Æbleflæsk
En lidt moderne udgave af den klassiske, danske ret!
Æbleflæsk.
En ægte dansk klassiker af en opskrift, hvor man får det salte, det sure og det søde kombineret i en himmerigs mundfuld.
Der findes mange forskellige måder og opskrifter på æbleflæsk - nogle blander både kød, løg og æble sammen, mens jeg foretrækker at koge æble og løg sammen til en kompot og så servere sprødstegt stegeflæsk ved siden af.
En rigtig egnsret, der menes at være opfundet et sted på Fyn, hvor en dygtig madglad type fik kreeret den perfekte opskrift på æbleflæsk.
Det sætter vi stor pris på.
Flæsken i en god, gammeldags æbleflæsk kan udformes på mange måder - enten sprøde skiver af stegt flæsk, som serveres med æblelækkerier eller måske små stykker baconflæsk, som steges sprødt og drysses på toppen ligesom en god omgang brændende kærlighed.
En klassisk dansk ret, som i så mange andre tilfælde kan varieres i uendelighed - det anses oftest som en fynsk egnsret, men laves i forskellige udgaver i hele landet.
Uanset hvor du befinder dig i landet, så findes den i mange forskellige opskrifter, hvor du bare kan vælge den, der passer dig bedst.
Hvad enten man snakker et fadfuld flæsk med lag af æblekompot eller en håndmad med bacon-æble-pålæg.
Min favorit er bestemt at stege flæsket som stegt flæsk med persillesovs, så man får sprøde skiver flæsk, der kan agere 'ske', der lige kan grave ned i æbleløg-kompotten!
Jeg har lavet en lille opskrift på det, som tager ingen tid, er lidt mere moderniseret og utrolig nemt at lave.
Du kan enten vælge at stege dit flæsk på panden eller i ovn.
Se med herunder:
Æbleflæsk
Sprødt og saftigt!
Ventetid: 0 minutter
Tilberedning: 45 minutter
Ingredienser
- 10 stk flæsk i skiver
- 1 spsk. groft salt
- 5 stk æbler
- 3 stk løg
- 1 tsk timian
Fremgangsmåde
- Fordel flæsket på et skærebræt og drys dem grundigt med salt på begge sider. Lad dem trække i ca. 30 minutter.
- Tænd ovnen på 190 grader varmluft.
- Fordel skiverne på en bageplade med bagepapir, eller læg en rist ovenpå, så skiverne får varme på begge sider hele tiden. Jeg foretrækker bagepapirsmetoden, da de bliver stegt i deres eget fedt og så kan jeg desuden selv vende dem og mærke efter i konsistensen.
- Lad dem stege i ca. 45. minutter.
- Snit i mellemtiden løgene i tynde skiver og steg dem i lidt olivenolie eller smør i nogle minutter.
- Skræl æblerne og skær dem i kvarte. Fjern kernehuset og skær frugtkødet i tern. Jeg brugte en kombination af Lobo og Discovery. Gem et æble skåret i skiver til senere.
- Hæld dem til løgene og skru ned på svag varme. Læg et låg på panden og lad dem langsomt svinde ind og gå fra hinanden. Vend det sammen og hold på det lave blus, da du dermed får en cremet og blød masse.
- Tilsæt timian og smag til med lidt salt og et par drej på peberkværnen.
- Lige inden servering tilsættes de rå skiver æble og varmes let op.