Mandekogebogen

Sådan laver du brunet smør

Opskrift på klassisk brunet smør.

Danskerne elsker sovs og sauce, og en af de mest simple i gastronomien, må være brunet smør. 

I al sin enkelthed er det en sauce, der går ud på, at man smelter smør og bruner det af i en gryde til et punkt, hvor man får vallen i smørret til at karamellisere.

Hvad er brunet smør?

Når man smelter smør, så dannes bundfaldet i form af vallen, som under opvarmning bliver brunlig og får en fantastisk duft og smag.

Hvor man eksempelvis til Bearnaise-sauce skiller vallen fra, så handler det her om at få vallen til at give smørret ekstra spark på smagen.

 Bruning af smør gør, at smør får en slags nøddet nuance - en brunlig sauce med dybe noter af hasselnødder, som du kan bruge til rigtig mange formål. 

Og så kan man vælge at brune lidt hasselnødder, hakke dem og tilføje dem til smørret for ekstra smag. Det spiller!

Brunet smør kan bruges til at hælde over et stykke veltilberedt fisk og det kan bruges til bagværk, hvor man udskifter det almindelige smør med brunet smør for at få en dybere smag - og man kan endda også lave det til en is!

Brunet smør er perfekt til hvid fisk, men fungerer også skønt til lækre, friske grøntsager, som enten er blevet stegt, dampet eller noget helt andet.

Brunet smør er noget, der løfter mange retter og giver meget velsmag ud af blot en ingrediens!

ANNONCE
Udskriv opskriften

Brunet smør

1 portion 10 minutter
Forberedelse: 0 minutter
Ventetid: 0 minutter
Tilberedning: 10 minutter
Ca. 1450 kcal pr. portion

Ingredienser

  • 200 gram smør

Fremgangsmåde

  1. Hæld smørret i en gryde og skru op på middel varme, indtil smørret smelter og begynder at bruse.
  2. Hold nu øje med gryden og rør rundt af og til, så smørret brunes, men ikke brænder på.
  3. Den brunede smør er klar, når den hvide valle er blevet brunlig i farven og hele smørblandingen er blevet brun og uklar - og der dufter skønt af karamelliseret smør.
Del

Seneste nyt

Annonce