Drop sodavanden: Derfor gør det ondt værre, når du prøver at slukke chili-branden med en cola
Skyl ikke ned med sodavand!
Du sidder der, svedperlerne pipler frem, tungen føles som et stykke sandpapir i flammer, og øjnene løber i vand. Den spicy ramen, du bestilte for at “leve lidt” på en tirsdag, har lige forvandlet din mund til en helvedesgryde – og instinktivt rækker du ud efter det nærmeste, der minder om redning: en iskold sodavand.
Men spoiler alert: Du gør det kun værre.
Capsaicin – din smagsløg’s værste (og bedste) fjende
Alt det her starter med capsaicin, det stof i chili, som binder sig til dine smertereceptorer og snyder din hjerne til at tro, at du er ved at brænde op. Det er ikke farligt – medmindre du snupper en Carolina Reaper på tom mave – men det gør ondt, og din første tanke er som regel: “Jeg skal drikke noget. NU.”
Men her er sagen: Capsaicin er fedtopløseligt og afviser vand, og det samme gælder de fleste søde, boblende læskedrikke. Så når du drikker en sodavand, sker der faktisk det, at du spreder capsaicinen endnu mere rundt i munden. Du skyller ikke ilden væk – du hælder benzin på bålet.
Kulsyre + capsaicin = dårligt nyt
Ud over at være vandbaseret er sodavand også proppet med kulsyre, og den prikken og brusen, vi normalt elsker, bliver pludselig til en uønsket forstærker af smerte. Kulsyren irriterer slimhinderne, og sammen med chiliens effekt kan det føles, som om din mund bliver pint med små stød. Ikke ligefrem en hyggelig kombi.
Så hvad kan du gøre?
Du skal kigge efter noget, der neutraliserer capsaicin – og her er dine bedste bud:
-
Mælk: Klassiker af en grund. Især sødmælk, der indeholder kasein, et protein der binder sig til capsaicin og fjerner det fra dine smertereceptorer.
-
Yoghurt eller is: Samme effekt, bare med lidt ekstra cremet trøst på toppen.
-
Stivelse og fedt: Tænk ris, brød, kartofler – de suger capsaicin til sig og dulmer.
-
Sødme: Sukker og honning kan overraske dig positivt. De “coater” munden og dæmper intensiteten.
-
Syre: Citron eller limejuice kan hjælpe med at neutralisere capsaicin kemisk. Det føles måske lidt vildt at hælde citron i munden, men hey – desperate tider, desperate metoder.