ingredienser

  • 300 gram frisk eller frosset frugt og bær
  • 2 dl sukker
  • 2 dl vand
  • ½ stk citron

Fremgangsmåde

  1. Blend bærrene i en blender eller en food processor, indtil de er helt glatte. Tilsæt sukker, vand og citronsaft, og blend igen i et minut, indtil alt er godt blandet.
  2. Hæld blandingen i en ismaskine, og følg anvisningerne på ismaskinens manual for tilberedning. Når sorbeten er færdiglavet, skal den opbevares i en lufttæt beholder i fryseren, indtil den skal serveres.
Del

Seneste nyt

Annonce