Mandekogebogen

Guide: Sådan dyrker du saftige chili i din vindueskarm

Lær alt om de bedste chilisorter til vindueskarmen og hvordan du plejer dem bedst

Selvforsyning er blevet mere og mere populært, og derfor er mange begyndt at dyrke deres egne krydderurter og grøntsager derhjemme. En af de mest populære planter at dyrke i vindueskarmen er chili, da den er nem at dyrke og giver friske og smagfulde frugter, der kan bruges i madlavningen. 

Som passioneret chili-spiser, kan jeg ikke forestille mig et bedre tilbehør til min mad end friske, hjemmedyrkede chilier. 

For et par år siden besluttede jeg mig for at prøve at dyrke mine egne chilier i min vindueskarm, og det tog hurtigt om sig, da jeg opdagede hvor let det var at få dem til at spire og vokse. 

Siden da har jeg haft en mere eller mindre konstant forsyning af hjemmedyrkede chilier, som jeg bruger i alt fra gryderetter til tacos og saucer. Hvis jeg kan gøre det, kan du også! 

Her er min guide til at dyrke chili i vindueskarmen.

ANNONCE

En chiliplante tager normalt omkring 4-6 måneder fra frø til høst. Det afhænger dog af sorten og vækstbetingelserne. Der er flere stadier i en chilis livscyklus, som hver især er vigtige for at sikre en lang og god høst.

Først kommer spiringen, som tager omkring en til to uger. Når frøene er spiret, vokser planten frem til den når den første ægte blade, som tager yderligere 2-3 uger. Herefter fortsætter planten med at vokse og udvikle sig, og når den når 20-30 cm i højden, er det tid til at transplantere den til en større potte eller direkte i haven, hvis vejret tillader det.

Efter transplantationen fortsætter planten med at vokse og udvikle sig, og begynder at danne blomster og frugter. Det er vigtigt at sørge for, at planten får tilstrækkelig med sollys og vand for at sikre en god frugtsætning. Når frugterne begynder at vokse og modnes, er det vigtigt at følge med og høste dem, når de er modne og har den ønskede størrelse og farve.

For at sikre en lang høstperiode er det vigtigt at sørge for, at planten får tilstrækkelig med næring og lys. Regelmæssig gødning med en afbalanceret gødningsblanding, som indeholder tilstrækkelige mængder af de nødvendige næringsstoffer, kan hjælpe med at sikre en lang og produktiv høst.

Det er også en god idé at fjerne visne blade og blomster, da det kan hjælpe med at øge plantens frugtsætning og forlænge dens levetid. Når det kommer til høstning, er det bedst at plukke frugterne regelmæssigt, da det kan hjælpe med at stimulere plantens vækst og produktion af nye frugter.

Hvis du tager dig af din chiliplante og sørger for de rigtige vækstbetingelser og pleje, kan du nyde en lang og lækker høst af chilifrugter fra din vindueskarm eller have.

 

1. Vælg den rette chili-plante

Først og fremmest skal du vælge den rigtige chili-plante. Der findes mange forskellige slags chili-planter med forskellige smagsnuancer og styrkegrader. Derudover er nogle planter mere velegnede til at dyrke indendørs end andre. Der findes blandt andet cayenne, thai-chili, habanero og jalapeño - eller padron pebre, som er gode valg til vindueskarmen. Du kan købe chili-frø både i havemarkeder og på nettet - tag et kig på FantastiskeFrø.dk - de har et flot og adspredt udvalg af chili-frø og peberfrugter. (Reklamelink)

Her får du lidt uddybende info om de forskellige sorter:

ANNONCE
Cayenne - Guide: Sådan dyrker du saftige chili i din vindueskarm Cayenne

Cayenne

Cayenne chili er en af de mest kendte chilisorter og er navngivet efter byen Cayenne i Fransk Guyana. Chilien er en af de mest anvendte krydderier i verden og bruges i alt fra krydderier og marinader til varme saucer og salsaer.

Cayenne chili har en høj placering på Scoville-skalaen og er derfor bedst egnet til dem, der kan lide en stærk smag. Når den spises, har den en smag af sødme, krydderi og en intens varme, som kan tage pusten fra en uøvet chili-spiser.

Populære undersorter af cayenne chili inkluderer:

Long Slim Cayenne: En slank, lang chili, der er kraftig og krydret. Den bruges ofte til tørring og malede til pulver.

Red Cayenne: En mellemstor rød chili, der bruges i alt fra hot sauce til salsa. Den er kendt for sin stærke varme og smag.

Purple Cayenne: En lidt mildere version af den traditionelle cayenne chili med en smuk lilla farve. Den bruges ofte til dekoration, men dens smag gør den også velegnet til saucer og krydderier.

Cayenne chili er en alsidig chili og kan bruges i mange forskellige retter, fra det mexicanske køkken til det asiatiske køkken.

Her er nogle eksempler på retter, som cayenne chili egner sig godt til:

Hot sauce: Cayenne chili er et populært valg til at lave hot sauce. Det er en af ??de mest anvendte ingredienser i de fleste hot sauce-opskrifter.

Chili con carne: Cayenne chili er en vigtig ingrediens i chili con carne og bidrager med en stærk varme og smag.

Salsa: Cayenne chili bruges ofte i salsa til at tilføje en stærk smag og varme.

Thailandsk suppe: Cayenne chili bruges i thailandsk suppe som Tom Yum til at tilføje en intens varme.

Grillet kød: Cayenne chili kan bruges som en krydderiblanding til grillet kød eller som en tør rub til at gnide på kødet inden tilberedning.

ANNONCE
Lufttørrede F1 thai-chili  - Guide: Sådan dyrker du saftige chili i din vindueskarm Lufttørrede F1 thai-chili

Thai-chili

Thai-chili er en lille, slank og meget stærk chili, som er en fast bestanddel i mange thailandske retter. De er normalt omkring 2,5-7,5 cm lange og 0,5-1 cm brede og bliver normalt røde eller grønne, når de er modne.

Populære undersorter af thai-chili inkluderer "Bird's Eye", "Prik Kee Noo" og "Siling Labuyo". "Bird's Eye" er den mest almindelige type af thai-chili og er kendt for sin skarphed og smukke røde farve. "Prik Kee Noo" betyder "muslingeskal" på thailandsk og er opkaldt efter dens form, som minder om en muslingeskal. Denne type chili er meget stærk og bruges ofte i thailandsk madlavning, især i retter som Tom Yum suppe og grøn karri. "Siling Labuyo" er en af de mest almindelige chilisorter i Filippinerne og er kendt for sin skarphed og smukke røde farve. Den bruges ofte i filippinsk madlavning, især i retter som Bicol Express og Kare-Kare.

Thai-chili er kendt for sin stærke smag, men dens smag kan også være frugtagtig og sød. Den bruges i mange thailandske retter, herunder grøn karry, Tom Yum suppe og Pad Thai. Den kan også bruges i andre asiatiske retter, såsom kinesisk og vietnamesisk madlavning.

ANNONCE
Lime Habenero - Guide: Sådan dyrker du saftige chili i din vindueskarm Lime Habenero

Habenero

Habanero-chilien er en af de stærkeste chili-sorter i verden og har en intensitet på omkring 200.000-300.000 Scoville-enheder. Den er kendt for sin frugtige smag og intense varme, og bruges ofte i mexicansk og caribisk madlavning.

Populære undersorter af habanero-chili inkluderer:

Red Savina Habanero - En af de mest kendte habanero-undersorter og rangerer som en af de hotteste chili-sorter i verden. Den er meget krydret og bruges ofte i saucer og salsa.

Chocolate Habanero - En mørkebrun variant af habanero-chilien, som er mere sjælden end andre sorter. Den har en frugtagtig smag og bruges ofte i marinader til kødretter.

Lime Habanero - En mere sjælden variant af habanero, der har en lys gul farve og en mere mild smag sammenlignet med andre habanero-sorter. Den bruges ofte i marinader, saucer og dressinger.

Habanero-chili er en populær ingrediens i mexicansk og caribisk madlavning og kan bruges til at give smag og varme til retter som:

Jerk kylling: En jamaicansk ret, hvor kylling marineres i en blanding af habanero, ingefær, nelliker, kanel og andre krydderier.

Habanero hot sauce: En krydret sauce lavet med habanero-chili, hvidløg, limejuice og koriander.

Salsa: En tomatbaseret dip, der ofte indeholder habanero-chili, løg, hvidløg, limejuice og koriander.

Chilirejer: Rejer marineret i en blanding af habanero, limejuice og honning og serveret med ris og grøntsager.

Det er vigtigt at bemærke, at habanero-chili er meget krydret og kan være overvældende for nogle. Det anbefales at bruge handsker, når du håndterer chili og tilføje dem gradvist til retter, indtil du finder den rette mængde varme.

ANNONCE
Den grønne sag her er en Early Jalapeno - Guide: Sådan dyrker du saftige chili i din vindueskarm Den grønne sag her er en Early Jalapeno

Jalepeno

Jalapeno-chilien er en af de mest kendte og populære chilisorter i verden, og den er en fast ingrediens i mange mexicanske og tex-mex-retter. Den har en mild til medium styrke og er kendt for sin karakteristiske smag og knasende konsistens. Her er nogle populære undersorter af jalapeno-chilien og de retter, de er bedst til:

Early Jalapeno (Min personlige favorit): Denne sort har en kortere modningstid og en mere intens smag end den almindelige jalapeno. Den er ideel til salsas, marinader og frisk, spicy topping på alt fra tacos til chili con carne.

Mucho Nacho: Denne sort er større og mere kødfuld end den almindelige jalapeno, og den er også lidt stærkere. Den er god til grilling og til at lave fyldte jalapenos.

Purple Jalapeno: Denne sort har en mørkere farve end den almindelige jalapeno, og den er også en smule sødere. Den er ideel til at lave jalapeno-marmelade og andre søde og krydrede retter.

TAM Mild Jalapeno: Denne sort er en mildere version af den almindelige jalapeno, og den er derfor god til dem, der ikke kan tåle så meget styrke. Den er ideel til at lave mild salsa og guacamole.

Jalapeno-chilier kan bruges i mange forskellige retter, fra tacos og nachos til salsa og marinader. De kan også fyldes med ost eller kød og bages i ovnen, eller hakkes og bruges som topping på pizza eller sandwich. Med deres alsidighed og karakteristiske smag er jalapeno-chilier en uundværlig ingrediens i mange køkkener over hele verden.

ANNONCE

2. Forspiring af frø

Det kan være en god idé at forspire chili frø i ziplock poser, fordi det skaber et miljø med høj luftfugtighed og en konstant temperatur, som er ideel for frøspiring. Ziplock posen fungerer som en mini drivhus, der holder frøene fugtige og varme, hvilket øger deres spirehastighed og chancer for at spire. Hvis man forsøger sig med at spire frø, som man ikke umiddelbart kender ophavet af - eller har fået af en bekendt, er spiretiden ikke let at spå om. 

Som udgangspunkt forspirer jeg alle mini chili-frø i poser, inden jeg bøvler med at sætte dem i den første spirebeholder - det eliminerer en del af ærgrelsen, hvis frøet aldrig sætter skud. 

Derudover giver ziplock poser også mulighed for nem observation af frøene og deres spirefremskridt, da man let kan åbne posen og kigge efter. Dette kan være særligt nyttigt, hvis man ønsker at overvåge flere forskellige typer chili frø samtidigt, da man let kan organisere og mærke poserne.

En anden fordel ved at forspire chili frø i ziplock poser er, at det er en pladsbesparende metode, som kan gøres næsten overalt.

Forspiring i poser med et par enkle trin:

Start med at fugte en stykke køkkenrulle, som er stor nok til at passe ind i posen. Det skal være fugtigt, men ikke drivvådt.

Læg køkkenrullen fladt ned i posen og spred frøene jævnt ud over den.

Luk posen og sørg for at fjerne det meste af luften, for at skabe en tæt forsegling.

Placer posen på en lun lokation - det kunne være vindueskarmen, hvis ikke der er for koldt i vejret - jeg spirer mine i mit hjems teknik-skab, da der altid er godt og lunt på grund af elektronikken der står og summer derinde. 

Kontrollér posen regelmæssigt for at sikre, at køkkenrullen fortsat er fugtig, men ikke for våd. Hvis det er for vådt, kan det medføre skimmel eller råd.

Når frøene er spiret og planterne er store nok til at transplantere, kan de forsigtigt fjernes fra posen og plantes i jorden eller en større potte.

Det er vigtigt at bemærke, at ikke alle chili-sorter har samme krav til forspiring. Nogle sorter kan kræve specielle betingelser, såsom høje temperaturer eller længere spiringstid. Det er derfor en god idé at undersøge de specifikke krav for den chili-sort, du ønsker at forspire, før du går i gang.

ANNONCE
Marts er højsøæson for vinduesspirring hjemme hos mig - Guide: Sådan dyrker du saftige chili i din vindueskarm Marts er højsøæson for vinduesspirring hjemme hos mig

3. Så frøene

Når dine chili-frø har spiret og er klar til at blive flyttet fra ziplock-posen til spirekasser, er der nogle vigtige trin, som du skal følge for at give dine chili-planter den bedst mulige start på deres liv.

Vælg en passende spirekasse: Du skal bruge en spirekasse med god dræning, så overskydende vand kan drænes fra jorden. Du kan købe spirekasser i havecentre eller på nettet, eller du kan lave dine egne ved at bruge f.eks. æggebakker eller små beholdere med huller i bunden.

Forbered jorden: Fyld spirekassen med en let og næringsrig jordblanding. Du kan også tilsætte perlite eller vermiculit til jorden for at øge dræningen og give luft til rødderne. (Jeg har god erfaring med at benytte pottemuld af kokosfibre)

Lav små huller: Brug en blyant eller fingeren til at lave små huller i jorden i spirekassen. Lav hvert hul cirka en halv til en centimeter dybt.

Flyt de spirede frø: Tag forsigtigt de spirede frø ud af ziplock-posen og plant dem i hullerne. Sørg for at placere dem med rodspidsen nedad og dæk dem med et tyndt lag jord.

Vanding: Brug en sprayflaske til at sprøjte vand over jorden, indtil den er fugtig, men ikke drivvåd. Vanding med en vandkande kan skylle frøene op og ødelægge dem, så det er bedst at bruge en sprayflaske i starten.

Placering: Placer spirekassen på et varmt sted med masser af lys. Chili-frø har brug for varme og lys for at spire, så sørg for at placere dem et sted, hvor temperaturen er mellem 20-30 grader Celsius og med mindst 6 timers direkte sollys om dagen. (Jeg bruger ofte et energieffektivt LED-vækstlys til at supplere sollyset i de tidlige vintermåneder - Mine chilier responderer godt på helt op til 16 timers lys om dagen.)

Overvågning: Hold jorden jævnt fugtig, men undgå at overvande, da det kan føre til rod- og svampeproblemer. Hold også øje med eventuelle skadedyr eller sygdomme, der kan påvirke dine chili-planter.

Når dine chili-planter begynder at spire og vokse, kan du gradvist øge mængden af vand, de får, og flytte dem til større potter, når de bliver større og stærkere.

ANNONCE

4. Vanding af chiliplanter

Når det kommer til vanding af chili i vindueskarmen, er det vigtigt at finde den rette balance. For meget vand kan føre til rådne rødder og svampesygdomme, mens for lidt vand kan forårsage, at planterne tørrer ud og dør.

En god måde at sikre den rette mængde vand på er at mærke jorden i potten. Jorden bør holdes let fugtig, men ikke gennemblødt. Hvis jorden er tør op til 2 centimeter ned, er det tid til at vande planten igen.

Når du vander chilien, er det bedst at gøre det direkte på jorden og undgå at vande bladene og stænglerne, da det kan føre til skimmel eller svamp. Hvis du bruger en vandkande, så sørg for at hælde vandet forsigtigt, så det ikke skaber en stor sø af vand på jorden. Når Planten har vokset sig større, er det fordelagtigt at vande dem fra underskålen, og lade rødderne suge det vand de har behov for. 

Du bør vande planten mindst en gang om ugen, men dette afhænger af faktorer såsom luftfugtighed, temperatur og størrelsen på potten. Det er bedre at give for lidt vand end for meget, da chilier er mere modstandsdygtige over for tørke end oversvømmelse.

ANNONCE
Guide: Sådan dyrker du saftige chili i din vindueskarm

5. Temperatur

Chili-planter er oprindeligt fra tropiske og subtropiske regioner, og derfor kræver de varme temperaturer for at trives. Hvis temperaturen bliver for kold, vil planten vokse langsommere og kan endda dø af kulde. Derfor er det vigtigt at placere chilien et varmt sted, hvor den kan modtage tilstrækkeligt med sollys.

I naturen trives chilien bedst i varme og solrige klimaer, hvor den kan få masser af sollys og varme. Selvom chili kan vokse i mere tempererede klimaer, vil planten ikke vokse lige så hurtigt og kan have sværere ved at producere frugter. Derfor er det vigtigt at sørge for, at chilien har de rette temperaturforhold, hvis man ønsker en sund og produktiv plante.

Chili-planter trives bedst i varme temperaturer, og den optimale temperatur ligger typisk mellem 20-30 grader Celsius. 

Når man dyrker chili i vindueskarmen, kan det være en god ide at placere den tæt på vinduet, hvor den kan få masser af sollys og varme. Hvis det er muligt, kan man også overveje at bruge en varmemåtte til at hjælpe med at opretholde en varm temperatur omkring planten. Det er vigtigt at holde øje med temperaturen i rummet, da temperaturen kan variere afhængigt af årstiden og tidspunktet på dagen.

ANNONCE
Guide: Sådan dyrker du saftige chili i din vindueskarm

6. Gødning

Gødning er vigtigt for at sikre en sund og stærk plante.

Chili-planter kræver passende ernæring for at kunne vokse og trives optimalt. Der er flere forskellige typer af gødning, der kan anvendes til chili-planter, og valget af gødning afhænger af plantens vækstfase og behov.

Den første type gødning er en basisgødning, der indeholder en balance af de tre hovednæringsstoffer: kvælstof, fosfor og kalium. Denne type gødning kan anvendes i begyndelsen af vækstsæsonen og i den tidlige frugtsæson.

Den anden type gødning er en blomstergødning, som indeholder mindre kvælstof og mere kalium end basisgødningen. Denne type gødning er specielt designet til at støtte chili-plantens blomstring og frugtudvikling. Den kan anvendes, når planten begynder at danne blomster og frugter.

Endelig kan man også anvende organisk gødning, som eksempelvis kompost, ormegødning eller fiskeemulsion. Organisk gødning er en naturlig og miljøvenlig metode til at forsyne planter med næringsstoffer. Organisk gødning frigiver næringsstoffer langsomt over tid, og det kan være en god idé at anvende den i kombination med en basis- eller blomstergødning.

Det kan være svært at se, hvilken type gødning chili-planten trænger til, men der er nogle tegn, man kan være opmærksom på. Hvis planten ser bleg ud og vokser langsomt, kan det være et tegn på mangel på kvælstof. Hvis planten danner få blomster og frugter, eller hvis blomsterne falder af, kan det være et tegn på mangel på fosfor eller kalium.

For at undgå overgødning af chili-planter er det en god idé at følge producentens anvisninger for den pågældende gødning. Det kan også være en god idé at bruge en pH-meter til at måle jordens pH-værdi, da chili-planter trives bedst i en jord med en pH-værdi på 6,0 til 7,0.

Let tilgængelig gødning fra hjemmet

Æggeskaller og kaffegrums er en billig og naturlig måde at give dine chili-planter den nødvendige næring. Begge ingredienser er rige på næringsstoffer, som er vigtige for planternes vækst og sundhed.

Æggeskaller indeholder calcium, som er vigtigt for at opretholde en sund cellevækst i planter. For at bruge æggeskaller som gødning, kan du knuse dem og blande dem med jorden omkring dine planter. Æggeskaller kan også bruges som en naturlig skadedyrbekæmpelse, da skadedyr som snegle og snegle ikke kan lide at krybe over skarpe kanter.

Kaffegrums indeholder både nitrogen, fosfor og kalium, som er vigtige næringsstoffer for planterne. Brugt kaffegrums kan blandes med jorden omkring dine chili-planter, eller du kan lave en kaffegrums-te ved at blande kaffegrums i en spand med vand og lade det trække i et par dage. Brug derefter væsken til at vande dine planter.

En anden fordel ved at bruge æggeskaller og kaffegrums som gødning er, at det er en bæredygtig løsning på at reducere affaldsmængden. Ved at genanvende æggeskaller og kaffegrums, som ellers ville ende som affald, bidrager du til cirkulær bæredygtighed og reducerer belastningen på miljøet.

Husk dog på, at æggeskaller og kaffegrums ikke kan erstatte almindelig gødning fuldstændigt. Planter har også brug for andre næringsstoffer, som kan være svære at opnå gennem kun naturlig gødning. Derfor kan det være en god idé at supplere med en balanceret og specifik gødning til chili-planter, som du kan finde i din lokale planteskole eller havecenter.

Husk også på, at overdreven brug af gødning kan være skadeligt for planterne.

ANNONCE
Denne plante er blevet beskæret i sideskud, for at skabe en høj vækst, der passede til terassedøren - Guide: Sådan dyrker du saftige chili i din vindueskarm Denne plante er blevet beskæret i sideskud, for at skabe en høj vækst, der passede til terassedøren

7. Beskæring af chili-planter

Beskæring er lidt af et minefelt - et væld af eksperter har hver fremelsket deres helt egen teori og fremgangsmåde for beskæring - noget giver mening, andet gør ikke. Når det kommer til chili-planter i vindueskarmen, kan beskæring dog være en nødvendighed, i forhold til at fremelske en chiliplante i netop den form og størrelse, som du drømmer om. 

Beskær dine chili-planter regelmæssigt for at fremme vækst og produktivitet. Fjern døde blade og skud og klip planten tilbage for at fremme nye skud og frugt.

Først og fremmest er det vigtigt at vide, at chiliplanter har godt af beskæring, da det hjælper med at holde dem sunde og stærke. Der er to hovedtyper af beskæring, som man kan benytte sig af: topping og knibning.

Topping handler om at klippe toppen af planten af, hvilket vil resultere i, at planten får flere sideskud og dermed en buskagtig form. Det kan også hjælpe med at forhindre, at planten bliver for høj og vælter. Men det er vigtigt kun at toppe planten, når den er blevet stærk nok til at klare det, og når den har dannet 6-8 blade.

Knibning handler om at fjerne de små skud, som vokser ud fra bladene på planten. Det gøres for at give planten mere energi til at producere store, modne frugter. Man kan også fjerne de lavere blade, som ikke får meget sollys, da de ikke bidrager meget til plantens vækst.

Når man beskærer chiliplanter, er det vigtigt at bruge rene og skarpe værktøjer, så man undgår at beskadige planten. Man kan bruge en beskæresaks eller en skarp kniv til at klippe med.

I sidste ende handler beskæring af chiliplanter om at hjælpe dem med at trives og producere store og sunde frugter. 

ANNONCE
Indendørs chili skal gerne børstet med en vartpind eller lille børste, for at hjælpe bestøvningen på vej - Guide: Sådan dyrker du saftige chili i din vindueskarm Indendørs chili skal gerne børstet med en vartpind eller lille børste, for at hjælpe bestøvningen på vej

8. Håndbestøvning af indendørs chili-planter

Når jeg tager en vatpind frem, og går ind mod kontoret hvor mine planter står, plejer min kæreste at grine, og sige: "Nå, skal du nu ind og bolle dine planter igen?"

Og ja, det skal jeg!

For at få en god høst af chilifrugter, er det vigtigt at sikre, at blomsterne bestøves ordentligt.

Chiliplanter producerer både han- og hunblomster, og det er vigtigt at skelne mellem de to. Hanblomsterne har en slank stilk og ingen lille knop under blomsten, mens hunblomsterne har en kort stilk og en lille knop under blomsten, der bliver til selve chilifrugten.

I naturen bliver chiliplanter normalt bestøvet af bier og andre insekter, men hvis du dyrker chiliplanter indendørs eller på en balkon uden adgang til bestøvende insekter, er det vigtigt at håndbestøve dine planter. Dette kan gøres ved at tage en lille pensel eller vatpind og forsigtigt overføre pollen fra hanblomsterne til hunblomsterne. Dette øger chancerne for en god høst af chilifrugter.

ANNONCE
Solid høst af habenero - (Nok styrke til flere års brug, hvis de tørres eller dehydreres!) - Guide: Sådan dyrker du saftige chili i din vindueskarm Solid høst af habenero - (Nok styrke til flere års brug, hvis de tørres eller dehydreres!)

9. Chili høst!

Høst dine chili-planter, når frugterne er modne og har den ønskede farve og størrelse. Brug en saks til at klippe frugten fra planten, og sørg for ikke at beskadige de andre frugter eller planten selv.

Når det kommer til høstning af chilifrugter fra din vindueskarm, er der nogle vigtige ting at huske på. For det første er det vigtigt at vente, indtil frugterne er helt modne, før du høster dem. Du kan nemt se, om en chilifrugt er moden ved at kigge på dens farve – de fleste chilisorter skifter farve, når de er modne. For eksempel går de grønne jalapeños fra lyst grønne (Umodne) til mørk grøn (moden) til røde (også moden), når de modnes.

Når frugterne er modne og har den ønskede farve og størrelse, er det tid til at høste dem. Brug en ren og skarp saks eller en beskærersaks til at klippe frugten fra planten. Sørg for at placere din hånd eller en bakke under frugten, når du klipper den af, så den ikke falder til jorden og beskadiges. Det er også vigtigt at være forsigtig og undgå at beskadige de andre frugter eller planten selv.

Når du har høstet dine chilifrugter, kan du opbevare dem i køleskabet, tørre dem, fryse dem eller bruge dem friske i madlavningen. Og husk, jo mere du høster, jo mere vil din plante producere – så høst dine chili-planter regelmæssigt for at opretholde en sund og produktiv plante, der vil give dig masser af smagfulde chili-frugter.

ANNONCE

Chili er en fantastisk ingrediens at have ved hånden i køkkenet. Med sin stærke smag og krydrede aroma kan chili give ethvert måltid et ekstra pift og tilføje en spændende dimension til enhver ret. Og hvad er bedre end at bruge chili, som man selv har dyrket? Hjemmedyrkede chili-planter kan give dig en rig høst af friske chili-frugter, som du kan bruge i en række forskellige opskrifter. Her er nogle smagfulde opskrifter fra mandekogebogen.dk, hvor du kan bruge dine hjemmedyrkede chilier og tilføje en lækker smag til dine måltider:

Hjemmelavet Chilisauce: Lav din egen krydrede chilisauce, som kan bruges i diverse retter eller som topping på en burger. Denne sauce er nem at lave og kan justeres efter din personlige smag.

Crispy Chili Beef: En asiatisk inspireret ret med sprødt stegt oksekød og friske grøntsager, som er krydret med chili og serveres med ris. Denne ret er fyldt med smag og har en dejlig kombination af sprødhed og krydderi.

Chili Con Carne: En klassisk ret med hakket oksekød, bønner og masser af krydderier, herunder chili. Server med ris eller tortillachips og toppet med creme fraiche, guacamole og revet ost for en lækker og fyldig smag.

Chili Fries: Sprøde pommes frites, som er krydret med chili, paprika og hvidløg og serveret med en cremet dip, er den perfekte snack eller side dish. Disse fries er enkle at lave og kan tilpasses din personlige smag ved at justere mængden af chili og krydderier.

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce