Mandekogebogen

Sådan får du sprød svær på din flæskesteg

Knasende sprød svær!

Flæskestegen.

Det er en gudespise for mange.

Hvad enten man serverer den til højtider med brun sovs og kartofler, klemt ind i sandwich med rødkål og mayonnaise eller blot som en håndmad til frokostbordet.

En ting er livsvigtigt gældende for alle variationer: sværen skal være sprød.

Og hvordan er det nu lige man formår at forvandle sværen til boblende sprøde skiver over hele stegen?

Der findes mange husmortricks og skrøner, men med denne guide kommer du til at skulle advare gamle farfar om risikoen for gebisskader på sprødhedsgraden!

ANNONCE

Flæskesteg

Sådan får du sprød svær!

8 portioner 40 minutter
Forberedelse: 10 minutter
Ventetid: 0 minutter
Tilberedning: 30 minutter
Ca. 400 kcal pr. portion

Ingredienser

  • 1200 gram flæskesteg, svinekam
  • 1½ spsk. salt
  • 2 stk tomater
  • 2 stk gulerod
  • 2 stk løg
  • 350 ml vand

Fremgangsmåde

  1. Trin 1: Rids sværen efter. Oftest er sværen ridset fra slagteren, men lige så ofte ikke dybt nok. Det handler om at skære dybt ned i fedtet uden at skære ned i kødet. Rammer man kødet, risikerer man, at kødsaft siver op og gør sværen blød.
  2. Trin 2: Salt alle sværene. Der skal drysses salt ned mellem alle lagene i sværen, så der ikke blot bliver trukket væde fra, men også giver mellemrum og luft til, at varmen kan trække ned.
  3. Trin 3: Læg den stabilt i et ildfast fad, hvori du lækker halve tomater, gulerødder og løg ved siden af. Den skal ligge plant, så alle sværrene får lige meget varme. Er den meget ujævn, kan du skubbe et stykke gulerod under den for at udligne.
  4. Stegetiden kan variere, men ca. 1 time og 30 minutter på 200 graders almindelig forvarmet ovn. Vil du være sikker på, at stegen er saftig, kan du bruge stegetermometer (57 grader for rosa, 65 for gennemstegt).
  5. Trin 4: Grill-finish. 10-15 minutter inden stegen er færdig kan du opjustere graderne på ovnen til enten grill eller ovenvarme - det gør, at du isolerer meget af varmen på sværene. Men hold øje - det kan gå meget stærkt!
  6. Herefter bruger du vandet, som er indkogt sammen med grøntsagerne og kødet. Si det, kog det op og smag det til !
Del
Om forfatteren
Rasmus Krarup Jensen Rasmus Krarup Jensen

Følg på:
Instagram

"Mad handler om smag – ikke om mængden af kød på sin pizza, eller manglen af samme på en grøntsagsret. Det handler om smagsoplevelser, nydelsen af at være i det kreative køkken og ikke mindst muligheden for at udvide sin horisont af, hvad mad og mandemad indebærer."

Kontakt: rkj@connery.dk

Vil du blogge hos os?

Seneste nyt