Mandekogebogen

Sådan laver du karamel med kondenseret mælk

Karamel og karamelsauce.

Fløjsblød, cremet og lækker karamel er faktisk utroligt nemt at lave - og her er to nemme opskrifter på at gøre det med kondenseret mælk!

Kondenseret mælk er en smart måde at komme hurtigt i mål med en cremet og lækker karamel - og karamel kan bruges til rigtig mange formål og desuden justeres i konsistensen, så den kan bruges til mange ting i både det salte og søde køkken.

Mange opskrifter siger, at man bare skal dumpe en dåse kondenseret mælk ned i en gryde med vand og koge den i 3 timer. 

Det kan du gøre - men nyere undersøgelser viser, at det nok ikke er så smart at koge metaldåser i madlavningen.

Så hvis du ligesom mig vil være på den sikre side, så får du en nem og lækker opskrift på cremet karamel her i stedet - uden at koge i dåsen.

Og så går det endnu hurtigere - hvor man med en opskrift på karamel direkte i dåsen skal afsætte ca. 3 timer, så får du den bedste karamel på blot 20-30 minutter.

Her tilføjer man flere ingredienser til sin karamel, som gør, at den får en dybere smag og desuden er nemmere at styre, så den ikke skiller.

Her laver man en karamel af kondenseret mælk, sirup og smør - nem og simpelt!

Heraf får man en karamel eller en dulce de leche, som kan bruges til mange formål.

Alt efter konsistensen kan den bruges til følgende:

Millionaire's shortbread - her skal vi ramme en temperatur på ca. 108-110 grader for at få en bidefast konsistens til kiksen.

Karamelsauce til is og kage - kog i kortere tid og test ved at putte en teskefuld på en tallerken ind i køleskabet. Tag den ud efter et par minutter og tjek konsistensen. Den skal være cremet, men den skal stadig kune løbe. 

Karameller - her skal vi ramme en temperatur på mellem 128-130 grader for at få en karamel, som er hårdere i konsistensen og kan holde formen.

ANNONCE
Udskriv opskriften

Karamel og karamelsauce

cremet og lækker!

1 portion 40 minutter
Forberedelse: 10 minutter
Ventetid: 0 minutter
Tilberedning: 30 minutter
Ca. 1400 kcal pr. portion

Ingredienser

  • 1 stk kondenseret mælk
  • 80 gram brun farin
  • 80 gram smør
  • 1½ spsk. sirup

Fremgangsmåde

  1. Bland alle ingredienserne i en pande og varm det langsomt op ved middelvarme - mens det smelter, skal du hele tiden røre rundt i karamellen.
  2. Når det begynder at småkoge, skal du skrue lidt ned for varmen, så den ikke skiller - lad den simre langsomt under konstant omrøring, indtil du rammer en konsistens, som stemmer overens med mulighederne i artiklen - kort tid for karamelsauce og længere tid for karameller. Brug et sukkertermometer for at få den præcise temperatur på de forskellige teknikker.
Del

Seneste nyt

Annonce