Mandekogebogen

Ribollita

Vanvittig lækker simreret fra Italien.

Hvad enten man sidder på terrassen en solskinsaften om sommeren eller gemmer sig fra kulden indenfor om vinteren?

Så er den italienske klassiker Ribollita perfekt til formålet.

Ribollita er en øjesten i det italienske køkken - mere specifikt en klassiker fra Toscana.

I al sin enkelthed er det en nem og lækker bønnesuppe, som man 'infuserer' med parmesan.

Masser af grøntsager, masser af smag og ikke mindst en nem, sund og nærende ret til alle årstider.

Det er har været en rigtig 'fattigmandsret' gennem tiderne, hvor man oprindeligt lavede Ribollita ved at hælde gårsdagen minestronesuppe over brød, lade det blive suget op og så spise brødet. 

Ribolitta betyder 'kogt igen'.

Ofte finder man kulinarisk magi, hvis man kigger på de gamle dage og de retter, som blev anset som værende bondemad - hvad der var fattigmandskost i gamle dage, bliver tit i nyere tid anset som gourmet, fordi man netop gav sig tid til at give billige råvarer den kærlighed, der skulle til for at få smagen frem.

De ældste opskrifter af Ribollita dateres helt tilbage til Middelalderen, hvor man spiste brød, som havde opsuget suppe.

Den toscanske genialitet smager helt igennem fantastisk - og et lille trick, som også er vand på møllen hos folk, som vil undgå madspild, er at bruge endeskiven fra et stykke parmesan til at give smag til suppen.

Så koger man blot den med i sin suppe, som var det en suppevisk - dyb smag over hele linjen!

Du kan bruge alskens slags brød til de rustikke croutoner - alt fra toastbrød til surdejsbrød. Men jo bedre brødet er, jo bedre bliver croutonerne. Og så er det en god måde at få brugt de sidsye tørre skiver til et godt formål!

Kålen er en vigtig spiller i retten, men du kan bruge mange forskellige slags - dem der giver bedst smag i sammenhængen er grønkål og palmekål, men du kan sagtens bruge eksempelvis hvidkål i større tern. 

Fang min version af den klassiske Ribollita herunder:

ANNONCE
Udskriv opskriften

Ribollita: Toscansk bønnesuppe med parmesan

Nem og nærende grøntsagssuppe!

4 portioner 45 minutter
Forberedelse: 10 minutter
Ventetid: 0 minutter
Tilberedning: 35 minutter
Ca. 950 kcal pr. portion

Ingredienser

Suppe
  • 800 ml bouillon (kylling eller grøntsags)
  • 1 stk hakkede tomater, dåse
  • 2 stk gulerod
  • 3 stk bladselleri
  • 2 stk rødløg
  • 5 fed hvidløg
  • 2 håndfuld kål (grønkål, palmekål, etc.)
  • 2 tsk timian, tørret
  • 2 stk laurbærblade
  • 1 tsk oregano
  • ½ tsk chiliflager, røde
  • 2 spsk. salt + peber
  • 1 stk hvide bønner, dåse (gerne butterbeans)
  • 1 stk endeskive af parmesanost

Croutoner
  • 3 stk franskbrød eller landbrød, i skiver
  • 2 spsk. olivenolie

Fremgangsmåde

  1. Start med at hakke dine gulerødder og bladselleri fint og hæld i en skål. Hak herefter rødløg og hvidløg fint. Forvarm herefter ovnen på 220 grader varmluft.
  2. Hæld en pæn sjat olivenolie i en en gryde og skru op på middelvarme - svits chiliflagerne kortvarigt og tilsæt så rødløg og hvidløg. Lad det svitse i nogle minutter, hvorefter du tilføjer bladselleri og gulerødder. Lad dem svitse i 3-4 minutter, hvorefter du tilføjer timian, oregano og laurbærblade.
  3. Tilsæt de hakkede tomater og lad det simre i nogle minutter, hvorefter du hælder bouillon på - tilføj endeskiven af parmesan og læg låg på. Lad det småkoge i 20 minutter.
  4. Mens suppen koger, fjerner du skorpen på dit brød og brækker små klumper af - vend dem i rigeligt olivenolie og krydr med salt og peber. Læg dem på en bageplade med bagepapir og smid dem i ovnen - steg dem gyldne og sprøde i 8-10 minutter.
  5. Når suppen har kogt i 20 minutter, hakker du grønkålen i mindre stykker og hælder i gryden sammen med dine hvide bønner, Lad det simre yderligere i 10-15 minutter og smag til undervejs.
  6. Fisk parmesan-skiven op og kasser dem - nu er suppen klar til at blive serveret i dybe tallerkener toppet med rustikke brød-croutoner og et godt riv ekstra parmesan!
Del

Seneste nyt

ANNONCE