Mandekogebogen

Fiskefileten troner øverst på påskebordet - lammekøllen falder fra tinderne

En evig klassiker.

Påsken er over os, og det betyder snaps, sild, snak om vejret – og selvfølgelig påskefrokoster, hvor ingen rigtigt ved, hvornår man må rejse sig fra bordet. Men midt i alt det hyggelige æg-og-reje-misbrug rejser spørgsmålet sig igen: Hvad er egentlig danskernes absolutte favoritret på det traditionsrige påskebord?

Læs også: Chicken Fried Steak

Svaret er nu klar – i hvert fald ifølge en ny undersøgelse fra HelloFresh og YouGov. Og nej, det er hverken lammekølle eller tarteletter, der løber med æren. Det er den solide, panerede klassiker: fiskefileten.

Fisken vinder – lammet taber

42 % af danskerne svarer, at fiskefileten er deres ubestridte påskefavorit. Det er tredje år i træk, HelloFresh har sendt følelserne i kog med en madundersøgelse, og denne gang cementerer den sprøde filet sin position som påskefrokostens MVP (Most Valuable Pandeven).

Og hvad med lammekøllen, den ellers så traditionsbundne påske-ret med bibelsk klang? Den er blevet skubbet ned ad ranglisten og lander i år på en lunken syvendeplads. Bare 16 % gider have den på tallerkenen. Hvis det var en fodboldkamp, havde den været udskiftet i pausen.

“Påsken handler i dag mere om mad og samvær end om religion for mange danskere. Lammekøllen har mistet sit kulturelle momentum,” forklarer Sofia Fattori, Head of Culinary hos HelloFresh i Norden – med underforstået hentydning til, at snaps og skagensalat nu trækker mere end evangeliet og langstegt lam.

Æg og rejer rykker op

På andenpladsen kommer det klassiske makkerpar æg og rejer, der scorer 38 % og stjæler opmærksomheden fra tarteletterne, som ellers tidligere har holdt sig stabilt i top 3.

Men frygt ej – tarteletten er ikke dømt ude. Tværtimod viser tallene, at den er i storform blandt de unge. Hos danskere under 30 år vælger hele 42 % tarteletten som deres favorit. Og hvorfor ikke? Den er cremet, sprød og ligner noget, man både kan spise og instagramme. Den kan også laves vegetarisk, glutenfri, asiatisk, eller hvad du nu har gang i.

Til gengæld kan marineret sild mærke alderen trykke. Mens 35 % af de 60+ stadig elsker den sure havfrækkert, så er der kun 9 % af de unge, der gider have den på tallerkenen. Den slags tal giver eksistentiel krise i konservesindustrien.

Frikadellen gør comeback

En anden interessant udvikling er, at frikadellen – den evige frokostbackup – nu hitter hos de yngre danskere. Hele 35 % af de unge har den som påskefavorit, mens kun 12 % af de ældre giver den samme kærlighed. Der er altså noget med, at generation Z måske har opdaget, at oldemors køkken faktisk smager bedre end fastfood.

“Gamle klassikere som tarteletter og frikadeller får nyt liv, når de bliver gentænkt med moderne tvist. Det er en trend, vi ser mere og mere af,” siger Sofia Fattori. Og hun har en pointe – mormormad er blevet street igen. Især hvis du kalder det retro comfort food og smider lidt aioli på siden.

Så mens påskebordet måske ligner sig selv ved første øjekast – med karrysild, snaps og blomsterdekorationer, der for længst har givet op – så rører der sig noget under overfladen. Fiskefileten regerer, lammet halter, og ungdommen bringer tarteletten og frikadellen tilbage i topform.

Hvis du endnu ikke har planlagt din påskefrokost, så ved du nu, hvad der hitter. Spoiler: Det er ikke lammekølle.

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce