Mandekogebogen

Sådan laver du de perfekte spareribs og shortribs

Smørmøre og snaskede!

Når sommeren har meldt sit indtog og grillen er fundet frem, så har spareribs altid været en favorit hjemme hos mig. 

Og de fås i alle afskygninger - ribs generelt fås i både gris og okse og ud fra forskellige udskæringer og kvaliteter.

I denne omgang har jeg fået en sending shortribs og spareribs i hus fra Rigtigmad.dk, som skal have den helt store tur i køkkenet.

De kræver nemlig lidt kærlighed, men med en lille braisering og efterfølgende grillning/stegning - så får du et stykke kød, der får englene til at synge!

Kig med herunder til opskriften på de perfekte revelsben - uanset gris eller okse!

Samme procedure kan bruges til de fleste udskæringer af ribs - også de helt store 'xylofoner', her skal du bare finde en gryde, der er stor nok!

ANNONCE

Shortribs/spareribs

Møre og lækre!

2 portioner 2 timer, 10 minutter
Forberedelse: 10 minutter
Ventetid: 0 minutter
Tilberedning: 2 timer
Ca. 1450 kcal pr. portion

Ingredienser

  • 500 gram shortribs/spareribs
  • 2 dl æblemost
  • 2 dl mørk øl (eksempelvis brown ale, porter, stout, etc.)
  • 2 dl grøntsagsbouillon
  • 1 stk rødløg
  • 4 fed hvidløg
  • 100 gram knoldselleri
  • 1 spsk. frisk ingefær
  • 3 stk laurbærblade
  • 1 tsk chili, tørret (kan undlades)
  • 2 spsk. soyasauce
  • ½ dl honning, el. sirup
  • ½ tsk salt
  • 6 stk peberkorn
  • 30 gram smør
  • 2 spsk. eddike (gerne fransk æblecidereddike)

Fremgangsmåde

  1. Forvarm ovnen på 150 grader.
  2. Varm en pande op på middelvarme med smørret og lad det bruse op - læg dine shortribs på panden og lad dem bruge af 1-2 minutter på hver side.
  3. Læg kødet til side. Skær løg, hvidløg, ingefær og knodselleri i grove tern og smid dem på den stadig varme pande - giv dem lidt farve og stegeskorpe.
  4. Afkog panden med lidt bouillon og hæld det hele over i en gryde, som kan tåle at komme i ovnen - og som du har et låg til!
  5. Læg kødet ned i bouillonblandingen og hæld øl og most på - det skal gerne dække det meste af kødet. Hvis ikke, så spæd til med vand eller mere bouillon.
  6. Tilsat salt og peberkorn samt laurbærblade og læg låg på. Sæt gryden i den varme ovn og lad det braisere i 2 timer. For shortribs gælder dog gerne 2,5-3 timer for at blive møre.
  7. Efter braiseringen tages kødet op og stilles til side til lidt afkøling - væsken sies fri for alle de andre elementer og hældes over i en ren gryde.
  8. Nu skal sovse-marinaden laves! Skru op på høj varme og lad det koge ind til det halve - tilsæt honning, soya og tørret chili, og smag til med eddiken. Fortsæt herefter med at koge ind, indtil du har en tyk og nærmest sirupsagtig smørelse. Det tager ca. 25-30 minutter at opnå den rette sirupskonsistens! Justér eventuelt med lidt frisk citronsaft, hvis den er for voldsom i indkogningen.
  9. Dette punkt kan sådan set være det for denne dag, hvis du vil forberede maden på forhånd til dagen efter - du skal blot stille kød og marinade på køl.
  10. Sidste trin er grillning/stegning. I ovnen skal den have ca. 220 grader varmluft, hvor du lægger dine shortribs ind på en bageplade med bagepapir og pensler dem med marinaden så ofte, du gider - indtil de er blevet karamelliserede, varme, bobler i overfladen og er blevet rigtig snasket og lækre!
  11. På grillen skal de have samme tur - hvis du direkte varme (direkte på kullene eller over tændrørene), så vær forsigtig at marinaden ikke brænder på - her snakker vi at vende minimum hvert minut. Du kan også gøre det på indirekte varme (væk fra kullene, eller i siden hvor gassen ikke er tændt), hvor du pensler et par gange, hver gang du vender dem.
  12. Stegetiden kommer ikke så nøje og handler om din ovn/grills temperatur - kødet er jo tilberedt, så det skal bare dækkes i lækker marinade!
  13. Server rygende varme og med masser af vådservietter!
  14. Tip: hvis du har marinade til overs, så kan du smide det i fryseren og bruge til at glasere en skinke eller andre grillerier senere på sæsonen!
Del

Seneste nyt