Mandekogebogen

Kitchenaid Artisan: Kongen af ekstraudstyr, pladsbesparende og handlekraftig (Test)

Vi har kigget nærmere på den populære køkkenmaskine.

5 ud af 6 stjerner

Når jeg eksperimenterer med diverse opskrifter og kreationer i køkkenet, så kræver det selvfølgelig ret så meget udstyr. Men hvis man bare går all-in på nyt udstyr, så finder man hurtigt et køkken, hvor der pludselig ikke er noget bordplads at boltre sig på.

Det handler om at vælge med omhu.

Med køkkenskabe fyldt med diverse remedier har jeg dog fået plads til en ny Kitchenaid-maskine i samlingen - dels med henblik på at lette arbejdsprocessen på mange af mine bageeksperimenter og dels af hensyn til den evne til at pynte noget så gevaldigt i køkkenområdet.

Kitchenaid har i mange år været folkets go-to, når man snakker om køkkenmaskiner - den er blevet berømt efter diverse madprogrammer og lignende, hvor produktet har spillet en essentiel rolle. Og det er også svært ikke at forelske sig i konceptet - endelig en køkkenmaskine, der ikke er en kluntet størrelse, som ødelægger det visuelle i køkkenet.

Det er selvfølgelig ikke nogen hemmelighed, at KitchenAid Artisan mixerens største trækplaster er det famøse design - den er skabt i en ret så lækker retrostil, og sørger for at bibeholde den et æstetisk effekt, selv når melskyerne pulser rundt i køkkenet.

ANNONCE
Kitchenaid Artisan: Kongen af ekstraudstyr, pladsbesparende og handlekraftig (Test)

Kongen af ekstraudstyr

En af de vigtigste egenskaber ved køkkenmaskinen er, at du kan variere dine kreationer på mange forskellige måder. Hvis du er typen, som eksperimenterer meget i et køkken, så kan denne maskine hjælpe dig et godt stykke af vejen. Der findes nemlige mange forskellige former for ekstraudstyr, som kan være alt fra en pølsestopper og automatiseret pastamaskine til kødhakker og varierende røreskeer. Det er en stor fordel ved denne køkkenmaskine, da du derved kan have en Kitchenaid som grundmaskine - uden både at skulle have en kødhakker, juicepresser eller andre større maskiner, som fyldet på køkkenbordet og i køkkenskabene.

Jeg har blandt andet afprøvet pasta-udstyret, som er lidt af en genialitet i forhold til at udnytte maskinens fulde potentiale - mens man kan røre dejen sammen på den klassiske vis, kan man via udgangen i toppen tilkoble en pastarulle og efterfølgende pastaskærer. Med den automatiserede rulle-effekt kan man hurtigt få den ret konsistens og tykkelse på sin pasta, og derved nemmere få frisk og velsmagende pasta ind i hverdagskøkkenet uden de store dikkedarer.

Her har du den grundlæggende røremaskine, hvorefter du kan hive dit udstyr frem fra skuffen og ‘ommøblere’ på ingen tid. Det er utroligt pladsbesparende, nemt og ikke mindst en god base at have. Maskinen har et let håndterbart motorhoved, som kan klare nogle tunge tæsk ved at have et bevægeligt led, som absorberer de værste stød. Med 10 forskellige indstillinger kan man styre farten rotationen - man kan hurtigt kaste en kage sammen på den hurtige funktion, hvis man får uventede gæster, og man kan sætte den på middeltempo for at stille sin brøddej til at opnå den rette gluteneffekt.

 
ANNONCE
Fennikellandbrød lavet på Kitchenaid - Kitchenaid Artisan: Kongen af ekstraudstyr, pladsbesparende og handlekraftig (Test) Fennikellandbrød lavet på Kitchenaid

Har den motorkraft til at klare dine bageeksperimenter?

Jeg eksperimenterer ofte med diverse dejtyper - hvad enten det er rugbrød, surdej, franskbrød, landbrød eller andre elementer i den ædle bagekunst. Og det kræver nogle tæsk, hvis man skal opnå den rette konsistens!

Det er ikke nogen hemmelighed, at Kitchenaid ikke besidder den største motor på markedet af køkkenmaskiner - man maskinen kan sagtens følge med, hvis man dog sørger for at tage sig nogle forholdsregler - der medfølger en ret velfungerende dejkrog, som er med til både at ælte dejen rundt uden at slå luften ud ved hver eneste rotering og desuden gør det nemmere for maskinen at bearbejde tunge, klæge deje. Kitchenaid har en motor på 300 watt, hvilket ikke er i den højeste ende af motorkraft - men med direct drive-funktionen minimeres arbejdsprocessen mellem maskinen og skeen, så man får maksimalt arbejde i selve sin dej uden at der går energi til spilde.

Det skal dog siges, at jeg har prøvet med lidt forskellige mængder dej i røreskålen - inden for rimelighedens grænser kan kitchenaid sagtens følge med, hvorimod man med en ret så stor portion på 1kg+ mel, så begynder maskinen at miste sin kraft og skålen er desuden ikke beregnet til et landbrød på størrelse med en flyttekasse. Her skal man op i de professionelle størrelser, som Kitchinaid også har på sortimentet. Derfor er Kitchenaid perfekt til husbehov og rigeligt med drivkraft til hverdagens små eksperimenter.

Jeg anbefaler dog altid stadig, at du lige får føling med dejen efter æltningen - på den måde sikrer du dig, at du får kendskab til, hvordan dejen skal være for at opnå den rigtige krumme. Du kan sætte din lid til maskinen efter noget tid, men det er altid godt lige at have følelsen på fingerspidserne.

Samlet vurdering

Samlet set er Kitchenaid en sikker klassiker, som rammer de mest basale formål i ønsket om en køkkenmedhjælper. Den udnytter sin motorkraft til fulde, formår at kunne klare næsten alle former for deje og desuden er den en fryd for øjet, hvor end du stiller den i køkkenet. Med et stort arsenal af ekstraudstyr formår maskinen at være en grundlæggende og essentiel størrelse i køkkenet, som kan gøre alt fra at løfte arbejdsbyrden til at motivere dig til at eksperimentere mere!

 
 
ANNONCE
Kitchenaid Artisan: Kongen af ekstraudstyr, pladsbesparende og handlekraftig (Test)

Kitchenaid Artisan

 

Pris: 5.499 kroner

Motorkraft: 300 W

Skålstørrelse: 4,8 l

Modelnummer: 5KSM175PS

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce