Pasta e Fagioli
Bønner og pasta!
Pasta e Fagioli er en italiensk klassiker med pasta og bønner, som er lidt en mellemting mellem en suppe og en stuvning.
Selve navnet betyder direkte oversat 'pasta og bønner' og går også under navnet pasta fasul.
I al sin enkelthed er det italiensk comfort food, hvor man får masser af smag og en god, nem og mættende ret på ingen tid.
Den hører til den gruppe af retter fra verden, hvor den som udgangspunkt var en fattigspise under krisetider - men med tiden er blevet fortolket og genopdaget som gourmet.
Man laver en lækker grøntsagsbase til en suppe sammen med bladselleri, løg og gulerødder - en sofrito, som man så tilsætter hakket tomat og krydderier til.
Grøntsagerne bliver mødt af en god bouillon - og så blendes 1/3 af suppemassen sammen med kogte hvide bønner, som giver resten af suppen en tyk og cremet konsistens.
Yderligere bønner tilsættes sammen med pasta, som bliver kogt i suppen.
Simpelt, nemt og velsmagende.
Den autentiske opskrift er med hvide bønner, men du kan sagtens bruge røde kidneybønner. Derudover er en klassisk pasta til retten enten små pastaer a la suppehorn, men det er igen op til dig. Det kan være store såvel som små spaghettier.
Det er lidt en slags italiensk onepot-opskrift, inden onepot-fænomenet blev skabt!
Fang opskriften på en nem italiensk aftensmad herunder:
Pasta e fagioli: Italiensk pasta og bønne-ret
Nemt og lækkert!
Ventetid: 0 minutter
Tilberedning: 20 minutter
Ingredienser
- 1 stk løg
- 3 stk bladselleri
- 2 stk gulerod
- 3 fed hvidløg
- 2 stk laurbærblade
- 1 tsk timian (tørret eller frisk)
- 1 stk hakkede tomater, dåse
- 700 ml bouillon (kylling eller grøntsags)
- 500 gram hvide bønner, kogte
- 200 gram pasta eller spaghetti
- 1 tsk salt + peber
- ½ tsk chili, tørret (kan undlades)
Fremgangsmåde
- Snit løg, bladeselleri og gulerødder helt fint - svits dem i lidt olivenolie i en gryde i nogle minutter, indtil de bliver møre. Tilsæt revet hvidløg og steg i nogle minutter.
- Tilsæt hakket tomat, bouillon, laurbærblade og timian - lad det småsimre et par minutter og smag så til med salt og peber. Lad det yderligere simre i 10 minutter.
- Tag nu 1/3 af suppen op (undgå laurbærbladene) og hæld i en blender - tilsæt 250 g af de kogte hvide bønner og blend det hele til en en lind masse.
- Hæld massen tilbage i suppen, tilsæt den resterende mængde bønner samt pastaen. Spæd til med kogende vand eller bouillon, hvis massen virker for tør.
- Smag til med salt og eventuelt lidt citronsaft og lad det simre, indtil pastaen er tilberedt al dente. Serveres rygende varmt eventuelt med fintsnittet basilikum på toppen og revet ost.