Mandekogebogen

Steak and Ale Pie

Velsmagende Pie med øl og kød!

Storbritannien er kendt for deres ikoniske pies, som findes i mange forskellige afskygninger - dem vi kender bedst til herhjemme i Danmark er blandt andet Shepherd's Pie, hvor man laver en simreret og topper den af med det sprødt og cremet kartoffel-låg. 

Men skal man have de helt rigtige comfort food-klassikere, så skal det være pies, som er indsvøbt i en dej - du ved, hvor hele tærten omslutter fyldet.

Eksempelvis den klassiske Steak and Ale Pie - en simpel og uhyre smagfuld klassiker, hvor man har en langtidsbraiseret simreret, der køles ned og fyldes i tærteforme med en dej, der er lavet på mørdejs-inspireret dej.

Det skal nemlig ikke være tærtebund-konsistens, da den så vil smuldre for meget - den skal være let chewy, sprød og blød, og det opnår man ved at køre mørdejsteknikken, men skrue en smule ned for smørmængden.

Og så kommer vi til udskæringen - her har jeg fået fingrene i en braiserbøf fra Dyrbar, som er perfekt til formålet med sin 'bøf'-størrelse og mørhedsevne. Det er af udskæringen tykkam, som altid er min go-to på simreretter, hvad enten vi snakker Boeuf Bourguignon eller Gullash Pie i forhold til mørhed.

Svøbt i en masse grøntsager, bouillon og naturligvis en god ale - det skal nemlig være en ale for at få den helt rigtige smag. Eksempelvis en Brown Ale eller en American Ale eller Red Ale.

Få opskriften herunder på de skønneste Pies til de kolde tider:

ANNONCE
Udskriv opskriften

Steak and Ale Pie

Britisk pie!

4 portioner 4 timer, 30 minutter
Forberedelse: 20 minutter
Ventetid: 0 minutter
Tilberedning: 4 timer, 10 minutter
Ca. 1250 kcal pr. portion

Ingredienser

Pie-fyld
 • 700 gram tykkam (eks. braiserbøf fra dyrbar)
 • 3 stk gulerod
 • 1 stk champignon, bakke
 • 2 stk løg
 • 4 fed hvidløg
 • 4 stk laurbærblade
 • 1 tsk rosmarin (frisk eller tørret)
 • 1 tsk timian, tørret eller frisk
 • 2 dl mørk øl, gerne en ale
 • 2 dl oksebouillon
 • 2 spsk. koncentreret tomat
 • 2 tsk worchestershiresauce

Pie-dej
 • 150 gram smør
 • 450 gram hvedemel
 • ½ dl mælk
 • 1 tsk fint salt

Fremgangsmåde

 1. Start med at soignere dit kød for alt for store stykker fedt - smelt lidt smør på en pande, og når det begynder at bruse op, bruner du din tykkam på alle sider, indtil den har fået en fin skorpe.
 2. Snit dine champignon og skiver og svits dem lidt af i samme pande, som du brunede kød - læg dem til side. Find en gryde og giv den en sjat olivenolie - finthak løg og hvidløg og svits det i gryden. Tilføj koncentreret tomat og svits det af - tilføj herefter gulerødder snittet i små stykker, krydderierne og champignon.
 3. Tilføj bouillon og øl og læg laurbærblade i samt det brunede kød - skru ned på lavt blus og lad det simre i 2,5-3 timer og smag til undervejs. Når det er ved at være slut, kan du jævne det med lidt mælk og majsstivelse, så du kan bruge saucen i din pie uden at den løber ud. Nu kan du vælge enten at lade dit fyld køle af til stuetemperatur, stille i køleskabet til dagen efter eller lave direkte fra gryden - det er nemmest, hvis du lader det køle af!
 4. Mens gryderetten simrer, smuldrer du din smør i melet, indtil du har en krummet masse - bland sammen med salt og til sidst mælk lidt af gangen, indtil du blot kan samle den til en ensformig klump. Lad den hvile i køleskabet i 30-45 minutter.
 5. Når gryderetten er færdig eller afkølet, finder du enten en stor tærteform (klassisk størrelse 26-28 cm) eller to små pie-forme - smør dem med smør. Del din dej i fire portioner - rul først ud til bunde, som du klemmer i formen(e). Læg herefter jævnt med fyld på og rul så låget ud - læg det ovenpå fyldet og forsøg så meget som muligt at knibe enderne sammen, så saucen bliver indeni (Derfor er det bedst lige at lade det afkøle).
 6. Forvam ovnen til 200 grader varmluft - prik huller i toppen af din pie med en gaffel, så dampen kan komme ud. Pensl evt. med æg på toppen og bag dem/den i ca. 35-40 minutter, indtil den er gylden og sprød.
Del

Seneste nyt

Annonce