Her er forskellen på græsk yoghurt og skyr
De minder meget om hinanden.
Det ligner hinanden, det smager (næsten) ens, og du finder dem side om side i køledisken. Men græsk yoghurt og skyr er ikke det samme – og der er faktisk mere end bare branding til forskel. Hvis du har stået og vaklet mellem de to bøtter i supermarkedet, så er det nu, du får klarhed. For på trods af deres fælles træk – tyk konsistens, masser af protein og en plads i både søde og salte opskrifter – er der væsentlige forskelle, især i hvordan de bliver lavet.
Læs også: Broccoli vs. Broccolini
Lad os dykke ned i, hvad der adskiller de to cremede morgenmadsfavoritter – og hvorfor den ene teknisk set slet ikke er yoghurt.
Hvad er græsk yoghurt?
Græsk yoghurt er ikke nødvendigvis fra Grækenland – det er snarere en metode end en geografisk betegnelse. Det, der gør græsk yoghurt speciel, er, at den bliver siet for valle og væske. Det betyder, at du får en langt tykkere og mere koncentreret yoghurt med en rig, næsten fløjlsagtig tekstur og en syrlig smag.
I Grækenland kaldes den her type yoghurt for straggisto, og den bruges ofte i det salte køkken – som dip, i dressinger og som basen i tzatziki. Men den kan lige så nemt gå den søde vej i f.eks. smoothies, desserter og bagværk. Den laves typisk af komælk, men kan også laves på fåre- eller gedemælk, og yoghurttraditionen i Grækenland går helt tilbage til det 5. århundrede f.Kr.
Hvad er skyr?
Skyr kommer derimod fra Island, og det har været en del af kosten dér i over tusind år. Forskere har endda fundet forstenet skyr i vikingekrukker på Islands nationalmuseum – så det er ikke bare en hipster-opfindelse med nordisk branding. Skyr laves traditionelt af skummetmælk, og det er her, vi rammer den store forskel: Under produktionen tilsættes rennet, et enzym, der får mælken til at koagulere – præcis som når man laver ost. Og derfor er skyr teknisk set en ost, ikke en yoghurt.
Den bliver også siet flere gange end græsk yoghurt (fire for at være præcis), hvilket giver en endnu tykkere konsistens, men uden den samme syrlighed. Faktisk har skyr en ret mild og cremet smag, hvilket gør den nem at bruge både i det søde og salte køkken – og lidt lettere at spise, hvis du ikke er til den skarpe yoghurt-smag.
Hvilken én skal du vælge?
Det kommer helt an på, hvad du leder efter. Græsk yoghurt føles mere fed og syrlig, og passer godt i alt fra tzatziki til cheesecake. Skyr er lettere, har færre kalorier, og er mildere i smagen – men stadig fyldt med protein. Begge fungerer i smoothies, oven på granola, rørt i dip eller brugt i bagværk, men hvis du er til milde og fyldige mælkeprodukter, er skyr nok din ven. Er du derimod til lidt mere syre og klassisk yoghurt-vibe, så hold dig til det græske.
Og husk: Næste gang nogen siger, de har fået ost til morgenmad, kan det sagtens være en skyr med bær og honning.