Mandekogebogen

3 sommeropskrifter parret med portugisiske vine fra Vinho Verde

Inspiration til de lange sommeraftener på terrassen!

Tidligere på sommeren var jeg så heldig at komme med på en pressetur til Vinho Verde-regionen i Portugal, hvor terroiret og det solbeskinnede område giver fundament for blandt andet en række lækre hvidvine - hvidvinene har især en spændende tropisk nuance over hele linjen, som balancer mellem citrusfrugter og de mere parfumerede, sødmefulde noter såsom mango, ananas og passionsfrugt.

Vinho Verde er en vinregion i det nordvestlige Portugal og er mest kendt for at producere forfriskende hvidvine med en karakteristisk stil.

Navnet "Vinho Verde" betyder bogstaveligt talt "grøn vin" på portugisisk og refererer til de frodige, grønne landskaber i regionen, hvor vinmarkerne er beliggende. Smagsprofilen for Vinho Verde-vine varierer afhængigt af druesammensætningen og produktionsmetoden.

Typiske druesorter, der anvendes, omfatter Alvarinho, Loureiro, Arinto, Azal, Trajadura og Avesso. Disse druer bidrager til vinens karakter og smagsnoter. Vinho Verde-vine er generelt lette og sprudlende med en livlig syrestruktur.

De har en lys og klar gul farve og en aromatisk profil, der ofte inkluderer citrusfrugter som citron og lime, grønne æbler, hvide blomster, grønne urter og mineralitet. Nogle vine kan også have en let boblende eller perlende kvalitet, der giver en ekstra friskhed. Der er forskellige stilarter af Vinho Verde-vine, der passer til forskellige smagspræferencer og anledninger.

Den mest udbredte type Vinho Verde er hvidvin. Disse vine er normalt friske, lette og tørre med en sprød syrestruktur. De er velegnede som aperitif eller til at ledsage lette retter, skaldyr eller frisk ost. 

Vinho Verde er kendt for sin unge og friske stil. Vinene er normalt lavere i alkoholindhold, hvilket gør dem til behagelige drikkevalg på varme dage eller som ledsagere til lette retter. De er også kendt for at have en god pris-kvalitetsforhold, hvilket gør dem tilgængelige for en bred vifte af vinelskere.

Jeg har taget lidt inspiration med hjem i baggagen og fundet frem til 5 nemme og lækre sommeropskrifter herunder, som serveres med udvalgte vine fra Vinho Verde-regionen:

ANNONCE
Foto: Pexels - 3 sommeropskrifter parret med portugisiske vine fra Vinho Verde Foto: Pexels

Damp-grillet hvidfisk med krydderurter

Tag din fisk ud af køleskabet 20 minutter, inden den skal på grillen og drys et lag salt henover, så fisken kan stramme lidt op.

Skær lidt knoldselleri og gulerødder i helt små tern og læg et par spiseskefulde grøntsager på stykker af stanniol.

Drizzle fisken med frisk citronsaft, olivenolie og eventuelt lidt presset hvidløg og læg dem på hver deres stykke stanniol.

Læg en gavmild klat smør på toppen sammen med en håndfuld persille og dild.

Luk pakkerne grundigt sammen og smid dem på indirekte varme i en 210 grader varm grill - damp-grill dem i ca. 15-16 minutter, indtil fisken er tilberedt.

Vin:

Vælg en frisk og sprød hvidvin fra såsom Quinta da Aveleda Vinho Verde - en fremragende ledsager til denne ret, da den har en frisk og sprød karakter med en god syrestruktur. Vinens citrusnoter og frugtagtige aromaer vil supplere smagen af den grillet fisk, samtidig med at den ikke overskygger delikate krydderurter.

ANNONCE
Padrons med Campelo Adamado - 3 sommeropskrifter parret med portugisiske vine fra Vinho Verde Padrons med Campelo Adamado

Grillede padrons

Den ultimative sommersnack og tilbehør finder man i det simple - nemlig grillede padrons. Små lækre grønne peberfrugter, man først pensler i god olivenolie og griller hårdt i 6-7 minutter, indtil overfladen er næsten branket. Drysses herefter med flagesalt og serveres med en god hvidvin.

Vin:

Bitterheden og saftigheden i peberfrugterne går rigtig godt til Vinho Verde Campelo Adamado, som i forvejen er tiltænkt aperetifs og små snacks - vinen er lavet på druerne Loureiro, Trajadura, Avesso og Pedemã, hvilket giver en frugtig vin med masser af eksotisk frugt, der spiller op i mod den salte, bitre peberfrugt.

ANNONCE
Foto: Pexels - 3 sommeropskrifter parret med portugisiske vine fra Vinho Verde Foto: Pexels

Reje-ceviche

En god ceviche er skræddersyet til en syreholdig, frisk og frugtig hvidvin. Ceviche er den perfekte sommerret, som er frisk, smagfuld og utrolig nem at lave - du finder denne opskrift i bunden af artiklen!

Vin: 

En god Poema Novellis 2020 på Alvarinho-druer er et godt valg til denne servering - den har en frisk aroma, lette citrusnoter og diskret syre - masser af smæk på sødmefuld citrusfrugter uden at dominere på syren. 

ANNONCE
Udskriv opskriften

Reje-ceviche

4 portioner 0 minutter
Forberedelse: 0 minutter
Ventetid: 0 minutter
Tilberedning: 0 minutter
Ca. 50 kcal pr. portion

Ingredienser

  • 400 gram rå rejer
  • 3 stk lime, økologisk
  • 1 stk rødløg
  • 1 stk jalapeno-peber, frisk
  • 1 håndfuld frisk koriander
  • 1 stk tomater
  • ½ stk agurk

Fremgangsmåde

  1. Skyl rejerne grundigt og lad dem dryppe af. Skær rejerne i mindre bidder og læg dem i en skål.
  2. Hæld limejuice over rejerne, så de er dækket. Lad dem marinere i køleskabet i ca. 20-30 minutter, indtil de bliver faste og får en let lyserød farve. Fjern overskydende limejuice fra rejerne, men gem ca. ¼ kop af marinaden til senere.
  3. Tilføj den finthakkede rødløg, jalapeno peber, finthakket tomat og agurk til rejerne i skålen. Tilsæt den gemte marinade og frisk koriander.
  4. Smag til med salt og peber efter behov. Dæk skålen med plastfolie og sæt den i køleskabet i yderligere 10-15 minutter for at lade smagene blande sig og udvikle sig. Server reje-cevichen kølet som en forret eller hovedret. Du kan servere den i glas eller skåle og dekorere med ekstra frisk koriander.
Del

Seneste nyt

Annonce