Mandekogebogen

Latkes: Sprøde snacks af revne kartofler

Jødisk delikatesse!

En Latke eller i flertal Latkes er små, lækre kartoffelsnacks, som stammer fra det jødiske køkken.

Latkes bliver hyppigt spist til Hanukkah, og har været på 'menukortet' siden Middelalderen, hvor men dengang dog lavede de små sprøde snacks på ost.

I det 19. århundrede kom kartoflerne til Østeuropa og her begyndte det jødiske køkken at bruge revne kartofler til at lave Latkes. 

Den minder lidt om en rösti, men en Latke er mere fokuseret på at være let, luftig og meget sprød. 

Latkes kaldes ofte for en kartoffelpandekage eller kartoffel-fritter, og jeg har lavet min version af den jødiske klassiker, som lige har fået lidt kant af noget spicy!

Tricket til at få de perfekte Latkes er, at man river kartoflerne på to forskellige rivejern - et fint jern til de små strimler, der binder massen sammen og giver små, sprøde tråde, samt et grovere jern, der giver lidt større massefylde og masser af kartoffel-konsistens.

Herunder finder du min opskrift på en god, hjemmelavet omgang Latkes: 

ANNONCE
Udskriv opskriften

Latkes: Jødiske kartoffel-fritter

Sprød kartoffel-snack!

10 portioner 30 minutter
Forberedelse: 5 minutter
Ventetid: 20 minutter
Tilberedning: 5 minutter
Ca. 50 kcal pr. portion

Ingredienser

Latkes
 • 2 stk bagekartoffel
 • 1 stk løg
 • 1 stk æg
 • 2 spsk. rasp
 • ½ tsk salt + peber
 • ½ tsk cayennepeber, kan undlades

Topping
 • 1 dl cremefraiche (jo, federe, jo bedre!)
 • 1 håndfuld purløg (eller anden frisk krydderurt)

Fremgangsmåde

 1. Skræl dine kartofler. Brug et rivejern, som har flere skær - riv den ene kartoffel på det grove jern og den anden kartoffel på det fine jern. Bland de to kartofler sammen og vrid dem fri for så meget væske som muligt med hænderne. Hæld dem herefter i en si og drys lidt salt udover dem - lad dem stå og afdryppe i 20 minutter.
 2. Riv løget på det fine rivejern og bland det sammen med kartoflerne - pisk ægget let sammen og vend det ned i kartoflerne. Afslut med salt og peber samt brødkrummer eller rasp til at binde sammen og give sprødhed. Giv den også cayenne-peber, hvis du vil have dem spicy.
 3. Hæld smagsneutral olie i en pande, så det dækker bunden med et tyndt lag - varm op til middelhøj varme. Brug en ske til at løfte spiseskefulde af kartoffelblanding ned på i den varme pande - giv dem et tryk med bagsiden af skeen, så de bliver flade og de små kartoffelstrimler langs kanten rammer olien. Lad dem stege 4-5 minutter i alt, hvor du løbende vender dem. Hold godt øje, for når de første har fået skorpe, så går det stærkt.
 4. Når de er brune, gyldne og sprøde, løftes de over på et stykke køkkenrulle for at afdryppe - servér dem herefter eventuelt med en klat cremefraiche på toppen og finthakket purløg. Eller spis dem som sprøde fritter!
Del

Seneste nyt

Annonce