Mandekogebogen

Karipap

Asiatisk karrysnackbrød!

Karipap er en populær snack i sydøstasien, og går også under navnet Curry Puff.

Det er i al sin enkelthed en lille pie/snackbrød, hvor man fylder den med en karry-blanding af eksempelvis kartofler og grønt - og kød, hvis man ønsker det.

Herefter bliver den friturestegt, så man får en lækker, sprød skorpe - og netop denne skorpe er der en meget speciel teknik til, hvor man bruger to forskellige slags deje kombineret, som minder lidt om en asiatisk form for wienerbrød-ish. 

Ved at ælte dejen via to forskellige deje og to forskellige grundkonsistenser, får man karrybrød/karipap, som er både porøse, sprøde, bløde og flagede. 

Det er uvist, hvad den egentlige oprindelse er af denne opskrift - men den findes i forskellige versioner i blandt andet Malaysien, Indonesien, Thailand, Burma og Singapore.

Denne opskrift er inspireret af den malaysiske tilgang - sprødt, spicy og lækkert!

Fang min opskrift på karipap herunder og få en billedguide til at lave den unikke dej herunder:

ANNONCE
Lav de to forskellige deje. - Karipap Lav de to forskellige deje.
Læg dej 1 oven på en cirkel af dej 2. - Karipap Læg dej 1 oven på en cirkel af dej 2.
Fold dejcirklen omkring dejklumpen. - Karipap Fold dejcirklen omkring dejklumpen.
Rul den ud til 20x30 cm med samlingen nedad. - Karipap Rul den ud til 20x30 cm med samlingen nedad.
Rul fra den tynde ende til en pølse. - Karipap Rul fra den tynde ende til en pølse.
Like this. Læg den på køl. - Karipap Like this. Læg den på køl.
Efter afkøling rulles pølsen ud igen til 20x30 cm.  - Karipap Efter afkøling rulles pølsen ud igen til 20x30 cm.
Og rulles til en pølse. - Karipap Og rulles til en pølse.
Skær 7-8 stykker ud af dem. - Karipap Skær 7-8 stykker ud af dem.
Vend dem med skæresiden opad. - Karipap Vend dem med skæresiden opad.
Rul hver enkelt ud til ca. 15 cm i diameter og fyld dem. - Karipap Rul hver enkelt ud til ca. 15 cm i diameter og fyld dem.
Karipap
Færdig og klar til den gyldne brønd! - Karipap Færdig og klar til den gyldne brønd!
Udskriv opskriften

Karipap

dybstegte Karry-brød!

8 portioner 45 minutter
Forberedelse: 20 minutter
Ventetid: 20 minutter
Tilberedning: 5 minutter
Ca. 300 kcal pr. portion

Ingredienser

Fyld
  • 150 gram kartofler
  • 1 stk løg
  • 1 håndfuld spidskål/hvidkål etc.
  • ½ dl ærter (friske eller frosne)
  • 1 spsk. karry
  • 1 dl grøntsagsbouillon

Dej 1
  • 50 gram hvedemel
  • 30 gram smør
  • 1 tsk koldt vand

Dej 2
  • 150 gram hvedemel
  • ½ dl olie (kokosolie, rapsolie, solsikkeolie, vindruekerneolie, sesamolie, etc)
  • ½ dl koldt vand
  • 0,3 tsk fint salt

Til stegning
  • 500 ml fritureolie/solsikkeolie

Fremgangsmåde

  1. Start med at lave fyldet, da dette skal køle af - skræl kartoflerne, skær dem i små tern og kog dem i letsaltet vand i 10-12 minutter. Hæld vandet fra.
  2. Hak løget fint og svits det på en pande med lidt olie - tilsæt karryen efterfulgt af finthakket spidskål/hvidkål og ærter. Tilsæt kartoflerne og tilsæt 0,5-1 tsk. salt og lidt friskkværnet peber.
  3. Hæld bouillon på og lad det simre i 5-10 minutter. Smag til og tag det herefter af varmen og køl det af.
  4. Dej 1: Smuldr smørret i dejen, indtil du har en smuldrende krumme. Tilsæt en smule vand, indtil du kan samle dejen til en klump.
  5. Dej 2: Hæld salt i hvedemelet og tilsæt olie efterfulgt af vand - rør det sammen og ælt det efterfølgende til en ensformig dej.
  6. Rul dej 2 ud til en cirkel med en diameter på ca. 15 centimeter - læg dej 1 i midten og pak dej 2 omkring den.
  7. Vend samlingen nedad og rul den ud til en rektangel på ca. 20x30 cm. Rul nu fra den smalle ende, så du laver en 'sneglerulle' ligesom når man skal lave kanelsnegle. Læg dem på køl i 10 minutter.
  8. Tag dejen ud igen og rul pølsen ud til en rektangel igen på ca. 20x30 cm - gentag sneglerullen. Skær nu rullen ud i 7-8 små cirkler. Læg dem med skæresiden opad, så du kan se lagene - og rul dem herefter ud til små cirkler af 15 centimeter i diameter. Læg fyldet i midten og fold den ene side indover fyldet og glem grundigt sammen. Gentag ved alle.
  9. Varm olien op til ca. 160-170 grader og steg dem 2-3 af gangen i 2-3 minutter, eller indtil de er gyldne, flagede og sprøde. Lad dem afdryppe på et stykke køkkenrulle inden servering.
Del

Seneste nyt