Mandekogebogen

Sprængt oksebryst: Til pålæg, steg, smørrebrød og sandwich

En steg med mange formål!

Sprængt oksebryst er en ægte klassiker i det danske køkken - rigtig mormormad, når det er allerbedst!

Her skal man glemme alt om sous vide, nænsomme tilberedninger og rosa midte - her skamsteger vi! Helt som i gamle dage.

Men ikke på nogen negativ måde - det kan godt være, at der ikke ligefrem er så meget saft og kraft tilbage i en steg, når den både er sprængt og kogt.

Men smagen og konsistensen til en gammeldags mormoret eller pålæg? Den kan man ikke sætte en finger på!

I al sin enkelthed er sprængt oksebryst - også kaldet corned beef - en tilberedning, hvor man 'sprænger' kødet.

Det vil sige, at man lægger sit oksekød i en lage af vand, salt og sukker - hvilket mørner kødet og gør det mere saftigt.

En sprængning er meget ideel til udskæringer af kød, hvor der er meget fedt på - eksempelvis en oksebryst eller kalvebryst.

Efter en sprængning natten over, småkoger man stegen i godt og vel to timer, indtil den er smørmør.

Hovedret, pålæg og smørrebrød

Sprængt oksebryst er som hovedret og aftensmad en klassiker i det danske køkken, hvor man serverer oksebryst som en steg - gerne med kogte kartofler, dampede grøntsager og måske en lækker peberrodssauce til.

Sprængt oksebryst er en opskrift, der kan bruges til utallige ting.

Når den er varm og kommer direkte fra gryden, kan man bruge den som steg til suppe-steg-og-is til aftensmaden - og måske bruge lidt af suppevæsken som base til en god opbagt sauce med peberrod.

Eller man kan lade den køle af i kogevæsken og bruge det som en kold steg.

Derefter kan man bruge den som pålæg i tynde skiver, i sandwich som eksempelvis en Reubens Sandwich og til et stykke godt højtbelagt smørrebrød, hvor man topper den med revet peberrod eller peberrodsskum, pickles og lidt grønt.

Tilberedningen gør kødet smørmørt og så er det en ret, der passer sig selv - de kræver lige et par trin og lidt tålmodighed, men i løbet af processen er det meget overskueligt.

Det er mormormad og simremad til perfektion!

Herunder får du et par tricks til at få den perfekte sprængte oksebryst: 

ANNONCE
Sprængt oksebryst - sådan gør du

Hvordan laver man en sprængning?

Man opløser salt og sukker i vand og hælder det over en kødudskæring, så det er helt dækket. Derefter skal det blot stå og ‘sprænge’ i køleskabet.

Hvor længe skal man sprænge oksebryst?

Den ideelle tidsramme er 12-15 timer, men den kan også sprænge i op til 24 timer. Hvis du eksempelvis lægger stegen i lagen om aftenen dagen før - så kan den altså sagtens ligge i lagen, indtil du kommer hjem fra arbejde og skal i gang med at koge den.

Hvad spiser man til sprængt oksebryst?

Ofte blot en god omgang kogte kartofler, dampet grønt og en sauce lavet på braiseringsvæsken - eventuelt klassikeren med peberrod eller sennep.

Kan man fryse sprængt oksebryst?

Sagtens. Så snart den er kogt og afkølet, så kan du fryse stegen ned i mindre portioner - på den måde har du en stor steg til mange formål.

Hvor længe kan sprængt oksebryst holde sig?

3-4 dage på køleskab. Derefter vil jeg anbefale at fryse det ned eller få det spist inden.

Hvad kan man bruge sprængt oksebryst til?

Sprængt oksebryst er perfekt som aftensmad i form af en klassisk steg med sovs og kartofler, som kold pålæg, i Reubens Sandwich og ikke mindst som et stykke smørrebrød.

ANNONCE
Udskriv opskriften

Sprængt oksebryst: til steg, pålæg, smørrebrød og sandwich

Nemt og smagfuldt!

0 portioner 17 timer, 5 minutter
Forberedelse: 5 minutter
Ventetid: 15 timer
Tilberedning: 2 timer
Ca. kcal pr. portion

Ingredienser

Kød
 • 800 gram oksebryst (kalvebryst kan også bruges)

Sprængningslage
 • 200 gram salt
 • 40 gram sukker
 • 1 l vand

Kogning
 • 3 stk laurbærblade
 • 10 stk peberkorn
 • 1 stk løg
 • 2 stk gulerod
 • ½ tsk fint salt

Fremgangsmåde

 1. Start med at koge vandet op i en elkedel. Når det koger, hælder du det over salt og sukker. Pisk det sammen, indtil det hele er opløst. Lad nu lagen køle helt ned.
 2. Hæld den afkølede lage i en frysepose sammen med dit oksebryst - luk helt tæt og smid den i køleskabet natten over eller 15-24 timer.
 3. Tag stegen op af lagen og læg den i en gryde med halverede løg og gulerødder i skiver. Hæld vand på, så det blot dækker til stegens øverste kant.
 4. Når gryden koger, skummer du urenheder fra og tilføjer salt, peberkorn og laurbærblade - skru ned på svagt blus og lad det simre under låg i 2 timer.
 5. Efter simretiden er den klar som steg - ellers kan du blot lade den køle af i lagen/suppen, indtil den skal bruges til pålæg, smørrebrød og sandwich.
Del

Seneste nyt

Annonce