Mandekogebogen

Dampede bao-boller

Svampede, lækre og uimodståelige bao-boller!

Bao-boller er en fantastisk opskrift og alternativ til den klassiske burgerbolle. Den er svampet, lækker og utroligt nem at have med at gøre. 

Og det er faktisk overraskende nemt at lave sine egne, dampede bao-boller - dejkonsistensen bliver let, luftig og blød, som under dampningen forbliver i sin bløde fornemmelse og giver en svampet, luftig og lækker bolle til dit fyld.

Det skyldes, at bollen bliver dampet i stedet for at få varme fra andre kilder - og så smager de fantastisk!

Den varme damp gør, at den ikke får en sprød eller hård skorpe, men hele vejen igennem bao-bollen får en blød og svampet konsistens, som minder lidt om midten af et lyst franskbrød. 

Bao kan bruges til mange forskellige slags kød - grillet, stegt, kogt, braiseret, paneret og meget mere. Det er lige, hvad du har lyst til. Grøntsager kan også varieres i det uendelige, men man går aldrig galt i byen med lidt syltede rødløg, bønnespirer, gulerødder, agurk og måske lidt tangsalat. 

Bao-boller kan bruges både til morgenmad, frokost og aftensmad - og så egner det sig både som forret, snack eller hovedret alt efter behov. 

Det er en lækker base til en nem asiatisk ret, som giver dig fundamentet for dit fyld. 

Bao-konceptet med dampede brød og boller, som fyldes med kød og grønt, kan dateres helt tilbage til Song-dynastiet, som begyndte i år 960. Siden da har den asiatiske kultur dyrket denne teknik til at lave mange forskellige opskrifter og versioner af en bao.

Eksempelvis Zialongbao, suppe-dumplings, eller måske fyldte, lukkede bao-boller. Den mest klassiske måde er at dampe et brød, der er foldet sammen, men som kan åbnes efter dampning og fyldes med lækkerier.

Det anbefales, at du får anskaffet en bambuskoger, da det gør hele arbejdet en del nemmere.

Jeg har lavet en lækker og nem opskrift på, hvordan du får afprøvet de dampede bao-herligheder - og så kan du altid kigge med her for inspiration til fyldet: Bao med krydret nakkefilet.

Du kan dog undvære en bambuskoger, hvis du i stedet bruger et dørslag, hvori du lægger bagepapir og bruger samme procedure som herunder.

Bao-boller kan også sagtens fryses ned, hvis man sørger for at pakke dem i en pose med mellemlægspapir mellem hver bao-bolle - på den måde kan man langsomt tø dem op eller tage et pat stykker af gangen. Det gør ikke noget ved konsistensen, så længe du ikke genopvarmer dem, da det kan tørre dem for meget ud. 

ANNONCE
Udskriv opskriften

Dampede Bao-boller: Hjemmelavet

Dampede boller!

15 portioner 30 minutter
Forberedelse: 10 minutter
Ventetid: 0 minutter
Tilberedning: 20 minutter
Ca. 200 kcal pr. portion

Ingredienser

  • 300 gram hvedemel
  • 200 ml vand
  • 12 gram gær
  • 2 tsk sukker
  • 1 tsk salt
  • 55 gram smør, smeltet
  • 2 spsk. olivenolie, til pensling

Fremgangsmåde

  1. Opløs gær, sukker og salt i vandet og tilsæt den smeltede smør.
  2. Kom hvedemelet i lidt af gangen og ælt, indtil dejen er lækker og smidig. Lad det hæve på bordet i ca. 2 timer med et viskestykke over sig.
  3. Når dejen har hævet, rulles den ud til ca 1 cm. tykkelse eller mindre - herfra former du 8-10 små cirkler med en diameter på ca. 10 cm.
  4. Pensl den ene af siderne på cirklen med olie - herefter fold den anden side indover, så de danner en halvcirkel.
  5. Lad dem hæve i 20-30 minutter med et viskestykke over.
  6. Nu sætter du en pande eller gryde over med den mængde vand, der passer til, at vanden ikke når den første bund i din bambuskoger (såfremt der er to eller flere lag i).
  7. Læg bagepapir i en eller flere af bundene i damperen, og prik huller i den med en stegenål.
  8. Læg de hævede bao-halvcirkler på bagepapiret - sørg for, at der er plads til at bollerne kan hæve lidt mere.
  9. Sæt bambus-låget på og placér bambuskogeren i panden eller gryden og skru godt op for varmen. Hold øje med vandmængden og spæd til løbende, så den ikke 'tørrer' ud - de skal dampe ca. 15-20 minutter.
Del

Seneste nyt

Annonce