Lynhævet landbrød
Stor velsmag, store lufthuller og nem opskrift!
Jeg elsker at lave forskellige bageeksperimenter. Alt fra de helt tunge drenge med flere dages forberedelse eller hævetid til de korte, lynhurtige opskrifter.
Lige for tiden arbejder jeg på at lave de nemme, lækre brød til hverdagen - hvor man stadig får en solid hæveevne, stor velsmag og en solid krumme.
Og dette eksperiment blev lidt af en succes, hvor hævetiden blot er på 60 minutter.
Se med herunder og få et nemt og lækkert brød til hverdagen - på selv den korte tid får den en lækker smag, sej konsistens, store huller og en sprød overflade!
Lynhævet landbrød
Nemt og sprødt!
6 portioner
1 time, 50 minutter
Forberedelse: 10 minutter
Ventetid: 1 time
Tilberedning: 40 minutter
Ca. 650 kcal pr. portion
Ventetid: 1 time
Tilberedning: 40 minutter
Ingredienser
- 550 gram hvedemel
- 3½ dl vand
- 1 tsk groft salt
- 20 gram gær
Fremgangsmåde
- Opløs gær og salt i vandet.
- Tilsæt hvedemelet og lad det røre på røremaskinen i minimum 10-15 minutter. Dejen skal helt slippe skålen og nærmest 'krybe' op omkring dejkrogen.
- Dejen skal være meget blank og desuden evne at kunne blive trukket ud til dobbelt størrelse, uden at dejen brister.
- Drys nu lidt mel ud på bordet og skrab dejen ud. Brug en dejskraber og skub siderne ind under dejen, som den danner sig en bold. Lad den hæve på køkkenbordet, som den er, i 60 minutter.
- Tænd ovnen på 240 grader i god tid - efter en time skulle dejen gerne være næsten dobbelt så stor, men være flydt godt ud til en fladere bold.
- Læg bagepapir på en bageplade (eller brug pizzasten eller bagestål ved at løfte bagepapir med dejen ind i ovnen).
- Nu skal du være hurtig. Væd dine i koldt vand eller brug godt med mel og grib dejen. Tag hurtige greb på dejen og fold siderne ind under dejen uden at trykke alt for hårdt - På den måde bliver dejen helt spændt op til en bold, som måske sørger for, at hævningen går opad (som du kan se på billedet, kan man aldrig helt styre det, men det fungerer uanset!). Taktik 2 er blot at folde dejens hjørner på mod midten, vende den rundt og dermed få den spændte facon ved at lægge den på lukningerne.
- Spæd til med vand på fingrene, så den ikke klistrer og fold den ind under sig selv et par gange, hvorefter du hurtigt får den over på bagepladen og ind i ovnen med det samme. På den måde går hævningen mere opad inde i ovnen. Du skal ikke spænde 'for hårdt', da den blanke overflade så kan sprække lidt - det gør ikke noget kvalitetsmæssigt, men kan ændre udseendet.
- Bag den ved 240 grader i ca. 40 minutter.