Mississippi Mud Pie
Uimodståelig chokoladebombe!
Mississippi Mud Pie er en af de mest dekadente og uimodståelige desserter i den amerikanske kogebog. Denne dessert er et must-try for chokoladeelskere og tilbyder lag på lag af intens smag og luksuriøs tekstur. Med en sprød kiksbund, en cremet chokoladefyldning og ofte toppet med flødeskum, marshmallows eller endda chokoladeganache, er det ikke underligt, at denne dessert har opnået kultstatus.
Oprindeligt stammer Mississippi Mud Pie fra det sydlige USA, og dens navn refererer til den mørke, rige farve og den smeltede konsistens, der minder om mudderet langs Mississippi-floden. Det er en dessert, der emmer af hygge og sydstatscharme, og den passer perfekt til både festlige lejligheder og hyggelige aftenstunder med en kop kaffe eller te.
Hvad er Mississippi Mud Pie?
Mississippi Mud Pie er ikke bare en almindelig tærte – den er en kulinarisk kærlighedserklæring til chokolade. Opskriften varierer lidt fra køkken til køkken, men der er nogle grundelementer, der går igen:
- Bunden: Typisk laves den af knuste chokoladekiks (som Digestive eller Oreos) blandet med smeltet smør for at skabe en fast og sprød skorpe.
- Fyldet: Fyldet kan være en silkeblød chokoladecreme, en fyldig brownie-lignende masse eller endda en lagkageagtig chokoladekage.
- Toppingen: Klassisk flødeskum er ofte kronen på værket, men mange opskrifter inkluderer også hakket chokolade, smeltet marshmallow eller chokoladesauce for at gøre tærten endnu mere imponerende.
Denne dessert er intens i smagen og bør serveres i små skiver, da den er utrolig fyldig.
Historien bag Mississippi Mud Pie
Selvom tærten i dag er en amerikansk klassiker, er dens oprindelse omgærdet af mystik. Mange mener, at tærten opstod i Mississippi i midten af 1900-tallet, inspireret af sydstatens rige chokoladetraditioner.
Navnet stammer sandsynligvis fra dens mørke, mudderlignende udseende, der minder om det mudrede landskab langs Mississippi-floden. Andre siger, at tærten blev opfundet under den store depression, hvor simple ingredienser som sukker, kakao og kiks blev brugt til at skabe en overdådig dessert med begrænsede midler.
Kan jeg bruge andre typer kiks til bunden?
Absolut! Digestivekiks, graham crackers eller endda en kombination af havrekiks og kakao kan bruges til at skabe en sprød og smagfuld bund.
Hvordan opbevarer jeg Mississippi Mud Pie?
Tærten bør opbevares i køleskabet, hvor den holder sig frisk i op til 3-4 dage. Sørg for at dække den til med plastfolie eller opbevare den i en tætsluttende beholder.
Kan jeg fryse Mississippi Mud Pie?
Ja, tærten kan fryses - uden flødeskum. Sørg for at pakke den godt ind, så den ikke får frostskader. Lad den tø op i køleskabet i et par timer før servering.
Variationer af Mississippi Mud Pie
Mississippi Mud Pie er en dessert, der indbyder til eksperimenter. Her er nogle variationer, du kan prøve:
- Med kaffe: Tilføj en espresso-shot til chokoladefyldet for en sofistikeret smag og et koffein-kick.
- Med nødder: Hak pekannødder eller valnødder og drys dem over flødeskummet for ekstra crunch og smag.
- Med alkohol: En skvæt bourbon eller Bailey’s i fyldet kan give tærten en voksen og raffineret smag.
- Med karamel: Lav et lag med saltkaramel mellem kiksbunden og chokoladefyldet for en ekstra dimension af sødme.
- Glutenfri: Brug glutenfri kiks til bunden, så tærten bliver tilgængelig for alle.
- Vegansk: Erstat smør og fløde med plantebaserede alternativer, og brug mørk chokolade uden mælk for at lave en vegansk version.
Mississippi Mud Pie
Chokolade-eksplosion!
Ventetid: 2 timer
Tilberedning: 30 minutter
Ingredienser
- 120 gram chokoladekiks (evt. oreos)
- 50 gram havregryn
- 60 gram smør
Brownie-lag
- 110 gram mørk chokolade
- 110 gram smør
- 50 gram hvedemel
- 150 gram sukker
- 30 gram kakaopulver, usødet
- 3 stk æg
Chokolade-pudding-lag
- 150 gram sukker
- 2 spsk. majsstivelse
- 1 stk æg
- 70 gram mørk chokolade
- 3 dl mælk
- 1 spsk. vaniljesukker
Topping
- 3 dl piskefløde
Fremgangsmåde
- Find først og fremmest en passende springform eller cirkelformet form til formålet - jeg bruger en springform på 20-22 cm i diameter.
- Hvis bruger Oreos til bunden, skal du skrabe det meste af cremen af - hæld dem i en blender eller foodprocessor sammen med havregryn og smeltet smør. Blend det til en grynet masse.
- Smør springformen med smør og fordel kiksebunden ved at presse det godt sammen og lidt op af kanterne. Stil det på køl i en times tid, så det kan sætte sig.
- Til brownielaget skal du hælde smør og chokolade i en gryde og lade det smelte langsomt ved laveste temperatur på komfuret. Mens det smelter blander du kakao og hvedemel i en skål.
- Sukker og æg piskes luftige i 5-6 minutter - når chokoladesmør-blandingen er smeltet sammen, piskes det i en stråle ned i æggemassen. Derefter sies melblandingen også i.
- Fordel brownieblandingen på den afkølede kiksebund - nu skal den bages ved 180 grader almindelig ovn i ca. 30 minutter, eller indtil den har sat sig og fået revner på overfladen. Lad den køle helt af.
- Til det næste lag skal du piske majsstivelse, mælk, æg, vaniljesukker og sukker sammen i en gryde. Hak chokoladen i små stykker og stil klar ved siden af komfuret.
- Pisk gryden under konstant omrøring ved mellemhøj varme, indtil du har en vaniljecreme-konsistens - tag gryden af varmen og hæld den hakkede chokolade i. Rør rundt, indtil chokoladen er smeltet.
- Fordel chokolade-puddingen over den afkølede browniebund og stil den til sidste afkøling. Nu kan kagen gemmes til dagen efter, eller serveres efter et par timer. Inden servering pisker du en flødeskum, som smøres på toppen!