Mandekogebogen

Frikadeller: klassisk opskrift på danske frikadeller

Hjemmelavede frikadeller!

Leder du efter en god, klassisk opskrift på frikadeller, så du kan lære at lave dem fra bunden? Så finder du her den mest klassiske og nemme opskrift på gode, saftige og smagfulde hjemmelavede frikadeller!

Frikadeller er en videnskab i sig selv.

Ikke fordi, at det er en avanceret opskrift - den er utrolig nem at lave.

Der hvor det bliver en videnskab er, fordi alle nærmest har deres unikke opskrift til at lave dem.

Hvad enten man har været familieforældre i flere år og efterhånden har stegt flere frikadeller, end man har strøget skjorter, eller hvis man har en gammel familieopskrift nedarvet fra bedsteforældrene.

Der er mange måder, man kan variere sine frikadeller - og alle har tit en opskrift, de sværger til.

Hvis du ikke følger en gammel, mytisk opskrift fra din bedstemors kogebog, og gerne vil have basis-opskriften ind under huden?

Så får du er min klassiske, helt basale opskrift på hjemmelavede frikadeller.

Frikadeller har i mange årtier været en ægte dansk klassiker på danskernes bord til aftensmad.

Den findes i mange afskygninger - hvad enten vi snakker store, saftige middagsfrikadeller, eller små hapsere, man kan få til frokost eller ser på brunch-restauranter rundt i landet.

Denne opskrift er en ægte klassiker og en sikker vinder til familien, hvor børn og voksne er vilde med dem - de er tilpas krydret, smagfulde og har den rigtige konsistens.

Og når du har basis-opskriften på plads?

Så er der fri leg til at eksperimentere med smagsgivere. Du kan tilføje bacon, andre krydderier - eller måske smide nogle krydderurter i. Du kan også begynde at eksperimentere med forholdet mellem fedt og kød - eller måske kombinere forskellige slags kød med kalv, kylling, svin, lam eller noget helt andet.

Frikadeller kan serveres til rigtig mange ting - frikadeller med brun sovs, frikadeller med hvid sovs, frikadeller med stuvet hvidkål og mange andre ting!

Klassisk er, at få hvide kartofler til - og rødkål, hvis det skal være rigtig godt.

Frikadeller kan i sig selv også bruges som fyld til sandwich, pitabrød eller på rugbrød - de egner sig nemlig også til at blive spist kolde med en streg sennep over eller i en frikadellesandwich med rødkål.

Trick til de perfekte frikadeller:

Sådan bliver dine frikadeller saftige

- du skal køre farsen sej med salt som det første. Enten i hånden eller på røremaskine. Mødet mellem kød og salt gør, at farsen bliver mere sej - lidt ligesom når du ælter en dej for at skabe bindingseffekt. Det er med til at danne basen for, at kødet kan holde på safterne.

Den famøse løgmælk

- ja, det lyder ret ulækkert. Men hvis der er noget, der er ulækkert? Så er det store stykker løg i dine frikadeller! Så du kan enten vælge at rive dem på et rivejern, eller bruge den teknik, jeg har lært af min far - at blende dit mælk med løget, så du får en slags løgmælk. Det bliver en tyktflydende masse, som fungerer godt som smagsgiver og bindemiddel kombineret i en!

Vådt og tørt bindemiddel

- det er vigtigt både at have noget vådt og tørt til at binde farsen sammen med. De arbejder sammen om at holde på saften - og når man tilføjer eksempelvis æg som det våde element, bidrager det med saftighed og spændstighed.

Lav altid testfrikadelle

- sørg for at få smagt på farsen, inden du steger dem. Det er nemmest at få den rigtige smag, hvis du sørger for at få det inkorporeret i farsen fra starten. Du kan sagtens eftersalte - men det bliver ikke det samme.

Fang min opskrift på klassiske, danske frikadeller her:

ANNONCE
Udskriv opskriften

Frikadeller: de helt rigtige

Klassiske frikadeller!

4 portioner 40 minutter
Forberedelse: 10 minutter
Ventetid: 20 minutter
Tilberedning: 10 minutter
Ca. 100 kcal pr. portion

Ingredienser

  • 500 gram svinefars el. svin+kalv
  • 1 tsk fint salt
  • 1 stk løg
  • 0,6 dl mælk
  • ½ tsk friskkværnet peber
  • 2 spsk. hvedemel
  • ½ dl havregryn, kan undlades
  • 1 stk æg
  • ½ tsk eventuelle krydderier (revet muskatnød), kan undlades

Fremgangsmåde

  1. Rør din fars sej med salt i 3-4 minutter, indtil den bliver sammenhængende og fast i konsistensen.
  2. Skær dit løg i kvarte og blend det sammen med mælken til en tyk pure.
  3. Tilsæt ægget til farsen og rør det grundigt ud. Tilsæt nu peber, hvedemel, havregryn og lidt af løgmælken + eventuelt krydderier. Det er ikke sikkert, du skal bruge alt løgmælken - du skal have en lind, cremet fars, men den må ikke være tynd. Test frikadellernes smag ved at lave en teskefuld fars og steg på panden.
  4. Stil gerne farsen på køl i 20-30 minutter eller længere, så den når at trække smag. Dette kan undlades.
  5. Form dine frikadeller efter ønsket størrelse - store middagsfrikadeller eller små hapsere. Varm en pande op til middelhøj varme med rigeligt smør.
  6. Smid dem på panden. Giv dem en god stegeskorpe på den ene side i 3-4 minutter og vend dem så om - skru lidt ned for varmen, da de ellers kan blive for mørke, når panden nu er helt varm. Giv dem nu igen 3-4 minutter, indtil de har en fin, jævn stegeskorpe på begge sider. Lad dem lige hvile et par minutter, indtil du kaster dig over dem.
Del

Seneste nyt

Annonce