Mandekogebogen

Hjemmelavet krydderolie

Giv dine olier smag med krydderier!

Krydderiolie eller olie, hvor man har tilført smag via krydderier, er en smart måde at optimere sine måltider i køkkenet - både hvad angår smag, konservering og praktisk smagsgivning.

Ved at infusere sin olie med forskellige slags krydderier, frugter, grøntsager eller aromatiske smagsgivere kan man ret hurtigt tilføre smage til sine retter uden særlig meget arbejde.

Krydderiolier gør, at du lige kan give et skvæt rosmarin-olie til dine ovnkartofler eller måske en citronolie, som er fremhæve smagen i dine desserter.

Selve konceptet med infusion og måden, man frigiver smagen til olier på, er overraskende nemt at lave - de fleste væsker såsom vand, olie, eddike eller sukkerblandinger kan blive infuseret med smagsgivere, men det er ikke alle ting, der frigiver smag lige godt til alle slags væsker.

Tænk eksempelvis en krydderurt som dild eller basilikum, som ikke vinder noget smagsmæssigt, hvis man forsøger at infusere det med vand - men gør man det med eksempelvis en sukkersirup eller olie, så sker der magi!

Men eksempelvis tørrede blomster og the-typer foretrækker at blive infuseret i væske - så prøv dig frem.

Herunder får du en guide til, hvordan du bruger olie til at lave infusion.

Smage har generelt en tendens til at elske fedt - og der der masser af fedtstoffer i olie. Så ofte er det så simpelt som blot at lade olie og krydderier møde hinanden - forskellen ligger i, hvor meget smag du ønsker og hvor hurtigt du ønsker, den træder i karakter.

Der findes populært 3 måder, hvorpå du kan tilføre smag til din krydderolie.

1) Almindelig trækketid

- Den helt simple metode, hvor man egentlig bare tager de smagsgivere, man ønsker - eksempelvis chili, hvidløg, rosmarin, timian, citronskal eller noget helt andet - og lægger i glas eller flasker. Herefter hælder man olie på og lukker for låget. Herefter skal det blot trække en uges tid, før smagen træder i karakter og langsomt er blevet infuseret i olien.

2) Opvarmning og trækketid

Her kan man give olien en lille opvarmning med krydderierne blandet sammen med - det gør, at de mere ‘hårdføre’ smagsgivere som eksempelvis rosmarin nemmere kan frigive smagen ud i olien. Det er velegnet til tørre krydderier og eksempelvis chilifrugt, da det derved får nemmere ved at frigive smage. Men sørg for, at du maksimalt rammer en temperatur på omkring 50-55 grader, da man ikke skal tilberede krydderierne. For meget varme kan ændre smagen drastisk og visse krydderier bliver bitre.

3) Blendning og trækketid

Man kan fremskynde processen med infusion en smule hurtigere, hvis man blender sine krydderier med olien. Det frigiver smagene på celleniveau i en højere grad og gør, at du ikke skal vente på, at de hele krydderier langsomt frigiver smag.

Hvor længe kan hjemmelavet krydderolie holde sig?

Det er en god idé at lave det i små portioner eller små flasker, at de friske krydderier og ingredienser ikke bevarer samme smagseffekt og ‘saft og kraft’ over al for lang tid. Det er på sin vis ‘ustabil’, da eksempelvis chilien kan miste sin friske syrlighed og rosmarin kan blive fad i smagen over tid. Desuden skal man også holde øje med, at det ikke mugner.

Tricket er nok at bruge den indenfor et par måneder og gerne opbevare dem et køligt køkkenskab - eller alternativt i køleskabet, men der kan olie med indhold godt blive lidt fast i konsistensen.

Hvilken olie skal man bruge til krydderiolier?

Det kommer an på krydderiet og dit ønske til smagen.

Jeg bruger ofte olivenolie, som jo i sig selv har rigtig meget smag på forhånd - men jeg synes bare, den passer godt sammen med langt de fleste krydderier. Men skal krydderierne træder mere i karakter for sig selv, så vil jeg anbefale olier såsom solsikkeolie eller rapsolie, som er noget mere neutral i smagen.

Hvordan kommer jeg i gang?

- Sørg for at blive flasker og syltetøjsglas, som er blevet skoldet lige inden, olien kommer i - for at mindske risikoen for bakterieudvikling.

- Vask dine ingredienser grundigt, inden de kommer i olien.

- Overvej, hvilken smagsgiver du bruger - eksempelvis chili er måske en god idé at fiske ud af olien efter maksimalt en uges tid, da den ellers kan blive for stærk - men prøv dig frem!

Følg min opskrift herunder på grundguiden til hjemmelavet krydderiolie.

ANNONCE
Udskriv opskriften

Krydderolie

Olie med krydderier!

1 portion 5 minutter
Forberedelse: 5 minutter
Ventetid: 0 minutter
Tilberedning: 0 minutter
Ca. 2650 kcal pr. portion

Ingredienser

  • 300 ml olie (olivenolie, rapsolie, solsikkeolie, vindruekerneolie, etc.
  • 1 håndfuld smagsgiver (friske og tørrede krydderier, chili, citronskal, etc.)

Fremgangsmåde

  1. Krydderolie med almindelig trækketid: Vask dine krydderurter og smagsgivere grundigt. Pil dem/skær dem i mindre stykker, hæld dem på skoldede glas og hæld olie over, så det dækker. Lad det trække et døgns tid og så er den klar til brug. Den vil trække mere og mere smag over et par uger, men kan risikere at miste smag efter et par måneder eller blive harsk.
  2. Krydderolie med trækketid og blendning: Blend dine krydderier/smagsgivere med olien i en blender eller med en stavblender - si olien i et kaffefilter ned i glassene. Denne proces kan tage et par timer. Denne olie kan ofte have længere holdbarhed, da man har frigivet smagen, men fjernet de større dele af smagsgiverne fra olien.
  3. Krydderolie med opvarmning: Hak dine krydderier/smagsgivere i mindre stykker og varm den op i olien til ca. 50-55 grader - tag straks af varmen og hæld det enten på skoldede glas, som det er, eller blend det som i proces 2 og følg instrukserne der. Opvarmningen kan udtrække mere smag.
Del

Seneste nyt

Annonce