Mandekogebogen

Tomatsalat

Klassisk sommervenligt-tilbehør.

Tomatsalat er en evig klassiker af en opskrift til sommermånederne - men kan selvfølgelig spises hele året rundt.

Man vinder dog lidt ekstra på smagen, hvis man laver den om sommeren med solmodne, lækre tomater - det er den mest bærende del af retten, så den må gerne sidde lige i skabet.

En tomatsalat kan laves på utallige måder - det handler egentlig bare om at fremhæve smagen af tomat.

Ofte lader jeg mig inspirere at italienernes tomatsalat, som går under navnet caprese - det er i al sin enkelthed bare solmodne tomater, frisk mozzarella og basilikum.

Det er egentlig en base, man altid kan bruge og den fungerer hver gang. 

Som dressing skal man altid holde det meget simpelt - der kører jeg altid en klassisk sammensætning, som min far altid bruger, nemlig olivenolie, oregano og lidt friskpresset hvidløg.

Den binder hele retten sammen og giver lidt ekstra spark på sammenhængen. 

For at pifte den lidt op kan du også bruge nogle lækre kalamata-oliven og fintsnittet rødløg på toppen.

Men i al sin enkelthed handler en god tomatsalat om følgende:

1) Gode tomater

- Jo mere sæsonprægede jo bedre, og gerne nogle med en dyb smag og masser af solmodnet smag. 

2) Det grønne

- Ofte bruger man basilikum, men bredbladet persille eller lidt bitter ruccola er også en solid topping.

3) Ekstra 'fyld'

- Eksempelvis oliven, frisk mozzarella, burrata eller noget helt andet - du kan putte de ting i, du elsker!

4) Dressing

Der er ikke nogen, der peger fingre af dig, hvis du smider thousand island eller andre købedressinger på, selvom den ikke er designet til det - men det ville være lidt en skam for smagen. Du skal have noget, der bare binder det sammen. Eksempelvis en god olivenolie smagt til med tørrede krydderier og hvidløg, eller et stænk med balsamico.

Få en grundopskrift på tomatsalat herunder:

ANNONCE
Udskriv opskriften

Tomatsalat

Sommerlig og frisk!

2 portioner 10 minutter
Forberedelse: 10 minutter
Ventetid: 0 minutter
Tilberedning: 0 minutter
Ca. 450 kcal pr. portion

Ingredienser

Salat
  • 4 stk tomater
  • 70 gram frisk mozzarella
  • ½ stk rødløg
  • ½ dl kalamata-oliven, udstenede
  • 1 håndfuld frisk krydderurt (eksempelvis basilikum, persille)

Dressing
  • 4 spsk. olivenolie
  • ½ tsk hvidløg, revet
  • 1 tsk tørrede eller friske krydderurter - oregano, timian, estragon, etc.
  • 1 tsk balsamico, kan undlades

Fremgangsmåde

  1. Skær dine tomater i skiver eller tern alt efter, hvad du foretrækker - skær rødløget helt tyndt, gerne på mandolin-jern og bland sammen med tomaterne.
  2. Bland ingredienserne til dressingen og bland sammen med tomaterne og rødløget - top af med revne stykker af frisk mozzarella, snittet basilikum, oliven og andre lækre elementer, du skulle have lyst til - men hold det simpelt! Dryp lidt balsamico på toppen inden servering.
Del

Seneste nyt