Kan man tørre købte majskolber og lave sin egen majsmel?
Tortillas!
Hvem er klar på hjemmelavede tortillas?
Her kommer så spørgsmålet, du måske har tænkt, når du stod nede i supermarkedet eller kørte forbi en majsmark:
Kan man bare lave majsmel af majskolber?
Læs også: Derfor kan du sagtens spise umodne mangoer
Ja – men det kræver, at du bruger den rigtige type majs. Ikke alle majskolber egner sig til formålet, og mange af dem, du finder i supermarkedet, er sukkermajs – altså de friske, søde kolber, man koger eller griller. De er lækre som snack, men ikke velegnede til tørring og formaling. De indeholder for meget vand og for lidt stivelse.
Hvilken type majs skal man bruge?
Hvis du vil lave majsmel eller polenta, skal du bruge stivelsesholdige majs, også kaldet feldmajs, mealy corn eller på engelsk: field corn, flint corn eller dent corn.
De har en hårdere struktur, mere stivelse og mindre sukker – og de er lavet til at blive tørret og kværnet. De bruges også til popcorn, tortillas og masa harina (efter nixtamalisering, men det er en helt anden snak).
Disse majs får du ikke i dit lokale supermarked, men du kan:
-
Dyrke dem selv (fx ‘Painted Mountain’, ‘Bloody Butcher’, ‘Floriani Red Flint’)
-
Købe dem tørrede online eller i specialbutikker
-
Finde dem i tørret form i etniske supermarkeder (især mexicanske)
Hvis du insisterer på at prøve med friske kolber
Så skal du først tørre dem fuldstændigt, og det kræver:
-
Høst eller køb kolber, der er så modne som muligt – kernerne skal være hårde og ikke give efter, når du trykker på dem.
-
Hæng dem op et tørt, mørkt og godt ventileret sted i 4-8 uger, til kernerne er helt hårde og “rasler”, når du ryster kolben.
-
Gnid kernerne af med hænderne eller brug en gammeldags majsafskubber (eller en robust grydeske og lidt tålmodighed).
OBS: Hvis kolberne er for friske eller for fugtige, risikerer du mug i stedet for majsmel.
Sådan laver du majsmel af tørrede kerner
Når kernerne er tørre og hårde som småsten:
-
Kværn dem i en krydderikværn, kaffekværn eller foodprocessor. Start gerne groft og kør videre til ønsket finhed.
-
For finere mel kan du sigte det og køre de store stykker igennem igen.
-
Opbevar majsmelet i en lufttæt beholder på et køligt sted – evt. i fryseren, hvis du vil forlænge holdbarheden (da det stadig kan indeholde lidt fedt, som kan harskne).
Hvad kan du bruge hjemmelavet majsmel til?
-
Polenta
-
Majspandekager
-
Cornbread
-
Tortillaer (hvis du laver masa af det)
-
Panering til fisk eller kylling
-
Eller bare som supplement i dit brød for mere smag og struktur