Mandekogebogen

13 fascinerende retter, man spiste under Den Store Depression

Ikke ligefrem hverdagsgourmet!

Da aktiemarkedet kollapsede i 1929 og indvarslede Den Store Depression, blev amerikanernes tilgang til mad og madlavning dramatisk ændret. Økonomiske vanskeligheder tvang mange familier til at være kreative i køkkenet. Dyre ingredienser som friske frugter og grøntsager blev ofte uopnåelige, og måltider skulle strækkes over flere dage uden at miste deres næringsværdi. Dette førte til opfindsomme opskrifter, som stadig vækker fascination den dag i dag.

Her er 13 retter fra Depressionens tid, der både afspejler kreativiteten og nødvendigheden i perioden – og som nogle måske endda stadig nyder i dag.

Læs også: Kan man lave pizza i airfryer?

1. Sveskegrød

Svesker var billige, tilgængelige og lette at opbevare under Depressionen. Denne dessert blev lavet af svesker, sukker og kanel – eller hvad man nu havde af krydderier. Selv Eleanor Roosevelt serverede sveskegrød i Det Hvide Hus for at vise solidaritet med almindelige amerikanere.

2. Kartoffelsuppe

Kartofler var billige, mættende og nemme at dyrke. Simpel kartoffelsuppe med vand, mælk og lidt smør var en basisret. Med lidt løg eller andre ingredienser kunne suppen strækkes endnu længere og skabe et varmt, trøstende måltid.

3. Pasta og ærter

Denne enkle ret, lavet med tørret pasta og dåseærter, var populær blandt immigranter, især italiensk-amerikanske familier. Chef Boyardee, en kendt figur fra perioden, solgte færdigretter, der hjalp familier med at lave budgetvenlige måltider.

4. Majsbrød med mælk

Majsbrød blev lavet med blot majsmel, vand og salt. Når brødet blev hårdt eller gammelt, blev det ofte smuldret i et glas mælk eller kærnemælk og spist som et mættende måltid – en tradition, der stadig lever i visse dele af USA.

5. Hotdogs

Hotdogs var en billig proteinkilde og blev ofte hakket og blandet i gryderetter eller serveret med pickles, løg og sennep. I Chicago blev "Depression Sandwiches" populære: hotdogs toppet med rigelige mængder tilbehør for at skabe et mættende måltid.

6. Chipped Beef and Cream

Denne ret, populær i Pennsylvania og New Jersey, bestod af saltet, tørret kød i en flødesovs, serveret over toast. Retten blev kendt under det farverige navn "s*** on a shingle" og var både billig og mættende.

7. Mælkebøttesalat

Mælkebøtter, der voksede vildt, blev samlet og brugt i salater. Deres bitre smag blev ofte afbalanceret med lidt eddike eller citron. Denne gratis og næringsrige ingrediens var en vital kilde til vitaminer og mineraler.

8. Jordnøddesmør og syltede agurker

Jordnøddesmør og syltede agurker på brød blev en hurtig og billig sandwich. Alternativt blev jordnøddesmør kombineret med mayonnaise for en fed og proteinrig version.

9. Kartoffelkonfekt

En sød behandler lavet af moste kartofler, flormelis og peanutbutter. På trods af den mærkelige ingrediensliste smagte den ikke af kartofler – den store mængde sukker gjorde den til en overraskende populær dessert.

10. Tomatsuppekage

Canned tomatsuppe blev brugt som en billig erstatning for mælk i kager, hvilket gav dem en krydret smag. Med krydderier som kanel og nelliker blev kagen et festligt indslag, især når den blev toppet med flødeostglasur.

11. Hoover-stuvning

En suppe bestående af hvad end der var tilgængeligt – typisk makaronier, hotdogs, tomater og majs. Denne fleksible opskrift hjalp familier med at få mest muligt ud af pantryingredienser og var ofte serveret i suppekøkkener.

12. Jordnøddesmørfyldte løg

Denne usædvanlige ret kombinerede jordnøddesmør og løg og blev bagt i ovnen. Selvom den ikke var særlig populær, blev den fremhævet som et nærende måltid af Bureau of Home Economics.

13. Vandtærte

En enkel dessert lavet af en tærtebund fyldt med vand, sukker, mel og smør. Selvom den var enkel, blev den betragtet som en festlig påmindelse om, at der stadig kunne være sødme i svære tider.

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce