Mandekogebogen

Koldhævet surdejslandbrød

Et velsmagende brød med sprød skorpe og saftig krumme!

Surdej kan bruges til mange ting.

Når jeg har en stor portion, og der stadig er nogle gode rester efter rugbrødsbagning, så sørger jeg altid for at eksperimentere lidt med landbrødet. 

Det blev til en ret lækker opskrift, hvor skorpen er knasende sprød og midten er blød og saftig!

ANNONCE

Landbrød med surdej

Tålmodighed giver stor velsmag!

10 portioner 13 timer, 45 minutter
Forberedelse: 20 minutter
Ventetid: 13 timer
Tilberedning: 25 minutter
Ca. 750 kcal pr. portion

Ingredienser

  • 2 dl surdej
  • 7 dl vand
  • 20 gram gær
  • 650 gram hvedemel
  • 165 gram rugmel
  • 2 tsk salt
  • 1 spsk. rapsolie

Fremgangsmåde

  1. Opløse gæret i vandet og opløs efterfølgende surdejen. Tilsæt saltet og få det rørt godt sammen. Tilsæt nu begge meltyper og kør det på en maskine i 10 minutter - først 2-3 minutter ved lav hastighed og herefter resten af tiden på høj hastighed. Det skal være en klistret masse, som lige slipper skålen, når dejkrogen snurrer rundt.
  2. Find en skål, gryde eller anden beholder, hvor der er rigelig med plads til hævning, uden at det løber over. Jeg bruger altid en stor gryde. Smør den med rapsolie og skrab dejen over i.
  3. Lad dejen hæve i køleskabet natten over (gerne 12-15 timer).
  4. Tag dejen ud efter hævning og skrab den forsigtigt ud på bordet. Del den i to klumper.
  5. Tag den enkelte klump og fold siderne indover til midten - lidt ligesom at pakke en fødselsdagsgave ind! Den skal 'spændes' sammen nogle gange, som samlingerne mødes på midten og du efterfølgende kan vende den om og lægge den på køkkenbordet på samlingen. Så undgår du at presse alt luften ud og får en spændstig 'bold'.
  6. Lad dem hæve i 1 time.
  7. Jeg eksperimenterede med at lade dem hæve timen på en kold bageplade med et fugtigt viskestykke, hvorefter de bliver bagt hver for sig i 28-30 minutter ved 250 grader. Snit et mønster i overfladen lige inden brødet ryger i ovnen.
  8. Lad dem hvile på en rist og køle af - ellers kan konsistensen virke ubagt, når den er rygende varm.
Del
Om forfatteren
Rasmus Krarup Jensen Rasmus Krarup Jensen

Følg på:
Instagram

"Mad handler om smag – ikke om mængden af kød på sin pizza, eller manglen af samme på en grøntsagsret. Det handler om smagsoplevelser, nydelsen af at være i det kreative køkken og ikke mindst muligheden for at udvide sin horisont af, hvad mad og mandemad indebærer."

Kontakt: rkj@connery.dk

Vil du blogge hos os?

Seneste nyt