Mandekogebogen

Jødekager: Opskrift på både småkager og kanelsnegle

En kanelsnegl og en småkage!

En jødekage er lidt en omdiskuteret sag i Danmark - ikke fordi nogen (endnu!) er krænket over navnet (det er blot opkaldt efter jødiske bagere i 1700-tallet, som introducerede Hr. og Fru Danmark til eksotiske krydderier i hjemmebageriet).

Nej det forholder sig nemlig sådan, at selve konceptet med en jødekage varierer, alt efter hvor du er i landet.

En jødekage er for nogen den lille, sprøde småkage, som man bager op til jul og drysser med kanelsukker og eventuelt finthakkede mandler - men en jødekage er for andre en stor kanelsnegl i forskellig udformning.

Jeg er opvokset med, at en jødekage er en småkage - men det er især nordjyderne, som holder fast i, at en jødekage er snegl eller høj snegl.

Og inden vi starter en borgerkrig med diskussionen, så lad os gå til erkendelse.

Why not both? Derfor har jeg i denne opskrift lavet opskrifter på både jødekagen som en småkage og jødekager som kanelsnegle.

Sidstnævnte varierer lidt fra den klassiske kanelsnegl, da jeg har rørt kanelremoncen op med en god, fed vaniljecreme - det gør, at den holder bedre på remoncen og får en ekstra svampet konsistens.

Derfor fungerer jødekagen som en småkage:

Jødekager som småkager bliver sprøde, man kan lave mange af dem på ingen tid, og så bliver drysset af kanelsukker karamelliseret på toppen. En nem og enkelt tilføjelse til årets småkagedåser i juletiden.

Derfor fungerer jødekagen som en snegl:

Hvem elsker ikke kanelsnegle? Og for at det ikke bare skal være en klassisk kanelsnegl, så har jeg fintunet dejen med masser af krydderier samt gået all-in på snasken! Og glasur, naturligvis.

Så hvad enten du er til en luksus-kanelsnegl eller julesmåkager?

Så finder ud opskrift på begge to herunder!

Tip: Dejen til jødekager som småkager kan fryses ned rå - så kan du tage en ‘pølse’ op fra tid til anden og bage en helt frisk bradepande af småkager!

Kanelsnegle-udgaven af jødekager kan fryses, når de er blevet bagt og den store mængde remonce gør, at de ikke bliver nær så tørre efter kort tid.

ANNONCE
Udskriv opskriften

Jødekager: opskrift på både småkager og kanelsnegle

Dobbelt op på jødekage!

4 portioner 1 time, 30 minutter
Forberedelse: 10 minutter
Ventetid: 1 time
Tilberedning: 20 minutter
Ca. 2150 kcal pr. portion

Ingredienser

Jødekage, kanelsneglen (remoncen)
  • 1 spsk. majsstivelse
  • 2 spsk. sukker
  • 1 spsk. vaniljesukker
  • 1½ dl letmælk
  • 1 stk æggeblomme
  • 80 gram sukker
  • 80 gram smør

Jødekage, kanelsneglen
  • 2 tsk kanel, stødt
  • ½ tsk fint salt
  • 1 stk æg
  • 1½ tsk kardemomme, stødt
  • 20 gram gær
  • 100 ml sødmælk
  • 250 gram hvedemel

Jødekage, småkagen
  • 300 gram hvedemel
  • 3 spsk. hakkede mandler, kan undlades
  • 1 stk sammenpisket æg
  • ½ dl kanelsukker
  • ½ tsk hjortetaksalt
  • 130 gram rørsukker
  • 180 gram koldt smør

Fremgangsmåde

  1. Sådan laver du småkagerne: Bland hvedemel sammen med sukker og hjortetaksalt. Skær smørret i små stykker og smuldr det ned i melet til en krummende masse - brug det sammenpiskede æg til at samle dejen ligesom en mørdej. Ælt den kun indtil den samler sig. Rul dejen ud til to pølser med den diameter, du ønsker dine småkager i. Pak dem i husholdningsfilm og stil dem i køleskabet i 30 minutter. Når de har kølet af, skærer du dem i tynde cirkler og lægger dem på en bageplade - pensl med lidt vand eller æggeblomme og drys kanelsukker på. Bag dem i en forvarmet ovn på 180 grader varmluft i ca. 10 minutter alt efter tykkelse. Lad den køle helt af for at blive helt sprøde.
  2. Sådan laver du kanelsneglene: Opløs gær i mælken og tilføj kanel, kardemomme, salt, sukker og æg - rør det sammen, hvorefter du tilføjer hvedemelet. Ælt det til en ensformig masse, hæld det ud på et meldrysset køkkenbord og saml det til en kugle - lad det hæve i 60 minutter. Lav i mellemtiden vaniljecremen til remoncen ved at blande majsstivelse, æg, vaniljesukker, sukker og mælk sammen og bringe det i kog, indtil det tykner. Lad det køle helt af.
  3. Lav derefter remoncen ved at blande kanel, smør og sukker sammen til en ensformig masse. Efter hævning rulles dejen ud til en rektangel på ca 0,5 cm i højden - bland den afkølede vaniljecreme op med remoncen og smør det jævnt ud på dejen. Rul dejen forsigtigt sammen til en pølse, og skær 6-8 snegle ud. Læg dem på en bageplade. Forvarm ovnen på 180 grader og afbag dem i 20-22 minutter. Server gerne med glasur på toppen.
Del

Seneste nyt

Annonce