Mandekogebogen

Sådan ved du, om din surdej er blevet dårlig

Huskeregler til bagning med surdej.

Surdej er en fantastisk ingrediens til at bage brød med sprød skorpe og fyldig smag, men den kræver kærlig pleje og regelmæssig fodring. Desværre kan en surdej gå hen og blive dårlig, hvis den ikke passes ordentligt. Her får du nogle tydelige tegn på, at din surdej har set bedre dage, og hvad du kan gøre for at redde den – hvis den altså stadig er til at redde.

Læs også: Derfor opstår der brunlig væske på toppen af din surdej


1. Mug på overfladen

Det mest tydelige tegn på, at din surdej er blevet dårlig, er mug. Hvis du ser grønne, hvide, sorte eller blå pletter på overfladen (eller endda nede i selve surdejen), er det et klart tegn på, at der er uønskede bakterier og svampesporer i gang. Mug betyder desværre, at surdejen skal kasseres med det samme – der er ingen redning.


2. En ubehagelig lugt

Surdej skal lugte syrligt, lidt som yoghurt, eddike eller en frisk øl. Hvis din surdej derimod lugter råddent, som gamle sokker, harsk eller decideret kemisk, er den højst sandsynligt blevet dårlig. En frisk og sund surdej har en naturlig fermenteret duft, men hvis det stikker helt af, er der noget galt i processen.


3. Misfarvning og underlig vækst

En sund surdej har en let cremet farve, nogle gange med en smule gråligt skær på toppen, hvis den ikke har været fodret i et stykke tid. Det er normalt og kan som regel røres ud eller skrabes væk. Men hvis surdejen har fået en rosa, orange eller rødlig farve, er det et advarselstegn. Disse farver indikerer tilstedeværelsen af skadelige bakterier. Ligeledes bør du være opmærksom på usædvanlige striber, pletter eller ukendte vækster.


4. Hooch – og hvornår det er for meget

"Hooch" er den tynde, mørke væske, der kan danne sig på overfladen af en surdej, der ikke er blevet fodret i noget tid. Dette er helt normalt og skyldes alkoholproduktionen fra fermenteringsprocessen. Hvis du ser hooch, kan du som regel bare hælde den fra og fodre din surdej som normalt. Men hvis væsken lugter ekstremt skarpt, er misfarvet eller har en olieagtig konsistens, kan det være tegn på, at surdejen er begyndt at nedbryde sig selv.


5. Inaktivitet

Hvis din surdej nægter at boble op og hæve efter fodring, kan det være et tegn på, at den er blevet for svag eller død. Dette sker typisk, hvis den har stået længe uden at blive fodret eller har været udsat for ekstreme temperaturer. Selvom en slap surdej ikke nødvendigvis er dårlig, kan det tage tid og flere fodringer at få den genoplivet – hvis det overhovedet er muligt.


Hvordan redder du en surdej?

Hvis din surdej ikke har mug, men blot er blevet lidt forsømt, kan du forsøge at genoplive den med disse trin:

  1. Skrab det øverste lag væk, hvis det virker gråt eller har hooch.
  2. Fodr surdejen med lige dele mel og vand.
  3. Stil den et lunt sted (omkring 22-24 grader) og hold øje med bobler og aktivitet.
  4. Gentag fodringen én til to gange dagligt, indtil surdejen bobler, dufter syrligt og ser frisk ud igen.
ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce