Mandekogebogen

Gløgg

Hjemmelavet gløgg til jul!

Gløgg er en varm, krydret vin, der bringer varme og hygge i den kolde vintertid, især omkring juletid i de nordiske lande.

I min familie skulle vi altid have gløgg ved min mormor, serveret med nybagte vafler, når vi havde hentet årets juletræ i skoven.

Selvom gløgg nu er et fast indslag i juletraditioner, har denne drik en lang historie, der går helt tilbage til romernes tid, hvor de lavede en form for krydret vin.

Det var dog først i Skandinavien, at gløgg, som vi kender den i dag, udviklede sig til en uundgåelig juletradition.

Gløggens historie

Den tidligste version af gløgg, også kaldet mulled wine på engelsk, blev brugt som en måde at konservere vin på i middelalderen. Folk tilføjede krydderier som kanel, kardemomme og nelliker, og blandede det med honning for at gøre vinen mere smagfuld og holdbar i de kolde måneder. Denne tradition spredte sig gradvist i hele Europa.

I Skandinavien tog traditionen for alvor fat i det 19. århundrede, hvor gløgg blev et symbol på hygge og samvær i de kolde vintermåneder. I dag er gløgg en vigtig del af den nordiske julefejring, serveret ved julemarkeder, til julefrokoster og i hjemmet, ofte ledsaget af julesmåkager og mandler.

Gløggens traditioner

I Danmark og Sverige bliver gløgg serveret i små glas, ofte sammen med rosiner og hakkede mandler. Traditionen indebærer ofte en samling af familie og venner, hvor der hygges over de varme glas og duften af krydderier spreder sig i rummet. Det er også blevet populært at servere hjemmelavet gløgg, hvor folk selv tilpasser opskriften med ekstra krydderier eller spiritus, som cognac eller rom, for at give drikken ekstra varme.

Selvom det er let at finde færdiglavet gløgg i supermarkederne, er der noget særligt ved at lave sin egen gløgg. Her er en nem opskrift på både gløgg og gløgg-essens, som du kan bruge til at lave din egen perfekte version af denne klassiker:

 

ANNONCE
Gløgg-essens

Ingredienser:

  • 1 flaske rødvin
  • 1 appelsin (usprøjtet)
  • 1 citron (usprøjtet)
  • 2 kanelstænger
  • 5 hele nelliker
  • 5 hele kardemommekapsler
  • 2 stjerneanis
  • 100 g sukker
  • 50 g frisk ingefær (i skiver)

Fremgangsmåde:

Gløgg-essens:

  1. Hæld en flaske rødvin i en gryde.
  2. Skræl appelsinen og citronen, og tilsæt både skaller og saft til vinen.
  3. Kom alle krydderierne og ingefær i gryden.
  4. Tilsæt sukkeret og varm blandingen langsomt op, uden at det koger. Lad det simre på lav varme i 30-60 minutter.
  5. Lad essensen trække og afkøle. Når den er kold, kan du si krydderierne fra og hælde essensen på en flaske. Den kan holde sig i køleskabet i flere uger.
ANNONCE
Hjemmelavet Gløgg

Ingredienser:

  • 1 flaske rødvin
  • 2 dl portvin
  • 50 g sukker (efter smag)
  • 50 g rosiner
  • 50 g hakkede mandler
  • Eventuelt lidt rom eller cognac

Fremgangsmåde:

Gløggen:

  1. Varm en flaske rødvin op i en gryde (uden at koge).
  2. Tilsæt 2 dl portvin, sukker, og gløgg-essensen. Smag dig frem til den ønskede sødme.
  3. Tilføj rosiner og hakkede mandler.
  4. Hvis du ønsker en stærkere gløgg, kan du tilsætte lidt rom eller cognac.
  5. Server gløggen varm i små glas og nyd den med julesmåkager.
ANNONCE
Udskriv opskriften

Gløgg

Varmende og krydret!

1 portion 20 minutter
Forberedelse: 10 minutter
Ventetid: 0 minutter
Tilberedning: 10 minutter
Ca. 0 kcal pr. portion

Ingredienser

  • 1 stk hjemmelavet gløgg og gløgg-essens, se opskriften længere oppe!

Fremgangsmåde

  1. Følg trinene længere oppe for at lave din egen gløgg-essens, som kan bruges til hjemmelavet gløgg til jul.
Del

Seneste nyt

Annonce