Mandekogebogen

Hvad sker der egentlig, hvis du spiser peanutbutter hver dag?

Godt eller skidt?

Peanutbutter. Den gyldne, fedtede, cremede superstjerne i køkkenskabet. Du har sikkert været fan siden du var barn, da din madpakke jævnligt bød på den klassiske PB&J (peanutbutter og marmelade – en kombi, der stadig holder). Men peanutbutter er ikke kun for børn og dessertopskrifter. Faktisk er der en hel del, der sker i din krop, når du spiser peanutbutter dagligt – både godt og knap så godt.

Læs også: Så længe holder optøet kylling i køleskabet

Sundt fedt på menuen

Hvis du kigger på indholdsfortegnelsen og bliver lidt bekymret over fedtindholdet, så slap af. Peanutbutter er fyldt med det gode fedt – monoumættede fedtsyrer – præcis som olivenolie. Faktisk består omkring 80% af fedtet i peanutbutter af de sunde slags, som din krop har brug for, men ikke selv kan producere.

Det er blandt andet disse fedtsyrer, der hjælper med at holde dit kolesteroltal i skak – og kan være med til at hæve det “gode” HDL-kolesterol og sænke det “dårlige” LDL.

Hjertet siger tak

Peanutbutter indeholder også plantestoffer som p-Coumaric acid, der hjælper med at beskytte dine celler mod skader – især dem, der kan føre til hjertekarsygdomme. Og fordi peanutbutter både er mættende og rig på fibre, hjælper det dig med at spise mindre og holde vægten – hvilket igen er godt for hjertet.

Gladere humør og mindre sult

Der er også en bonus på det mentale plan. Peanutbutter indeholder beta-sitosterol – et plantestof, som har vist sig at kunne påvirke GABA, en neurotransmitter i hjernen, som har betydning for angst og humør. Så hvis du føler dig lidt lettere til mode efter en skefuld peanutbutter – det er ikke bare i dit hoved.

Samtidig er den høje mængde protein og fedt med til at give langvarig mæthed. En teskefuld peanutbutter på et stykke rugbrød eller i en smoothie kan holde dig kørende i flere timer – uden at du kaster dig over sukkerfælderne.

Fyldt med vitaminer og mineraler

Peanutbutter er ikke kun kalorier og fedt. Det er også pakket med vitaminer og mineraler, der hjælper kroppen med alt fra nervefunktion til bloddannelse: jern, magnesium, zink, kalium, vitamin E, samt B3, B5 og B6. Ikke dårligt for noget, der smager så syndigt.

Blodtryk, diabetes og… kræft?

Peanutbutter kan også være med til at regulere dit blodtryk, takket være dets indhold af magnesium og kalium. Samtidig har undersøgelser vist, at det at erstatte raffinerede kulhydrater med peanutbutter i kosten kan mindske risikoen for type 2-diabetes.

Og her kommer en overraskelse: Ifølge nogle studier kan daglig indtagelse af peanutbutter – især hvis man starter i ungdommen – være med til at sænke risikoen for godartede knudedannelser i brystvævet (BBD), som kan være en risikofaktor for brystkræft senere i livet.

Men… alt med måde

Selvom peanutbutter har mange fordele, er der et par ulemper, hvis du går all in. For det første er det meget kalorietæt. Hvis du ikke holder øje med mængden, kan vægten begynde at rykke sig den forkerte vej. Og så er der aflatoksiner – potentielt skadelige svampetoksiner, der naturligt kan opstå i jordnødder. Dog fjernes langt det meste under forarbejdning, og fødevaremyndighederne holder skarpt øje med det.

Og hey, allergikere – pas på

Det giver sig selv, men det skal nævnes: Har du (eller nogen tæt på dig) peanutallergi, skal du selvfølgelig holde dig helt væk fra det her spread. Selv små mængder kan udløse alvorlige reaktioner.

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce