Mandekogebogen

Mørbradgryde og Paprikagryde

En klassiker af en opskrift på nem hverdagsmad.

Mørbradgryde og paprikagryde er ægte klassikere i det danske køkken til en travl hverdag - det er hurtig aftensmad, med masser af smag som kan laves på ingen tid.

Hvad er forskellen på mørbradgryde og paprikagryde? De minder rigtig meget om hinanden og man kan af og til opleve, at navnet dækker over det samme.

Men den primære forskel mellem mørbradgryde og paprikagryde, er, at mørbradgryde skal indeholde svinemørbrad som protein - hvor paprikagryde kan variere kødet med eksempelvis svinetern, kylling eller noget helt tredje.

Og så er der ofte rød peberfrugt i en paprikagryde.

Jeg har samlet begge måder at lave dem på og den er meget ens - så i opskriftsmodulet skal du blot vælge enten at følge Paprikagryde eller Mørbradgryde.

Begge dækker over en opskrift, som tager ingen tid at lave og alligevel bidrager med meget smag og fylde - den tager kun 30 minutter at lave!

En god sauce med hakkede tomater og fløde sammen med bacon og grøntsager og brunet kød - det fungerer bare!

Og i begge tilfælde kan man tilføje pølser - både som fylde, men også som smagsgiver.

Her er det dog vigtigt kun at smide pølserne i henimod slutningen af simretiden - ellers kan man risikere, at hele retten smager for meget af pølse, som dominerer retten.

Du kan bruge både almindelige pølser men også cocktailpølser til formålet. 

Mørbradgryde og Paprikagryde er en mættende opskrift til nem aftensmad, som er familievenlig, børnevenlig og en meget populær gryderet i det danske køkken. 

En rigtig klassiker, som på ingen tid kan laves til en lille eller stor familie.

Begge retter serveres oftest med enten ris eller kartoffelmos som tilbehør. Desuden velegnet til lidt hjemmesylt!

Fang den klassiske opskrift på den bedste mørbradgryde og den bedste paprikagryde herunder:

ANNONCE
Udskriv opskriften

Mørbradgryde og Paprikagryde

Klassisk gryderet-opskrift!

4 portioner 30 minutter
Forberedelse: 10 minutter
Ventetid: 0 minutter
Tilberedning: 20 minutter
Ca. 100 kcal pr. portion

Ingredienser

Paprikagryde
  • 3 spsk. hvedemel
  • 600 gram kød (svinetern, mørbrad, kylling, etc.)
  • 120 gram bacon, tern
  • 1 stk brune eller hvide champignon, 1 bakke
  • 1 stk hakkede tomater, dåse
  • 100 gram pølser (eller cocktailpølser)
  • 4 dl fløde
  • 2 spsk. paprika
  • 1 spsk. koncentreret tomat
  • 1 stk peberfrugt, røde
  • 2 fed hvidløg
  • 2 stk løg

Mørbradgryde
  • ½ dl hvedemel
  • 100 gram pølser (eller cocktailpølser)
  • 600 gram svinemørbrad
  • 1½ spsk. paprika
  • 4 dl fløde
  • 1 spsk. koncentreret tomat
  • 1 stk hakkede tomater, dåse
  • 2 stk løg
  • 1 stk brune eller hvide champignon, 1 bakke
  • 120 gram bacon

Fremgangsmåde

  1. Fremgangsmåden for mørbradgryde: Snit løg fint og stil klar. Afpuds din mørbrad for sener og overflødig fedt - skær dem i små skiver i 2-3 centimeter. Hæld hvedemelet i en dyb tallerken og krydr med salt og peber. Vend hver skive mørbrad i melet.
  2. Varm et par spiseskefulde smør eller olie på en pande og brun alle mørbradskiverne i et par minutter, indtil de er gyldenbrune på begge sider. Melet er med til at jævne retten senere. Læg dem til side.
  3. Steg bacon i tern på en pande, indtil de er let gyldne og sprøde. Løft dem med en hulske, så du lader fedtet blive tilbage. Steg dine champignon skåret i skiver i baconfedtet, indtil de smider væsken og bliver brunet af. Stil dem til side.
  4. Varm en sjat olie op i en gryde og sauter de finthakkede løg - tilsæt koncentreret tomat efterfulgt af det stegte bacon, champignon og paprika. Afslut med hakkede tomater, fløde og til sidst mørbradskiverne. Rør det grundigt sammen og lad det simre i ca. 20 minutter, indtil saucen er tyknet og mørbraden er mør. Smag til med salt, peber og evt. mere paprika. Tilsæt pølserne de sidste 5 minutter af simretiden. Serveres til ris eller kartoffelmos.
  5. Fremgangsmåden for paprikagryde: Alt efter hvilket protein du bruger, skal denne skæres i små mundrette stykker - du kan igen vælge at vende dem i en tallerken med hvedemel krydret med salt og peber. Det gør, at du ikke behøver at jævne retten senere. Brun dem af i lidt smør eller olie på panden og stil til side.
  6. Steg bacon gyldent og sprødt på en pande. Løft dem op med hulske uden at kassere baconfedtet - steg de skiveskårne champignon i det resterende baconfedt, til de smider væsken og brunes. Stil til side.
  7. Snit løg og hvidløg helt fint og peberfrugt i små tern og sauter dem på en pande i lidt olie - tilsæt koncentreret tomat et par minutter og tilsæt så fløde, hakkede tomater, paprika, champignon, bacon og dit brunede kød. Rør det grundigt sammen og lad det simre i 20-25 minutter, indtil saucen er tyknet og kødet er mørt. Smag løbende til med salt, peber og paprika. Serveres til hvide ris, bulgur eller kartoffelmos.
Del

Seneste nyt

Annonce