Pitabrød
Luftige og lækre pitabrød på ingen tid.
Pitabrød er en fantastisk spise og en rendyrket klassiker, som kan fyldes med alt muligt fyld - og tricket er at få en stor, lækker luftlomme, så man virkelig kan proppe den med fyld og dressing!
Den er elsket både som fastfood på vej hjem fra byen eller som en nem, hurtig hverdagsret i en travl hverdag - tjek iøvrigt min opskrift på hjemmelavet pita-kebab.
Pitabrød kan måske være skræmmende at kaste sig ud i - 'hvad nu, hvis de ikke hæver op?'.
Men det er faktisk utroligt nemt - og det udvalg man kan købe i supermarkedet er desværre ofte nogle sørgelige, tørre og usammenhængende udgaver.
Jeg har udviklet en nem opskrift på pitabrød, som formår at give en god, sprød krumme og samtidig store lufthuller.
Herunder får du min nemme opskrift på at få lækre, luftige pitabrød hver gang.
Det vigtigste trick til perfekte, hjemmelavede pitabrød? Pitabrødene skal rulles meget fladt ud - på den måde undgår man, at det bliver til 'boller', men at det derimod bliver en luftige pitabrød, hvor luften kan udvikle og udvide sig.
Det kræver ikke særlig meget arbejde, passer sig selv det meste af tiden og så smager de fantastisk!
Lækre, luftige brød perfekte til fyld direkte fra ovnen - resultatet kan du iøvrigt selv justere lidt.
Enten kan du lave lækre, små pitabrød eller store, sprøde og luftige pitabrød - du skal blot ændre lidt i antallet af portioner!
Nemme pitabrød
Luftige og lækre!
Ventetid: 1 time
Tilberedning: 10 minutter
Ingredienser
- 3½ dl vand
- 1 spsk. olivenolie
- 20 gram gær
- 400 gram hvedemel
- 50 gram fuldkornshvedemel
- 1 tsk salt
Fremgangsmåde
- Opløs gæren i vandet og tilsæt olivenolien.
- Hæld halvdelen af hvedemelet i sammen med fuldkornshvedemelet og lad det ælte sammen - tilsæt nu salten.
- Tilsæt den resterende mel og kør på røremaskine, indtil du har en lind og smidig dej - det tager ca. 10-12 minutter.
- Lad dejen hæve i skålen i ca. 1 time ved stuetemperatur.
- Forvarm ovnen til 250 grader - bruger du bagestål, så husk at varme ovnen op 30 minutter før bagningen.
- Fordel dejen i 6-8 lige store portioner alt efter ønsket størrelse - tag hver dejklump og 'træk' siderne af dejen ind mod midten, indtil du får spændt dejen op til en rund dejklump. Det kan bedst forklares ved at sammenligne med en fastelavnsbolle-dej - her skal man folde en firkant til en bold ved at folde enderne ind på midten for at samle på fyldet og danne en spændt bold med foldningerne nedad.
- Læg dejkuglerne med foldningen ned mod bordet - lad dem hæve i ca. 10 minutter.
- Pres kuglerne flade og rul dem ud til tynde cirkler - de skal ca. være mellem 0,5-1 cm tykke for at hæve ordentligt op.Bag dem 3-4 af gangen i ca. 6-7 minutter, indtil kanterne begynder at tage farve og dejen popper op.