Mandekogebogen

Bagestål: Bedre varmeevne og sprødere pizzaer (Test)

Sådan får du sprødere pizzabunde!

Der er mange måder, hvorpå man kan optimere sine bageegenskaber i hjemmekøkkenet - at fra pizzaovne, ekstraudstyr til grillen, pizzasten og bagestål. Jeg har kigget nærmere på sidstnævnte, bagestålet, da jeg ikke har eksperimenteret med denne egenskab til ovn før.

Stål skulle ifølge guides og diverse brugsanvisninger på nettet være mere effektivt til at lede varme og desuden holde på varmen - mere end eksempelvis en bagesten, som foruden sin manglende evne til altid at holde varmen stabilt, også kan tage alt for lang tid at varme op.

Jeg fik afprøvet et bagestål fra Bagestålet.dk *, hvor man får et stykke massivt stål samt en dejskraber og et par bagespader. I al sin enkelthed er stålet et materiale, man lægger ind på sin bagerist i ovnen og giver en ordentlig tur saunaen! Den skal have 250-300 grader i ca. 30 minutter, og så skal du se løjer.

ANNONCE
Bagestålet, kombispaderne og dejskærer. - Bagestål: Bedre varmeevne og sprødere pizzaer (Test) Bagestålet, kombispaderne og dejskærer.

De vigtigste spørgsmål for mig, da jeg fik stålet, var selvfølgelig:

Bliver bunden sprød?

Og det gælder både i forhold til store, langtidshævede brød, nemme hverdagsboller og ikke mindst pizzaen.

Så alle tre kom selvfølgelig under luppen!

Først og fremmest er et almindeligt problem med fugtig bund i et grydebrød eller ujævn varmefordeling i et landbrød blevet løst, da brødet for alvor bliver torpederet med varme fra alle sider. Stålets varme giver både intens varme i bunden af brødet, mens stålet også sørger for, at ovnen holder varmen - selv når du åbner op for at smide dejen ind.

Skorpen forbliver sprød på toppen, samtidig med at bunden får den mørke, intense overflade.

Ved boller - både hurtige slags, hvor man blot sætter en ‘klat’ dej på bagepapiret, og de mere langsommelige, langtidshævede surdejsboller - formår stålet at forkorte bagetiden væsentligt, da de små dejklumper får enorm meget varme fra toppen og bunden.

Og så hæver de væsentligt hurtigere med stålets undervarme!

ANNONCE
Groft landbrød med rugmel. - Bagestål: Bedre varmeevne og sprødere pizzaer (Test) Groft landbrød med rugmel.

Ved pizzaer, som var det helt store fokuspunkt for mig, fungerede det også efter hensigten. Selvom man nok aldrig kan komme op på niveau med pizzaer bagt ved åben ild eller i en pizzaovn med temperaturer på 300-600 grader, så er bagestålet næste guldvinder i rækken.

Bagetiden forkortes i stor grad, men det vigtigste er, at du kan opnå den sprøde bund ved stort set de fleste pizzadejopskrifter.

Problemet med en bageplade er ofte, at den mister varmen for hurtigt, og fyldet og osten på toppen bliver brændt af, før bunden er blevet bagt igennem.

Så får man en lidt slatten oplevelse af dejen, med mindre man har rullet den ultra tyndt ud.

Den problematik bliver elimineret ved bagestålet!

ANNONCE
Sprød bund opnået ved bagestålets undervarme. - Bagestål: Bedre varmeevne og sprødere pizzaer (Test) Sprød bund opnået ved bagestålets undervarme.

Stålet er ikke rustfrit, som man måske kunne fristes til at tro, men det skyldes, at rustfrit stål har et lag af krom, som kan nedsætte stålets evne til at lede varme. Så derfor får du et ret særligt forhold til din bagestål.

Det er nemlig fordelagtigt at give stålet et tyndt lag olie før brug de første par gange, hvilket skaber en naturlig beskyttelse med rust. Det er besværet værd, da det efterfølgende ikke kræver særlig meget vedligeholdelse.

Alt i alt er det en god investering, hvis man ønsker, at ens bagværk lige får det sidste prik over i’et.

Det tager kun 30 minutter at varme op, skal have en hurtig omgang forberedelse de første par gange og ellers kan det bruges til pizzabagning resten af dit liv!

ANNONCE
Bagestaalet

Bagestaalet.dk

Bagestål + 2 kombispader + dejskærer: 625 kroner

Del

Seneste nyt

Annonce