Tørpesto - den bedste måde at opbevare dine krydderurter
Sådan har du altid et glas pesto klar i køkkenskabet!
Pesto er altid en klassiker, hvis man en ønsker en nem måde at pifte en pastasalat op eller mangler lidt ekstra lækkert til sit tapas-bord. Det laves på mange forskellige måder og af mange forskellige råvarer.
Men tørpesto er en lidt anderledes tilgang til konceptet - her handler det i bund og grund om, at du har en grundpesto, som er 'tør' - det vil sige, at alle dine ingredienser blot venter på at blive lavet til en cremet pesto. På den måde kan du opbevare det på samme måde som krydderier og tage det frem, når det er nødvendigt - uden at tænke på holdbarhedsdato!
Det er en god måde at udnytte din krydderurter i haven på, hvis du har lidt i overskud - mange vælger at fryse dem, men de mister meget struktur ved at fryse dem ned. Der kan du så vælge at opbevare dem i olie, så de samtidig giver smag til olien.
Men med tørpesto giver det mening at tørre dem, hakke dem og lægge dem i glas - så er de klar til kamp senere på sæsonen.
Det er eksempelvis en god måde at opbevare ramsløg, når de er i sæson - se desuden også 4 andre måder at udnytte ramsløg på.
Det fungerer så på 'pesto-dagen' sådan, at du hælder lidt vand ved dine tørrede krydderier, så de lige vågner lidt op - herefter tilfører du olie efter konsistensbehov og eventuelt lidt revet parmesanost og en håndfuld friske krydderurter.
Så nemt er det!
Du kan desuden også bruge blandingen til eksempelvis dressinger eller dip, hvor du blot blander krydderiblandingen op med creme fraiche, skyr eller lignende.
Der er fri leg i forhold til at eksperimentere med krydderierne, men herunder kommer et eksempel på en nem basilikum-chili-pesto, jeg har eksperimenteret med i år:
Hjemmelavet tørpesto
Nem 'standby'-mad i køkkenskabet!
Ventetid: 0 minutter
Tilberedning: 2 timer
Ingredienser
- 2 håndfuld frisk basilikum
- 2 stk rød chili
- ½ tsk cayennepeber
- 1 dl mandler
- 4 fed hvidløg
- 1 stk citron, økologisk
- 1 tsk salt
- 1 tsk peber
Fremgangsmåde
- Har du frisk basilikum i haven, så han du plukke bladene af og lægge dem i et viskestykke. Lad dem tørre et lunt sted i huset i ca. 3 dage, indtil de er helt tørre. De må ikke få direkte sol, så derfor hjælper viskestykket med at beskytte smagen. Samme modul gør sig gældende ved chili - de skal blot halveres og opbevares et varmt og tørt sted i 4-5 dage.
- Pil hvidløg og riv dem fint på et rivejern. Riv herefter ca. 1 teskefuld citronskal og bland de to ting sammen.
- Fordel blandingen på en bageplade og lufttør dem i ovnen ved ca. 50-60 graders varmluft i ca. 2 timer.
- Hak dine tørrede basilikumblade og hæld sammen med hvidløg-citron-blandingen.
- Hak mandlerne groft eller fint - alt efter smagsbehov - og giv dem 2-3 minutter på en varm pande for at udtrække nogle af smagsolierne. De må gerne få lidt farve.
- Hak den tørrede chili og bland sammen i resten af blandingen sammen med mandlerne.
- Tilsæt de resterende krydderier og rør blandingen sammen.
- Hæld krydderiblandingen på lufttætte glas og opbevar dem i køkkenskabet. Det har i princippet ubegrænset holbarhed, så længe det er fri for fugt og sollys - hvis man vælger først at putte mandlerne i, når man skal bruge pestoen, så har den samme holdbarhed som krydderier. Her mister de bare smag, jo længere tid, der går.